Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Straffe madammen pleiten voor meer vorming in het Zuiden

Straffe madammen pleiten voor meer vorming in het Zuiden

Met een actie aan het kabinet van minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel lanceerde Wereldsolidariteit de nieuwe campagne “Meer vrouwen goed gevormd. Wereldwijd”. Zangeres Yasmine trok met tien straffe madammen naar Michel met de vraag om meer te investeren in vorming van vrouwen in het Zuiden.

groepspandoekdsc_0018.jpg

De vrouwen met reuzegrote potloden, het symbool van de campagne.

Jaklien Broekx van Wereldsolidariteit legt uit:
“We zijn vertrokken vanuit de vaststelling dat 70 procent van de armen en twee op drie analfabeten vrouw zijn. Vrouwen zijn het cement van onze samenleving en daarom is vorming van vrouwen belangrijk. Daarom hebben we een politiek dossier samengesteld met concrete maatregelen dat we vandaag overhandigen. Het belgische beleid heeft zich reeds geëngageerd na de EU-conferentie alsook in de milleniumdoelstellingen van de VN. Hun engagement richt zich tot nu toe enkel tot jonge meisjes. Wij zijn van mening dat er in alle vrouwen geïnvesteerd moet worden, er mag geen generatie overgeslagen worden."

"We staan hier met 10 vrouwen uit verschillende ontwikkelingslanden. Elk van hen organiseren in hun land vormingen voor vrouwen. Allerhande vormingen zoals leren lezen, leren schrijven en verschillende beroepsopleidingen. Onze tien straffe madammen komen samen met Yasmine de vrouwenrechten benadrukken. Neem nu bijvoorbeeld Silvia, zij was actief in een kledingfabriek in de vrijhandelszone of maquila SIB S.A. Silvia heeft er lange tijd voor een hongerloon gewerkt. Op het moment dat ze vrouwen begon te organiseren om samen op te komen voor hun rechten werd ze ontslaan. Het is van groot belang dat vrouwen wereldwijd hun rechten kennen en ze bijgevolg ook afdwingen. Dat komen we vandaag vertellen.”

andrekiekens.jpg

André Kiekens (directeur Wereldsolidariteit) geeft uitleg over de campagne aan Peter Moors (directeur-generaal DGOS)

andreenbinita.jpg

André Kiekens en Binita Bilkis uit Bangladesh

luisterendoor.jpg

Sophie Danielle Kourouma uit Guinee doet haar verhaal aan Peter Moors en Johan Debar (afgevaardigde van de minister).Charles Michel zelf vertoefde in het buitenland.

silviaentolk.jpg

Silvia Marina Arevalo Santos uit Guatemala en haar tolk.

overhandigendsc_0054.jpg

Silvia overhandigt petitie met duizend handtekeningen aan Peter Moors.

sophie&pers0038.jpg

Sophie staat de pers te woord.

drieoprij.jpg
yasmineenstraffemadam.jpg

Straffe madammen

rugyasmine.jpg