Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Ubuntu release party: Installeer Ubuntu Linux op je computer!

Ubuntu release party: Installeer Ubuntu Linux op je computer!

Op 24 april verschijnt de nieuwe versie van Ubuntu Linux, een alternatief besturingssysteem voor je computer. Indymedia.be nodigt je uit op een 'release party': breng op zondag 27 april je computer mee, en we installeren samen Ubuntu.

(en français)

  • Wanneer: zondag 27 april, van 13 uur tot 19 uur
  • Waar: Mediacentrum Indymedia.be, Haachtsesteenweg 51, 1210 Brussel (vlakbij de Botanique, 5 min. wandelen van het Noordstation). Klik hier voor een wegbeschrijving.
UPDATE: Kan je op 27 arpil niet aanwezig zijn in Brussel, dan kan je op 3 mei terecht op de Ubuntu release party in Herk-de-Stad. Meer info daarover op http://releaseparty.be.

Wat is Ubuntu?

Ubuntu is een eenvoudig te gebruiken besturingssysteem voor je computer. Het bevat alle nodige programma's om je computer te gebruiken, netjes verzameld op één enkele cd. Bovendien bevat Ubuntu tekstverwerkings- en spreadsheetprogramma's, kan je ermee op het web surfen en je e-mail lezen.

Dit alles maakt van Ubuntu een prima alternatief voor Microsoft Windows of Apple's OS X. Je kan er alle huis-tuin-en-keuken-computerwerk zonder problemen mee verrichten (en nog veel meer) - en het is volledig gratis te verkrijgen en te onderhouden. Ubuntu staat ook bekend als een uiterst stabiel en veilig systeem.

Ubuntu is vrije software: je mag het systeem vrij gebruiken, kopiëren, aanpassen en verder verspreiden. Het is ook 'community developed': het wordt door talloze vrijwillige programmeurs van over de hele wereld ontwikkeld.

Meer weten over Ubuntu? Surf naar http://www.ubuntu.com, of bezoek de website van de Belgische Ubuntu community: http://www.ubuntu-be.org.

Wat doen we op zondag 27 april?

We houden een zogenaamde 'release party': naar aanleiding van de nieuwe versie van Ubuntu, nodigen we je uit om samen Ubuntu te installeren op je computer, problemen met bestaande installaties proberen op te lossen of gewoon een koffieklets houden over Ubuntu, vrije software, ...

  • Als je Ubuntu wil installeren op je computer, maak dan zeker en vast op voorhand een kopie van al je documenten, foto's, e-mails, ... die op je computer staan. Er kan immers altijd iets fout lopen.
  • Wil je Ubuntu uitproberen maar niet noodzakelijk installeren op je computer? Dat kan. De Ubuntu-cd laat je toe de volledige Ubuntu-omgeving te testen, zonder ook maar iets op je computer te installeren (aan de hand van een zogenaamde live cd).
  • Het is ook mogelijk om Ubuntu en een ander besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows) naast elkaar te gebruiken op dezelfde computer - op voorwaarde dat je computer over voldoende schijfruimte beschikt.

Zin om mee te doen?

Als je op 27 april naar de Ubuntu release party komt, stuur dan een mailtje naar Bruno De Bondt: bruno@indymedia.be. Vermeld in je mail met hoeveel personen je komt en hoeveel computers je in totaal meebrengt - liefst ook wat je met die computer wil doen (installeren of enkel testen). Zo krijgen we een idee van de nodige netwerkinfrastructuur, installatie-cd's, ...

Aan de Ubuntu-kenners onder jullie:

Als je zin hebt om mee te helpen met installeren, of mensen mee op weg wil helpen met Ubuntu, contacteer dan Bruno De Bondt (bruno@indymedia.be) of Han Soete (han@indymedia.be).

compatibel

Erg interessant, ben nu ook de artikelen op de officiële website aan het lezen. Toch nog twee vraagjes:
1/hoe zit het met de compatibiliteit met het Office-pakket? Kunnen bestanden in beide richtingen zonder problemen (en zonder veranderingen) geopend worden?
2/momenteel gebruik ik Thunderbird, persoonlijk een draak van een programma in vergelijking met Outlook. Biedt Ubuntu een waardevoller alternatief voor beheer van e-mails en contacten?

Dankje.

Thunderbird een draak van een programma?

wat vind je dan zo drakerig aan Thunderbird? Gebruik het al drie-vier jaar(op Windows-pc) en heb er geen enkel probleem mee. Op Linux draaiende pc's zijn versleutelde berichten versturen met Thunderbird zelfs kinderspel :-)

Compatibiliteit enz

Hoi

Ik werk zelf nu bijna een jaar met Ubuntu na 12 jaar Windows... Ben eerst gestart met afzonderlijke onderdelen te gebruiken op Windows zoals Open Office, Thunderbird, Gimp,... daarna ben ik volledig op Ubuntu overgeschakeld. Heb nooit geen problemen ervaren met het openen van Windows documenten. Wat je wel soms hebt is dat de lay out lichtelijk veranderd als je een Microsoft document met Open Office opend. Ook een aantal functietoetsen bijvoorbeeld in excell zijn een beetje anders.

Thunderbird vind ik persoonlijk veel beter dan Outlook. Download de recente Versie 2.0.0.12 . Die heeft nu ook een ingebouwde kalender, adressenboek etc Zelfs voor Windows gadgets als msn heb je een waardig Ubuntu versie AMSN. Mijn laptop wordt sinds installatie van Ubuntu ook niet meer vertraagd door addware, spyware, virussen ed...

compa...

hallo,

bedankt voor jullie reacties. Als ik dit lees denk ik wel dat het snor zit met de compatibiliteit van verschillende programma's. Om even terug te komen op Thunderbird: ik mis (zelfs in recentste versie) de mogelijkheid om snel verschillende elektronische handtekeningen (met grafische elementen) in te voegen in een bericht, een uitgekookt opvolgsysteem van berichten, en een uitgebreid zoekapparaat. Daarbij vloek ik te dikwijls met de opmaak van m'n bericht (lettertype en grootte). Omdat ik vaak zakelijke e-mails verstuur moeten de berichten ook op dat vlak in orde zijn.

Ook de balast van addware, virussen, spyware e.d. zijn voor mij een extra reden om een overstap te overwegen. Kent iemand de technische ingrepen die hiervoor nodig waren? Hoe komt het dat Windows wel zwaar onder druk staat van internet-aanvallen en Ubuntu niet?

Dan dit nog: ooit heb ik op mijn Windows-pc Gimp geïnstalleerd. En het eerste wat ik dacht was: ok, gratis... maar waarom zo ingewikkeld? Ligt het aan mij of is het effectief ene moeilijker programma dan Photoshop, Photofiltre?

Kan het me lukken om Ubuntu zelf te installeren? Ik kan namelijk pas binnen enkele maanden de overstap maken, maar jullie installatiedag is binnenkort al...

dankje!

Gimp/Photoshop

Was zelf nogal teleurgesteld in Gimp enkele jaren geleden, tien foto's in groot formaat in één keer openen en da chrashte steevast, terwijl bij Photoshop 50 foto's openen in groot formaat in één keer geen probleem was,

ben benieuwd hoe dat nu is als ik straks Ubuntu of Debian-testing heb staan ;-)