Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Tankstation op zonne-energie

Tankstation op zonne-energie

HASSELT - Vandaag heeft het gemeentebestuur van Hasselt het eerste elektrische tankstation op zonne-energie in gebruik genomen.

Het bijzondere aan het tankstation is het feit dat het zijn energie volledig autonoom opwekt, met behulp van een zonnetracker.

Een zonnetracker is een draaibaar zonnepaneel, dat zich volautomatisch naar de zon richt om zo een optimaal rendement te bekomen. Een paneel met een zonnetracker heeft een 40% hogere opbrengst dan een klassiek paneel.

De stad Hasselt heeft 3 elektrisch aangedreven mini-vrachtwagens, een aantal huisvuilwagentjes en een elektrisch aangedreven fiets in dienst, die vooral voor het onderhoud van de stad ingezet worden.

Door de ingebruikname van de zonnetracker wordt de energie voor deze wagentjes 100% duurzaam gefabriceerd.

De keuze voor elektrische wagentjes is vooral ingegeven door het feit dat een elektrische motor een veel hoger rendement heeft dan een verbrandingsmotor. Zelfs indien de elektriciteit op een niet-duurzame manier geproduceerd zou worden, is een elektromotor een stuk milieuvriendelijker dan een klassieke verbrandingsmotor.

De zonnetracker is 40m² groot, en bestaat uit 30 panelen van 175Wp. De 30 panelen produceren jaarlijks 6000 kilowattuur (KWH) aan stroom. Dit volstaat om te voorzien in de dagelijkse behoefte van 4 wagentjes.

Het opladen van de wagentjes gebeurd door ze in te pluggen in het stopcontact van het laadpunt.

Samen met de zonnetracker werd ook de Ecostream Zonnetrailer gepresenteerd.

De zonnetrailer is een oplegger die volledig met zonnepanelen is geïnstalleerd. Hij wordt ingezet door Ecostream op diverse evenementen om publiek en organisatie warm te maken voor zonne-energie.

zonnestation2904083204.jpg
zonnestation2904083188.jpg
zonnestation2904083187.jpg
zonnestation2904083194.jpg
zonnestation2904083196.jpg