Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Betogers aan het woord: " Je kan biefstuk of gehakt eten maar elektriciteit heb je sowieso nodig"

Betogers aan het woord: " Je kan biefstuk of gehakt eten maar elektriciteit heb je sowieso nodig"

ANTWERPEN -- Een 8000-tal mensen trok vandaag door de zonnige straten van Antwerpen om te protesteren tegen de dalende koopkracht. De betoging werd georganiseerd door de drie grote vakbonden ACV, ABVV en ACLVB. Antwerpen en Luik vormde het startschot voor de actieweek. De massale opkomst voor deze eerste actiedag was alvast een verrassing en volgens de betogers ook een bewijs dat de koopkrachtdaling geen hysterie is maar een reëel probleem dat dringend moet aangepakt worden. Indymedia.be liep mee in de betoging en duwde de micro onder de neuzen van enkele betogers. Veel verontwaardigde reacties. Van "de regering moet ook eens naar de gewone mens luisteren", "ik eet nu vaker gehakt dan biefstuk" tot "Leterme is een pannekoek". Vooral de prijzen van energieprodukten als benzine, elektriciteit en aardgas maar ook de stijgende voedselprijzen vormen een enorm bekommernis voor de betogers.

Financien.JPG

Nicole Naert (vooraan rechts op de foto) werkt als belastingscontroleur bij de federale dienst voor financiën en is ook vakbondsecretaris van het ACOD in Antwerpen. "We zijn hier vandaag omwille van drie redenen. Eerst en vooral moeten we aan de regering tonen dat ze zich moeten bezighouden met de problemen van de mensen en dat is koopkracht. Alles wordt veel te duur. Je vraagt je af hoe mensen met een uitkering of pensioentje van nog geen duizend euro nog gezond kunnen leven de dag van vandaag. We zijn hier in de tweede plaats ook voor een rechtvaardige belasting. Dus voor de afschaffing van de notionele intrestaftrek, hét miljardencadeau voor het grootkapitaal. En tenslotte zijn we ook voor het behoud van de sociale zekerheid en de solidariteit. "

"Diegenen die de koopkrachtvermindering hysterie noemen zijn wereldvreemd. Ze moeten eens een keer zelf tussen de mensen gaan staan en zien hoe de mensen op het einde van de maand moeten tellen om rond te komen. Een aantal dingen zijn effectief goedkoper geworden, maar de basiszaken zoals electriciteit, gas en voeding zijn enorm duurder geworden. De regering is nu al een jaar op post. We vragen dat ze zich eindelijk bezighouden met de problemen van de mensen. Wat ze heel goed kunnen realiseren is de belasting op energie van 21 procent laten zakken naar 6 procent. Dat zal al een hele verschil maken. De regering moet ook eens naar de gewone mens luisteren en niet enkel naar Unizo en VBO."

belgacom.JPG

Bob Vanden Eynde werkt bij Belgacom (vooraan derde van link op de foto). "We zijn hier omdat onze koopkracht is gedaald. De prijzen van een aantal etenswaren zoals koffie of melkproducten zijn enorm gestegen. Vooral de prijzen van energieprodukten zoals stookolie, gas en elektriciteit swingen de pan uit. Alles gaat omhoog behalve onze lonen omdat de index niet alles compenseert. We eisen van voor onze nieuwe arbeidsovereenkomst een opslag van 2 euro per uur. Onze CEO heeft al een opslag gehad van 64 procent in vier jaar. En wij blijven hangen aan de index. Ik hoop dat de regering zoals beloofd in juli met concrete maatregelen zal komen."

nijlen.JPG

Annemie Briers werkt bij Artilat Nijlen (Tweede van links op de foto). "Als ik naar de winkel ga dan voel ik het enorm in mijn portemonnee. Vergeleken met enkele jaren terug kan ik veel minder kopen. Ik denk nu twee keer na voor ik een merkprodukt koop. Je moet daarnaast een beetje opzij zetten voor uw pensioensparen enz... Zo blijft er minder over om bijvoorbeeld op reis te gaan. De werkgevers hebben gemakkelijk praten. Zij verdienen genoeg en kunnen zichzelf opslag geven. De prijsstijgingen moeten gestopt worden maar ik geloof niet dat deze regering nog iets gaat realiseren. Ze zeggen wel 15 juli maar ik denk niet dat er nog iets van in huis gaat komen."

