Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Palestijnse vrouwen doen hun verhaal over de Israëlische bezetting

Palestijnse vrouwen doen hun verhaal over de Israëlische bezetting

GENT -- In het Vredeshuis in Gent kwam woensdagavond een vijftigtal geïnteresseerden luisteren naar drie Palestijnse vrouwen die hun verhaal deden over de bezetting van de Palestijnse gebieden. Die ontwricht al jaren het economische en sociale leven van de bewoners. De Hamas-partij won begin dit jaar overtuigend de verkiezingen, waarna de financiële hulp van de Westerse landen aan het gebied stopte. De avond werd georganiseerd door Vrede vzw, het Gents Actieplatform Palestina (GAPP), het Masereelfonds Gent, MENARG en het Actieplatform Palestina (APP). Moderator Ludo De Brabander (Vrede vzw) stuurde bij waar nodig.

"Uit de Palestijnse geschiedenis blijkt dat vrouwen steeds een belangrijke rol hebben gespeeld in de politieke strijd tegen de bezetting. Niet alleen door hun mannen te steunen die actief waren in vakbondsbewegingen en politieke bewegingen. De vrouwen kwamen ook zelf op voor sociale rechten. In de Gaza-strook zijn er meer dan honderd vrouwenorganisaties met in het totaal twaalfduizend leden. Vrouwen moeten daarom via allerlei projecten worden aangemoedigd om aan politiek te doen”, vindt Fadwa Khada, het hoofd van de Rural Women Development Society en onafhankelijke kandidate voor Jeruzalem bij de jongste verkiezingen.

drie.JPG

Hamas (حماس in het Arabisch) is een beweging van Palestijnen, die als doel heeft een islamitische staat te vestigen in heel 'het historische Palestina'. Hamas ontplooit zowel politieke als maatschappelijke taken, maar is vooral bekend vanwege haar militaire en terroristische aanslagen tegen Israël en Israëlische burgers. Ze wordt door de Europese Unie, de Verenigde Staten en Israël beschouwd als een terroristische organisatie. Khadar verklaart waarom iemand op Hamas stemt: “De laatste vijf jaar plaatste Israël meer dan vijfhonderd controlepunten en het is een muur van meer dan zevenhonderd kilometer lang aan het bouwen. Dat zorgt voor een scheiding tussen de burgers en hun families, scholen, gezondheidszorg en religieuze plaatsen. Tot overmaat van ramp zorgt het voor een torenhoge werkloosheid en voor veel armoede”.

Suha Barghouti is journaliste, documentairemaakster en lid van het uitvoerende comité van het Palestijnse NGO Netwerk. Ze zegt dat de Verenigde Staten met twee maten en twee gewichten wegen: “Waarom aanvaarden ze dat Israël het vredesproces nooit écht aanvaard heeft, ook al beweren de Israëlisch het tegendeel. Met andere woorden: waarom mogen zij wel geweld gebruiken, en wij niet? Ze moeten Israël verplichten om het vredesproces te respecteren en de mensenrechten, want Israël behandelt de Palestijnen als ‘derderangs-dieren’."

Het drietal neemt de kans om belangrijke personen van de Wereldbank en de Europese Unie te ontmoeten. “De Verenigde Saten en de EU nemen tegenover Hamas een andere houding aan: de VS heeft haar eigen agenda en trekt zich niets aan van ideologie, sociale thema’s en wilt dat enkel Israël als land erkend wordt”, klinkt het verontwaardigd. De vrouwen zijn geschokt door de stelling die de EU inneemt tegenover Hamas, omdat het de EU was dat ook betaalde voor de verkiezingen, die toch democratisch verliepen.

De vrouwen, die met hun verhalen op doortocht zijn in België, leggen uit dat de leiders van Hamas moeten kiezen tussen een bestaan als politieke partij of als militair-politieke partij. “Hamas moet geld vinden voor een gezondheids- en onderwijsbeleid, maar de Europese Unie boycot Hamas. Vandaag leeft vijfenzeventig procent van de Palestijnen onder de armoedegrens en zestig procent is werkloos. Dat ze daar maar eens een antwoord op vinden!”, klinkt het. De drie vrouwen zijn het erover eens dat Palestijnen voor Hamas kiezen omdat het vredesproces geen hoop meer geeft, maar niet omdat het extremisten zijn: “Ze willen een einde aan het maken van compromissen met Israël, aan de grensposten, en aan de armoede en daarom stemmen bijvoorbeeld ook socialisten, liberalen, en zelfs christenen op Hamas”.

eerste.JPG
tweede.JPG
vier.JPG
zes.JPG
zeven.JPG