Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Hoort, de neger spreekt

Hoort, de neger spreekt

Is het arrogantie? De zelfvoldaanheid van een regio die te lang aan de top stond en nu voorbijgestoken wordt door groeilanden? Begint Vlaanderen steeds meer te lijken op RSC Anderlecht? Feit is dat Vlaamse politici en het gros van de krantencommentatoren gecrispeerd blijven reageren op kritiek uit het buitenland. Blader even mee. Bijna een jaar geleden leefde iedereen mee met het lot van de kleine Angelica. Het Ecuadoraanse meisje zonder papieren stak haar arm door de tralies van 127bis en zwaaide naar haar vader die niet werd opgepakt. De Belgische vrouw van de Ecuadoraanse president Rafaël Correa kon het niet langer aanzien en haalde scherp uit naar het asielbeleid van de Belgische regering. Meteen kwam de forse reactie van Karel De Gucht. Hij riep de ambassadeur van Ecuador op het matje zoals dat heet en zei dat de kritiek van Anne Malherbe “beledigend en volledig ongegrond” was en bovendien nog eens “onaanvaardbaar” ook.

In de lente van dit jaar waagden de Verenigde Naties het om enkele bezorgdheden op te sommen in een vijfjaarlijks rapport over de strijd tegen rassendiscriminatie. "De VN zouden zich beter bezighouden met de échte problemen van de mensen. Zoals in Darfour bijvoorbeeld, of in Oost-Congo," reageerde De Gazet van Antwerpen furieus. Diezelfde krantencommentatoren én de bevoegde politici vonden het niet nodig in te gaan op de 22 punten van kritiek. Toen een Franse journalist aan premier Leterme vroeg of de Vlaamse wooncode niet discriminerend was zoals de VN suggereerde, staarde onze premier hem boos aan om hem na een lange stilte toe te brommen: “Quelle est votre question?”.

Nog een paar maanden later durfde ook de Raad van Europa een beetje kritiek te uiten op de niet-benoeming van enkele burgemeesters uit de rand van Brussel. “Absurd”, tierde minister Keulen. “Ze hebben er niets van begrepen”, schreef De Standaard. “Als hockeyspelers in een voetbalwedstrijd.”

Dat zelfde onvermogen om een dialoog aan te gaan, zien we ook in het incident met Congo. Voor de gevoeligheden van de Congolese leiders is er weinig begrip. Naar hun argumenten wordt al helemaal niet geluisterd. Op de website van president Joseph Kabila probeert woordvoerder Nzazi Mabidi uit te leggen waarom het verkeerd liep tussen Kabila en De Gucht. Hij wijt het aan de animositeit over de Chinese mijncontracten.

“Ces accords, comme on le sait, ont fait grincer et continuent de faire grincer pas mal de dents du côté de Bruxelles. Les contrats miniers signés en toute souveraineté entre notre pays et la Chine ne sont pas vus d’un bon œil par nos partenaires traditionnels qui se cachent derrière la petite Belgique qu’ils poussent en avant dans cette guerre qui ne dit pas son nom contre le Dragon asiatique. Les occidentaux voient dans cette percée que la Chine opère sur le continent noir une menace sérieuse de leurs intérêts en Afrique longtemps considérée comme leur chasse gardée.”

Even verder stemt de woordvoerder zelfs in met de kritiek van De Gucht. “Ce qu’il a voulu dénoncer en des termes discourtois n’est pas inconnu des dirigeants congolais. Ce sont les mêmes maux que le Chef de l’Etat a toujours dénoncés dans ses discours, notamment dans celui sur l’état de la nation. Mais c’est le moment, la façon, la manière de le faire de M. De Gucht que nous n’avons pas apprécié.”

Waarom proberen De Gucht en al die krantencommentaroren niet eens te antwoorden op de argumenten en kritieken uit het buitenland in plaats van meteen 'absurd' te roepen?

zeer juist

Zeer juiste en interessante analyse Christophe. Ik heb me de jongste weken ook buitengewoon geërgerd aan de arrogantie en kortzichtigheid van bepaalde toppolitici en mainstreammedia.

'Onze' toppolitici (Keulen, Leterme, De Gucht, ...) blinken uit in arrogantie ten opzichte van alles en iedereen die kritische vragen stelt of een andere koers vaart. Getuige het antwoord van Leterme op een vraag van een Frans journalist over de Vlaamse wooncode. Getuige de reactie van Marino Keulen op het rapport van de Raad van Europa. En zo zijn er nog wel wat voorbeelden op te noemen. Het laatste is natuurlijk de ongelooflijke arrogantie van De Gucht in zijn uitspraken tegenover Congo.

