Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Europese verkiezingen in Amerikaanse stijl?

[Opinie] Europese verkiezingen in Amerikaanse stijl?

In juni 2009 vinden de 7de Europese Parlementsverkiezingen plaats. Dertig jaar geleden werden er voor het eerst rechtstreekse verkiezingen georganiseerd in alle Europese lidstaten. Vóór 1979 werden leden van nationale parlementen afgevaardigd naar het Europees Parlement. Het is misschien vreemd, maar tot nu toe is er nog steeds geen Europese Kieswet die de verkiezingen op Europees niveau regelt.
In ieder land worden de Europese verkiezingen gehouden op basis van de nationale kieswetten.

In ons land geen geldige federale verkiezingen kunnen gehouden worden, zonder een oplossing voor het dossier BHV in overeenstemming met de vernieuwde kieswet van 2002. "In die vernieuwde Belgische kieswet werden de oude arrondissementele kieskringen van België samengevoegd tot grotere provinciale kieskringen. Sindsdien vallen alle andere kieskringen samen met de provinciegrenzen. Alleen de kieskringen Brussel-Halle-Vilvoorde (Brussel en westelijk Vlaams-Brabant) en Leuven (oostelijk Vlaams-Brabant) bleven als uitzondering over, omdat men geen overeenstemming kon bereiken over de herindeling in een kieskring Brussel en een kieskring Vlaams-Brabant."

bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Brussel-Halle-Vilvoorde

Geen Europese kieswet

Voor de verkiezingen van de Europese parlementsleden is er echter al 30 jaar lang geen Europese kieswet. De Europese verkiezingen worden gehouden op basis van de nationale kieswetten. Het Europees Parlement heeft zich altijd sterk gemaakt voor uniforme verkiezingsprocedures in alle lidstaten. Tot op heden hebben de lidstaten hierover nog geen overeenstemming kunnen bereiken.

Europa is overigens ook nog steeds op zoek naar een 'grondwet', al wordt die term daarvoor niet meer gebruikt. Sinds 13 december 2007 is er het 'verdrag van Lissabon', je weet wel, waarvoor de Europese regeringsleiders heen en weer moesten vliegen tussen Brussel en Lissabon om voor de camera's even hun handtekening eronder te zetten.

In het proces van ratificatie zijn nu de nationale parlementen aan de beurt, nadat op 20 februari 2008 het Europees parlement al haar goedkeuring gaf. Duitsland was vrijdag 23 mei 2008 aan de beurt en heeft het verdrag goedgekeurd. In België hebben Kamer en Senaat al gestemd. De parlementen van de gewesten en gemeenschappen mogen in juli 2008 stemmen. In België dus geen referendum, in Ierland wel en dat op 12 juni 2008. En nu de Ierse kalkoen niet naar de finale van het Eurosongfestival mocht, zouden de Ieren wel eens ontstemd kunnen blijken.

Hoezo Eurosong?

Jazeker, wie dacht dat het Eurosongfestival een wedstrijd is waarbij het beste liedje wordt gekozen, is wel erg naïef en idealistisch. Marc Reynebeau schrijft in De Standaard: "De inzet van het Eurosongfestival is méér dan een liedje. Ondanks alle idealistische retoriek hing er rond de wedstrijd altijd een aura van politiek prestige en nationalisme. Het is niet een liedje, maar een land dat wint. Daarin verschilt de wedstrijd niet van de Olympische Spelen of welk ander internationaal sportspektakel ook. Daarom speelde de politiek erin altijd een rol. De Spaanse dictator Franco kocht er, zo raakte onlangs bekend, in 1968 nog een jury voor om."

Dat laatste is lang niet bewezen, maar het gerucht bestaat en zegt iets over hoe sterk de politieke invloed van het Songfestival is. De aanwezigheid van de Oost-Europese landen, Israël en Turkije en dit jaar Azerbeidzjan, het is niet zonder betekenis. Dit jaar in Belgrado werden de hete hangijzers van de politiek zo weinig mogelijk toegelaten op het festival. Toch heeft Servië zich kunnen tonen.
Als er echt een gelijkenis is met de Olympische Spelen, zouden we dan een boycott moeten overwegen van het Songfestival volgend jaar in Rusland? Zo'n vaart zal het ook dan niet lopen. Er zullen wat stoere verklaringen heen en weer worden gemaakt, maar de bon monde zal weer massaal aanwezig zijn om mee te pikken wat er te rapen valt.

Tekenend daarvoor is wat Reynebeau schrijft over het Songfestival als cultureel-politiek wapen: "Omdat de muziek in veel Oost-Europese landen een belangrijke rol speelde in het overwinnen van het communistische verleden, ligt het voor de hand dat ze ook het Songfestival als een forum daarvoor gebruiken." Toeval of niet, maar in Rusland krijgen ze een uitgelezen kans om af te rekenen met dat communistisch verleden.

http://eurosong.be/nieuws.php?id=12851

De grote verkiezingsshow?

En als we het eens omkeren? Hoeveel showelement is er in de Europese politiek? Behoorlijk wat, al is de Europese burger er niet altijd over te spreken. Zouden Europese verkiezingen in Amerikaanse stijl ooit tot de mogelijkheden behoren? Ik kan zo al een aantal landen bedenken die ervoor gewonnen zijn. Dan bedoel ik de leiders van die landen, want de bevolking zal eerder verdeeld reageren. Het Italië van Berlusconi in de eerst plaats natuurlijk. Duitsland en Frankrijk springen zonder twijfel mee op de kar. Groot-Brittanië, hoewel de kleine broer van Amerika, zal niet geneigd zijn mee te doen aan mediatieke Europese verkiezingen. Maar als de trein eenmaal rolt, is hij moeilijk te stoppen.

De meeste Europese partijen zouden zich wellicht positief opstellen ten opzichte van een mediatisering van de verkiezingen. Nu kennen de burgers niet eens de naam van die partijen, omdat ze stemmen voor kandidaten uit de nationale partijen, volgens een nationaal kiesstelsel. Met een Europees kiesstelsel zou het hypothetisch interessanter worden dat de Europese partijfamilies hun naambekendheid opvijzelen. Met het verdrag van Lissabon zal er heel wat veranderen aan de organisatie van onze Europese instellingen. Maar ik kan eerlijk gezegd niet inzien of er met het vernieuwde Europese verdrag zo'n Europees kiesstelsel aan zit te komen. Er komt een Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, verder nog wat gebeuzel over transparantie en democratische waarden, maar of en hoe dat iets verandert aan de verkiezing van het Europees parlement, dat is me niet meteen duidelijk. De Grote Europese Verkiezingsshow zal nog niet voor 2009 zijn.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_van_Lissabon_(2007)
http://europa.eu/lisbon_treaty/glance/index_nl.htm

Voorlopig is het afwachten hoeveel punten Ierland geeft aan het Europees verdrag.