Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Alle begrip als werknemers niet machteloos toezien hoe hun koopkracht daalt"

"Alle begrip als werknemers niet machteloos toezien hoe hun koopkracht daalt"

In het maartnummer van het ACW-blad De Gids op Maatschappelijk Gebied kijkt nationaal secretaris van het ACV Marc Leemans terug op de voorbije maanden van sociale onrust. Het ACV was helemaal niet verrast. “Vele doodgewone werknemers werken al lange tijd aan een slopend werkritme, onder toenemende flexibiliteitsdruk, in te krappe bezetting, met onzekere contracten, met een laag loon... Wie dit niet wist , wou dit eenvoudigweg niet weten.”

Marc Leemans ziet een toenemende scheeftrekking tussen “geld verdiend met werken” en geld verdiend door anderen te laten werken”. In het artikel zet hij nog eens alle cijfers op een rijtje. Het aandeel van particulieren in het BBP zakte van 63 % in 2002 tot 59,4 % in 2009. Het aandeel van werknemers zakte zelfs onder de 50 % en dat terwijl het aantal werkenden de laaste jaren flink steeg. “Onze werknemers peigeren zich af en zorgen voor de hoogste productiviteit. Maar ze gaan er tegelijk financieel op achteruit.”

In schril contrast staan de nettoresultaten van de niet-financiële vennootschappen. In vier jaar tijd verdubbelden die van 17 miljard euro naar 33 miljard. De gouverneur van de Nationale Bank repliceerde dat het totaal beschikbare inkomen voor particulieren in 2007 toch steeg met 2,5 %. “Daarmee ging hij wel heel kort door de economische bocht”, schrijft Leemans. Volgens hem is het stijgingspercentage zeer ongelijk verdeeld en houdt het cijfer geen rekening met de gestegen prijzen van motorbrandstoffen. Even verder is Leemans nog scherper voor de gouverneur. "Het jaarverslag 2007 van de Nationale bank bulkt van dergelijke nuanceringen. Ze niet aanhalen in de context van de koopkracht ruikt verdacht veel naar bewuste misleiding."

Het werknemersinkomen is dus een minderheidsinkomen geworden. “Terwijl net dat minderheidsinkomen nog altijd de zwaarste fiscale lasten draagt”, aldus Leemans. Werknemers betalen gemiddeld 37 % belastingen. Het reële belastingstarief voor bedrijven zakte in 2006 tot 16 %. Leemans vreest dat het in 2007 nog lager wordt aangezien bedrijven vanaf dan voluit gebruiken maken van de notionele intrestaftrek. “Het zoveelste fiscale cadeau voor bedrijven en grootverdieners.”

Besluit van Marc Leemans: “We hebben dan ook alle begrip als werknemers niet machteloos toezien hoe hun basiskoopkracht wordt aangetast.”

Het volledige artikel kan u hier lezen.
Meer info over de Gids:
http://www.acw.be/content/blogcategory/159/400/