Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Sfeerverslag] Bezetting Begijnhofkerk Brussel

[Sfeerverslag] Bezetting Begijnhofkerk Brussel

Wéér maar eens een kerk bezet. Zo staat er tussen de lijnen van mainstream media te lezen. Nu, de priester van de Begijnenkerk in Brussel was eerst ook niet mee akkoord dat sans-papiers zijn kerk kwamen bezetten. Maar na overleg heeft hij dan toch toestemming gegeven, want dit is geen gewone strijd, maar een symbolische. Sinds 17 maart bezetten ze de kerk en ze blijven er tot hun symbolische strijd gestreden is.

De Begijnenkerk, pal in het centrum van Brussel op een sprookjesachtig plein. Wat onwennig draai ik rond, tot Redouane plots voor me staat. Of ik journaliste ben, vraagt hij. Redouane is al twaalf jaar in België. Hij was er ook bij in 1999, toen de Begijnkerk voor de eerste keer bezet werd. Voor de eerste maal in de Europese geschiedenis durfde mensen het aan om aan te kloppen bij de kerk. In de twaalf jaar dat hij in België is, is er volgens Redouane niks veranderd. Al twaalf jaar wacht hij op papieren, al twaalf jaar is hij illegaal. Redouane wijst naar Abdullah. Een oude man die ik zestig jaar schat. Vier jaar is Abdullah in België. Een schande, volgens Redouane, dat ze een oude man als Abdullah niet regulariseren.

Voor de kerk staan wat mannen te keuvelen over koetjes en kalfjes. Alsof er niks aan de hand is. Maar de werkelijkheid is minder rooskleurig.

Na een moment van twijfel stap ik de kerk binnen. Op een prikbord hangen de eisen van de kerkbezetters: Stop met de kinderopsluiting, een onafhankelijke commissie die oordeelt op objectieve criteria en permanent moet blijven bestaan en duurzame bindingen moeten een voldoende zijn om geregulariseerd te zijn.
Terwijl ik het bord met de eisen bestudeer, vliegen de “bonjours” en het gegniffel me om de oren en groeit de groep mannen rond mij steeds maar aan. Eindelijk heb ik de mannelijke fanclub waar ik al jaren van droomde. De kerk heeft voor de gelegenheid zelfs zijn eigen “informatiestand” gekregen, waar je kan kiezen welke porte-parole je aanspreekt.

Met een zestigtal zijn ze, de kerkbezetters. De groep bestaat vooral uit mannen. Kinderen kreeg ik niet te zien. Porte-parole Solvapha vertelt me dat de sans-papiers geen vertrouwen hebben in wat er zal gebeuren. Ze blijven in de kerk tot als iedereen papieren heeft. Alle sans-papiers.

Deze actie is niet zomaar een actie, maar een actie om iedereen wakker te schudden: Al jaren sluiten we onze ogen voor de problematiek van illegalen. Langs alle kanten stuiten deze mensen op muren van onbegrip. De strijd hiertegen is sinds maandag van start gegaan.

Op woensdag 19 maart is er een samenkomst om 12 uur op het Madouplein

kerkbezetting

was zelf op paaszondag in de mis. Heb de mensen gezien.Natuurlijk moet iedereen op een menselijke manier kunnen leven.
Steun deze actie niet helemaal. Zeker niet, nadat ik gemerkt heb, dat het grootste deel van de mensen, hoewel zij gast zijn, zich niet als gast gadragen. Vooral niet die groep mosleemse vrouwen, die direct achter ons zaten. Zij stoorden de mis. Waarom gaan zij niet naar een moskee?

Ik denk niet dat gij van

Ik denk niet dat gij van onze 'kerkgemeenschap' bent... anders zou je zo niet reageren.
ik was die zondag, zoals trouwens elke zondag ook in de kerk... en was niet gestoord door die moslimvrouwen.
De Pastoor, Daniël had bij het begin van de viering uitgelegd dat de dokter er was met een ploeg verplegenden en dat zij op geen ander tijdstip kon komen... die dokter komt nu trouwens nog elke dag.
Niemand van de gewone kerkgangers was daardoor gestoord... want ieder van ons weet dat dit juist de boodschap van Jezus - Christus is... heb elkaar lief, respecteer elkaar en heb vooral oog voor de zwakste... ezien we willen proberen leven zoals Hij, proberen we dit daadwerkelijk om samen met deze mensen.
spijtig voor U dat u daardoor gestoord was... wij echter niet