Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Zeven jaar morele schade aan minderjarige asielzoeker kost 6250 euro

Zeven jaar morele schade aan minderjarige asielzoeker kost 6250 euro

"Het Brusselse Hof van Beroep bevestigt veroordeling
van Belgische Staat omwille van lange asielprocedure" staat er te lezen op de site van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Die NGO onderzocht een recent arrest over de minderjarige Iraakse S.K. van Koerdische afkomst. De jongen vroeg op 25 mei 1998 ons land om asiel.

1184857595.jpg

Het Hof van Beroep in Brussel oordeelde op 14 februari 2008 dat de Belgische Staat in gebreke blijft wanneer een asielaanvraag lang aansleept (in dit geval 7 jaar). Het Hof vindt dat deze fout morele schade veroorzaakt bij de asielzoeker. De rechter in beroep begrootte de schade op € 6250, net zoals de eerste rechter.

De feiten
De minderjarige Iraakse S.K. van Koerdische afkomst vraagt op 25 mei 1998 ons land om asiel. Bijna een jaar later, op 30 april, wordt de aanvraag ontvankelijk verklaard en na nog eens 10 maanden verhoort het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen hem ten gronde. De jongen verneemt dat de definitieve beslissing er binnen de maand zal zijn maar na drie jaar is die er nog niet. Na herhaaldelijke aanmaningen, beslist de advocaat de Belgische staat en het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen te dagvaarden voor de rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel.

Deze veroordeelt de Belgische Staat (niet het Commissariaat-Generaal wegens geen rechtspersoonlijkheid) tot het nemen van een beslissing binnen de maand en tot een schadevergoeding van € 6.250.

Kort na de veroordeling ontvangt S.K. een negatieve beslissing van de Commissaris-Generaal voor de Vluchtelingen waartegen hij in beroep gaat. Tegelijk vraagt hij de minister van Binnenlandse Zaken om een regularisatie van zijn verblijf omwille van lange asielprocedure.

Op haar beurt gaat de Belgische staat in beroep tegen de veroordeling tot schadevergoeding maar krijgt van de beroepsrechter dus geen gelijk. Intussen is het verblijf van S.K. geregulariseerd. Nog altijd wacht hij op een asielbeslissing in beroep. S.K. wil geen afstand doen van zijn asielprocedure omdat hij hoopt alsnog als vluchteling erkend te worden. Vluchtelingenwerk Vlaanderen ondersteunde deze zaak financieel vanuit een Rechtsbeschermingsfonds.(Met dank aan Vluchtelingenwerk Vlaanderen voor de overname uit www.vluchtelingenwerk.be).

Vluchtelingenwerk Vlaanderen is een onafhankelijke, niet-gouvernementele organisatie die zich inzet om de belangen van vluchtelingen en asielzoekers te verdedigen. Ze werkt samen met heel wat andere organisaties die lid zijn van Vluchtelingenwerk en tal van vrijwilligers. De Conventie van Genève, de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens zijn hun leidraad.

Het arrest (in het Frans/en français):