Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

McDonalds en Unilever stoppen in 2012 met kooi-eieren

McDonalds en Unilever stoppen in 2012 met kooi-eieren

BRUSSEL -- McDonalds en Unilever stoppen voor 2012 in heel Europa met het gebruik van kooi-eieren in hun producten. De twee multinationals hebben dit toegezegd aan Compassion In World Farming (CIWF) en ontvingen daarvoor in Brussel een 'Good Egg Award' van deze internationale dierenbeschermingsorganisatie.

egg.jpg

(dogsivu, flickr.com)

“In de EU worden ongeveer 300 miljoen legkippen gehouden. Zo'n 75% daarvan zit vast in een traditionele legbatterij: een kleine kooi waarin nagenoeg elk natuurlijk gedrag onmogelijk is. Per kip is een oppervlakte van minder dan een A-vier blad beschikbaar en de ruimte is te klein om zelfs maar de vleugels te strekken. Met ingang van 2012 is deze traditionele, kale legbatterij in de EU verboden, maar andere kooitypen blijven toegestaan. Hoewel deze (zg. “verrijkte”) kooien zijn uitgerust met enkele voorzieningen, zoals een zitstok en een legruimte, bieden ze onvoldoende soelaas voor het slechte dierenwelzijn in de legbatterij. Scharrelstallen, stallen met uitloop naar buiten bieden veel meer mogelijkheden kippen op een diervriendelijke wijze te houden”, aldus CIWF Nederland.

CIWF werd in 1967 in Engeland opgericht door melkveehouder Peter Roberts. Peter en zijn vrouw Anna konden zich niet langer verenigen met de manier waarop in de moderne, geïndustrialiseerde veehouderij met dieren wordt omgesprongen. Vanaf de oprichting heeft CIWF in het Verenigd Koninkrijk belangrijke successen geboekt, zoals een verbod van kalverkisten en ligboxen voor zwangere zeugen. Kalverkisten zijn krappe houten hokken waarin jonge kalfjes werden opgesloten. De hokken waren zo smal dat de jonge dieren zich niet konden omdraaien en zo hoog dat ze nooit andere kalveren zagen. Ligboxen zijn metalen kooien waarin zeugen zwangerschap na zwangerschap worden vastgezet. Dankzij de campagnes van CIWF werden deze wrede systemen in Engeland al in de vorige eeuw verboden. Inmiddels heeft CIWF zich ontwikkeld tot een internationale organisatie, met kantoren of vertegenwoordigers in 11 landen.

De Good Egg Awards zijn door CIWF ingesteld als waardering voor bedrijven en organisaties die stoppen met de verkoop of het verwerken van eieren uit de legbatterij of andere kippenkooien. De Nederlandse supermarkten ontvangen de Award omdat zij sinds 2005 geen legbatterij-eieren meer verkopen. McDonalds heeft aan CIWF toegezegd voor 2010 in alle 27 EU-landen te stoppen met het gebruik van kooi-eieren in zijn producten. CIWF Nederland: “Jaarlijks verbruikt McDonalds in de EU 117 miljoen eieren. De omschakeling zou elk jaar 400.000 kippen een leven in de legbatterij moeten besparen.Unilever heeft toegezegd in West-Europa vanaf 2010 geen kooi-eieren meer te verwerken, en dat vóór 2012 de omschakeling in de hele EU gerealiseerd zal zijn. Unilever verwerkt ca. 475 miljoen eieren, per jaar, waardoor jaarlijks ongeveer 1,7 miljoen kippen van de omschakeling profiteren. Voordat de Nederlandse supermarkten stopten met de verkoop van batterij-eieren groeide het aandeel scharreleieren jaarlijks gestaag tot ver boven 50%.” Meer dan 2 miljoen kippen zouden per jaar profiteren van de omschakeling.

40 jaar CIWF-filmpje, over de bio-industrie en de strijd tegen wantoestanden: