Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Diepe armoede, doffe ellende"

"Diepe armoede, doffe ellende"

De getuigenis van "Anneke" slachtoffer van armoede en schuldbemiddeling.

Zie je geen videospeler? Kijk dan even na of:

  1. De Flash-player (versie 9) is geïnstalleerd op je computer. De player kan je gratis downloaden op http://www.adobe.com/products/flashplayer/.
  2. Javascript is geactiveerd in je browser.

Download: VCLP0006.MP4  (33.41 MB)

Maandag 17/03/08 het platform stop armoede NU verzamelde aan het stadshuis van Antwerpen voor de start van de gemeenteraad, bedoeling is de afgevaardigden attent te maken op de problemen rond armoede.

Uit gesprekken met mensen die gedwongen in armoede leven, deelnemers van de projectgroep van Centrum Kauwenberg, diverse hulpverleners en organisaties is gebleken dat er naast een nijpend tekort aan schuldbemiddeling, tal van tekorten en hiaten in de wetgeving en hulpverlening bestaan. Bovendien blijkt schuldbemiddeling op zich ontoereikend om de schuldenproblematiek aan te pakken.

De actie StopArmoede.nu is een samenwerkingsverband tussen ACV, Welzijnszorg, PSC, APGA, de Loodsen, Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad, Bond Zonder Naam en ACW.

Schuldbemiddeling was voor

Schuldbemiddeling was voor ons de ene ellende ruilen voor de andere ellende.Na twee schuldbemiddelaars is onze familie totaal gebroken door armoede.Onze kinderen waren niet langer welkom op school omdat de bemiddelaar gewoon de schoolrekeningen niet betaalde.Omdat wij klacht wilden neerleggen tegen de eerste heeft de rechtbank een spelletje met ons gespeeld zodat wij niet de kans kregen dit op de zitting aan te kaarten.Ze hebben de zaak achter onze rug om afgehandeld.De eerste schuldbemiddelaar was ondertussen vrederechter geworden dus heeft onze nieuwe schuldbemiddelaar samen met de rechtbank die man een paraplu boven zijn hoofd gehouden.Tegen ons werd verteld dat door de afwezigheid van mijn schuldbemiddelaar de zaak zou uitgesteld worden.Toen wij de rechtbank verlieten stond de schuldbemiddelaar uit het zicht te wachten tot wij weg waren, en heeft zo de zaak achter onze rug om samen met de beslagrechter afgehandelt zodat ik niet de kans kreeg om de eerste aan te klagen op de zitting wegens wanbeheer.Onze naam is kapot gemaakt bij de scholen en ik weet niet hoeveel andere instanties.In mijn ogen is schuldbemiddeling een goede zaak, mits die wordt uitgevoerd door rechtschapen personen en niet het stelletje gieren die zich willen verrijken met de financiële ellende van families die vaak niet anders kunnen dan in schuldbemiddeling gaan.In mijn geval was ik dodelijk ziek en kon niet anders meer.Had ik dit van te voren geweten had ik er nooit aan begonnen.Wie controleert de schuldbemiddelaar....niemand,zij doen wat zij willen en gebruiken de wet om ons nog dieper kapot te maken.De toekomst van mijn kinderen heeft onherstelbare schade opgelopen, mijn huwelijk is kompleet kapot. Dank u,mijnheer of mevrouw de schuldbemiddelaar.

zelfde ervaring

Het verwonderd me niet dat zo iets nog gebeurd. Ik ben zelf in schuldbemiddeling, en ik moe zeggen dat die schuldbemiddelaar meer aan de kant van men ex staat dan neutraal. Het zit zelf zo dat mijn scheiding aan de schuldbemiddelaar te danken is. Achter men rug heeft men ex zich tot hem gewend om te vragen wat ze moet doen, omdat ze de schuldenlast haar te hoog zaten. Aldus antwoorde meneerke de schuldbemiddelaar, van madameke moest ik in uw plaats zijn zou ik me gauw uit de voeten komen door te scheiden van die man. Kan je dat voorstellen???? dit is me verteld door men ex zelf, en trouwens de schuldbemiddelaar bevestigde me dit ook toen ik hem opzocht. Beschaamd???? Nee hoor, hij vond het maar normaal.

Ze heeft meer hulp gekregen om gauw vanaf te komen, zelfs fakturen die men ex stuurt betaald hij, zogenaamd kosten in de helft voor de kinderen, zonder men weten. Nadien komt em af dat men inkomen niet voldoende is om de schulden af te betalen. KAn ik wel best geloven,al men geld pompt em door naar men ex.
Maar zoals je zegt, wie controleert ze??? Dan nog het rechtsysteem is 1 carousel vol paraplu's onder collega's.
De armoede zal blijven bestaan, gewoon zal er geselecteerd worden wie wel of wie niet uit de put getrokken word.

Voor mijn part wil ik liever clochaar zijn dan een leven te leiden vol bedrog en machts misbruik.
vroeg of laat dragen ze wel de gevolgen, en zullen de politiekers terug een onderwerp hebben(werk) om in de belangstelling te staan. Das de wet der macht.