Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Blog / onderwijs

Zijn wij, leerkrachten, wel goed bezig?

Examens.
Verbeteren.
Hopen dat de leerlingen aan de minimale vereisten voldoen en dat er af en toe ook nog eentje boven de middenmoot uitsteekt.
Zijn wij, leerkrachten, eigenlijk wel goed bezig?
Doen wij, eigenlijk, niet teveel voor onze leerlingen?

Wat niet pakt bij leerlingen, is voorgekauwde koek. Ze moeten hem zélf bakken, dan pas weten ze hoe lekker hij is, dan pas waarderen ze z'n
smaak.

Lees meer / 3 comment(s)

$100 laptop binnenkort op Windows?(!)

De $100-laptop, intussen ook bekend als de X0-laptop, is een project van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston. In 't kort: het oorspronkelijke doel van het project was om een laptop te produceren voor minder dan 100 dollar, die dan zou verdeeld worden (= aangekocht door regeringen) onder kinderen in ontwikkelingslanden, met als doel kinderen in contact te brengen met computertechnologie en hen ermee te leren werken.

Lees meer / 0 comment(s)

De school van Soribougou

Ik geniet van mijn vrijheid onafhankelijk te zijn wat vervoer betreft, en hou halverwege het traject tussen Bamako en Kita halt in Soribougou. Daar stop ik bij een school die ik ook in 2005 bezocht. Het is een “école communautaire”. Dat wil zeggen dat de inwoners van het dorp zelf elke maand het geld bijeensparen voor de lonen van de leraars, de bouw en het onderhoud van de klaslokalen, het meubilair en dergelijke meer. Soribougou heeft drie klaslokalen in leem en een hut ernaast uit riet, met wat goede wil zou men dus kunnen zeggen vier klaslokalen. Er zijn ook vier leraars.

Lees meer / 0 comment(s)

Straks enkel nog mannelijke islamleerkrachten?

Wanneer we terugblikken naar de vele verboden, met name die van de hoofddoek, die sinds enkele jaren ingelast werden in de schoolreglementen, en daarbij de vele vrouwelijke islamleerkrachten die niet meer voor de klas konden staan, die geen gerechtelijke stappen hebben ondernomen, dan krijg ik het benauwd, alleen het feit dat we naar een repressieve aanpak van de moslims in het onderwijs gaan.

Telkens wordt er over religieuze tekens gesproken en weet iedereen best dat het simpelweg om de hoofddoek gaat. Het bedekken van het vrouwelijke lichaam, blijkbaar stoort dit sommige mensen.

Lees meer / 0 comment(s)