Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Generatiepact ligt nog één week lang op de onderhandelingstafel

Generatiepact ligt nog één week lang op de onderhandelingstafel

BRUSSEL -- Deze week verhuist het generatiepact van de straat naar de onderhandelingstafel. Maandag boog een technische werkgroep zich over de cijfers en grafieken van het pact. Dinsdag bepaalt de regering de onderhandelingsruimte en vanaf woensdag zitten vakbonden, werkgevers en regering opnieuw samen. Of zij het generatiepact ook definitief van de straat weten te houden, moet volgende week dinsdag blijken. Dan is het woord weer aan de achterban van de bonden.

DSC_2832_500handenaf.JPG

(foto han soete)

Xavier Verboven van het ABVV was er in een interview met De Morgen niet helemaal gerust in. “Ik vrees dat er deze week, ondanks het overleg op 14 november, acties zullen komen,” zei hij. “Ik voel het in de toppen van mijn vingers. Alleen al aan de vlaggen die besteld worden merk ik het: er komen acties.”

Eén actie is alvast gepland en luid aangekondigd. De metaalcentrales van beide vakbonden gaan woensdagmorgen actie voeren aan het kabinet van minister van Werk Peter Vanvelthoven (SP.A). Een kleinere en minder bekende actie vindt dinsdagavond plaats in Antwerpen. Militanten van enkele chemische bedrijven gaan daar piket staan bij een bijéénkomst van de SP.A waar voorzitter Johan Vande Lanotte het generatiepact komt toelichten.

De metaalbonden willen niet dat er geraakt wordt aan hun regeling die toelaat om vanaf 55, 56 of 57 met brugpensioen te gaan na een loopbaan van 38 jaar. Volgens de regering kan die nog één keer verlengd worden tot 2010. Als de regering daar niet op toegeeft, valt het protest niet stil. Daar is iedereen het binnen vakbondskringen over eens. De metaalcentrales hebben trouwens al een nieuwe stakingsaanzegging lopen. Als er dinsdag geen bevredigend akkoord is gaan ze op 25 november opnieuw staken.

De metaalbonden lopen voorop in het protest tegen het generatiepact, maar enkel hun eisen inwilligen zal toch niet voldoende zijn. De vakbonden willen de zes punten uit de eisenbundel van de betoging op tafel leggen. Dat betekent dat er dus ook gepraat moet worden over de beschikbaarheid van bruggepensioneerden na een herstructurering, over het tijdskrediet en over canada dry.

Om de verlenging van de loopbaanvoorwaarde voor brugpensioen te verzachten, wordt gedacht aan een uitbreiding van de gelijkgestelde periodes zodat ook de jaren dat men werkloos is of deeltijds werkt meetellen. De regering zal voor de bonden ook met tastbare maatregelen tegen de jeugdwerkloosheid naar buiten moeten komen. De beelden uit de Franse banlieus met hun torenhoge werkloosheid en uitzichtloze toekomst, hebben wellicht ook in vakbondskringen indruk gemaakt.

Of alle partijen in de regering zoveel toegevingen willen doen, moet deze week blijken. De onderhandelaars van de bonden hebben signalen gekregen van de socialistische ministers dat er kan gepraat worden. Dat premier Verhofstadt iets anders vertelt, maakt hen wel kregelig, maar verontrust hen voorlopig niet.

Maar dan nog moet dinsdag blijken of ook de achterban van de bonden tevreden is met toegevingen of “elegante oplossingen” zoals Louis Tobback dat noemt. Wie zijn oor te luister legde bij de betogers op 28 oktober of wie alleen al maar de bordjes en spandoeken las, weet dat dat niet zo vanzelfsprekend is.