Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

$100 laptop binnenkort op Windows?(!)

$100 laptop binnenkort op Windows?(!)

De $100-laptop, intussen ook bekend als de X0-laptop, is een project van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston. In 't kort: het oorspronkelijke doel van het project was om een laptop te produceren voor minder dan 100 dollar, die dan zou verdeeld worden (= aangekocht door regeringen) onder kinderen in ontwikkelingslanden, met als doel kinderen in contact te brengen met computertechnologie en hen ermee te leren werken.


(foto: wallyg)

De XO laptop draait sinds het begin (zo goed als) helemaal op vrije software (= software die je vrij mag gebruiken, bestuderen, aanpassen en versreiden). Heel wat fans van vrije en open source software dragen de XO dan ook een erg warm hart toe: vrije software wordt op die manier op grote schaal verspreid en kinderen die met de laptop werken, leren werken met vrije software en niet met een gesloten systeem zoals Microsoft Windows.

Enkele weken geleden verklaarde Nicholas Negroponte, professor aan het MIT en geestelijke vader van de XO, dat binnenkort (60 dagen) ook een speciale versie van Windows XP op de XO-laptop zal draaien. De ommezwaai wordt voornamelijk verklaard door verschillende technische problemen met het besturingssysteem dat momenteel op de XO draait. Noot: Microsoft werkt intussen ongeveer een jaar aan een uitgeklede versie van Windows voor gebruik op de XO.

Bovenstaande inleiding om te wijzen op twee interessante reacties, die ook het lezen waard zijn omwille van hun visie op vrije software (en technologie als educatief instrument):

1) Richard Stallman, oprichter en voorzitter van de Free Software Foundation: http://www.fsf.org/blogs/rms/can-we-rescue-olpc-from-windows

2) Benjamin Hill, medewerker van het $100-laptop project: http://mako.cc/copyrighteous/20080429-00