De mainstreammedia laten in deze diplomatieke crisis een duidelijk gebrek aan kritische zin en historisch inzicht blijken. Vrijwel niemand die De Gucht echt op de korrel neemt. Niemand die de vraag stelt waarom De Gucht dan ook niet zo verontwaardigd doet tegenover bondgenoot Israël dat ook massaal de mensenrechten schendt én ook geld krijgt van ons land? Of tegenover de vrienden uit de VS die met hun 'war on terror' heel wat mensenrechten met de voeten treden? Vrijwel niemand die het over het Belgisch kolonialisme heeft dat een van de bloedigste was in de koloniale geschiedenis (onder het koloniale bewind van Leopold II vielen er in Congo 10 miljoen doden). Niemand die verwijst naar de steun van België aan de kleptocratie van Mobutu of aan de rol van België in de moord op Patrice Lumumba. Niemand die echt schetst waarom in Oost-Congo al 5 miljoen doden zijn gevallen door de strijd om bodemrijkdommen tussen krijgsheren, rebellengroepen en buitenlandse agressors zoals Oeganda en Rwanda (met steun van Westerse landen).

Alsof die recente geschiedenis zomaar voorbij is en de gigantische problemen van vandaag alleen aan Joseph Kabila liggen. Als je de lezers of kijkers geen historisch kader meegeeft of op zijn minst de context niet schetst, verbaast het niet dat vrijwel iedereen De Gucht onmiddellijk gelijk geeft als hij een zwakke staat als Congo de les spelt.

Belgisch kolonialisme

Beste heer Buelinckx,
De bloedige koloniale periode waar u aan refereert behelst de periode waarin Leopold II Congo in privébezit heeft. Dit is dus geen Belgische koloniale periode. België, laat staan het Belgische volk, is hierover geen verantwoording schuldig. Uw gram dient ge te halen bij onze vrienden Van Saxen Coburg Ghota in Laken. De Belgische periode behoort niet tot een van de bloedigste uit de geschiedenis. Een correct historisch kader is belangrijk.
Verder doet dit totaal gaan afbreuk aan het feit dat De Gucht een behoorlijk arrogant figuur is.

mythe

Dat het na Leopold II gedaan was met de wreedheid in Congo is één van die hardnekkige mythes uit onze vaderlandse geschiedenis.

Voormalige koloniaal ambtenaar en diplomaat Jules Marchal maakte er zijn levenswerk van om die mythe te weerleggen in een reeks indrukwekkende boeken.

http://www.uitpers.be/boek_view.php?id=518

kolonialisme

Inderdaad ,die boeken van Jules Marchal zijn monumenten over het belgisch kolonialisme .En ook na 1960 is dat kolonialisme nooit gestopt.Zoals Johan Verminnen het indertijd(mischien nu nog) zong "het zilver voor de blanken,het papier voor de zwartjes".Eigenlijk toepasselijk op de hele derde wereld.11.11.11 wees al jaren geleden op de ongelijke economische verhoudingen die de scheve tafel in de wereld scheef houdt.De illustratie van het aantal koeien die nodig waren om een tractor te kopen was na enkele tientallen jaren vertienvoudigd of nog meer.Een enorme geldstroom van zuid naar noord .degucht is net als zijn politieke voorgangers overtuigd van de westerse superioriteit tegenover de derde wereld vandaar dat hij geen graten ziet in zijn eigen domme arrogante uitspraken .

Goe bezig mannen.

Ja, we hebben het eens ferm gezegd.

We hebben het eens gezegd op een wijze zoals niemand dat voor ons en ongetwijfeld ook na ons niet zal nadoen.

Wat kopen wij of de burgers in Congo daar nu voor ?
NIETS , NOUGATBOLLEN , RIEN DE KNOTS.

We mogen onze ambasades ginder sluiten en onze Premier mag met hangende pootjes proberen de plooien terug glad te strijken.
Onze tanende invloed zal nog meer gaan verschrompelen ten voordele van de gewiekste Chinees en de uitbuiting in Congo kan aan zijn heropleving beginnen.

Een suikerlepel voor de neger, laten we niet vergeten dat Congo en zijn bodemschatten in de toekomst heel erg van belang gaan worden. 5 miljard mag dan wel een suikerlepel van jewelste zijn maar het is altijd nog maar een suikerlepeltje in vergelijking met wat het zal opleveren.

Maar goed, we hebben maar mooi eens ons gedacht gezegd hé.

Laat Kabila maar plunderen

Van de vele miljoenen dollars die de Congolese leiders via de grondstofontginning binnerijven komt bijna niets bij de bevolking terecht. Die blijft arm. Onderwijs en gezondheidszorg zijn eerder uitzondering dan regel. Congo kan jaarlijks rekenen om 200.000.000 EURO ontwikkelingssteun. Mag de Belgische minister van buitenlandse zaken de Congolese leiders dan niet wijzen op hún verantwoordelijkheid ? Hij kan hiervoor op de steun rekenen van vele Congolezen. Dat blijkt uit een rondvraag bij de Congolese gemeenschap in België.

christophe

Gepost door christophe
29.05.2008

Tags