aclvb.JPG

Bats Danny is werknemer bij Van Hool (vooraan links op de foto). "We zijn op straat gekomen omdat er iets moet gedaan worden tegen de dalende koopkracht. De prijzen van olie, gas, water en elektriciteit gaan de hoogte in. Ik heb daarnaast een lening lopen om mijn huisje af te betalen. Ik kom nog amper toe met mijn loon. Werkgevers klagen ook dat hun kosten stijgen. Europa moet dringend iets doen aan de stijgende voeding- en energieprijzen. De belastingen moeten verlaagd worden. De bedrijven moeten iets minder belast worden zodat er misschien meer voor ons overschiet. De regering zit momenteel met allerlei andere problemen. Ik geloof niet dat ze direct met oplossingen gaan komen. We zullen zien."

pwa.JPG

Myriam Janssens uit Beerse werkt voor een PWA-bedrijf (rechts op de foto). "Ik werk parttime en heb het sowieso moeilijk als alleenstaande moeder om rond te komen. Maar de laatste tijd lukt het echt niet meer. Ze pakken maar af en af en af. De maand duurt langer dan mijn loon. Mijn baas geeft het wel toe dat er problemen zijn maar hij kan er niets aan doen, zegt hij. Terwijl de dienstenchequebedrijven voor het moment de bedrijven zijn die het meeste winst maken. Maar ja, bewijs maar eens dat hij het wel kan betalen. We moeten op straat blijven komen tot er iets gebeurt want ik geloof echt niet dat de regering in juli iets gaat doen. Er moet zeker iets gedaan worden aan die hoge lasten op elektriciteit en gas. Ook het bruto/netto verschil moet kleiner zeker voor de dienstencheques. Voor eten kun je een beetje kiezen welke merken je koopt en in welke winkel. Je kan biefstuk of gehakt eten. Maar elektriciteit heb je sowieso nodig."

nutrition.JPG

Van Bavel werkt voor Boost Nutrition (tweede van rechts op de foto). "Ik ben hier voor de verhoging van de koopkracht. Ik kan wel rondkomen maar ik merk wel dat ik minder kan doen met mijn loon dan vroeger. Ik rij bijvoorbeeld veel met de auto en je merkt wel dat het enorm duurder is geworden door de hoge brandstofprijzen. Op één jaar tijd is de dieselprijs gestegen met 35 cent per liter. Ook de prijs van gas en elektriciteit nemen een steeds grotere hap uit mijn budget. De regering doet niets voor het moment. We hebben verleden jaar verkiezingen gehad en er is nog niets van gekomen. Ik denk dat we binnenkort weer naar het stemhokje moeten gaan voor er misschien iets gebeurt."

umival.JPG

"We werken voor Amival Turnhout. We zijn hier uit solidariteit met de rest. Alles wordt duurder. We moeten wel iets doen. Als we niet doen krijgen we niets. De werkgevers zeggen dat het bullshit is en dat er helemaal geen probleem is met de koopkracht maar als we de werkgevers laten doen hebben we op den duur niets meer."

Daf.JPG

"Ik ben hier met mijn maten (in winkelkarretje op de foto). We komen uit de Kempen en werken voor DAF trucks. We zijn hier vandaag om te protesteren tegen de dalende koopkracht. Ik merk dat zeker. De dieselprijs die alsmaar stijgt en het loon dat niet meegaat. Het is niet te doen. We staan hier voor miljoenen mensen. De grote bazen die beweren dan maar dat het hysterie is. Het zijn zij niet die het voelen in hun portemonnee, wel de werknemer en de kleine zelfstandigen. We zitten al een jaar te wachten dat de regering iets zou doen maar er is nog niets van terechtgekomen dus ik geloof niet dat ze in juli met oplossingen gaan komen. Het is allemaal zever. Als we ons niet laten horen dan zal er nooit niets veranderen. Dat ze bijvoorbeeld de accijnzen maar eens verlagen."

atlascopco.JPG

Tom werkt bij Altlas Copco (met vlag op de fot). "De koopkracht is veel te hard aan het dalen. We houden minder pré over op het einde van de maand. Om een voorbeeld te geven. Als ik vroeger tankte dan koste een volle naftbak 50 euro, nu kost diezelfde tankbeurt me 75 euro. Dat pikken we niet langer. Vroeger gingen we vaker naar de Delhaize, nu gaan we één op de twee keer naar de Aldi. Mensen moeten ook meer en meer betalen voor extra verzekeringen zoals hospitalisatie. We houden niets meer over. We willen oplossingen voor het probleem. Bijvoorbeeld dat ze de accijnzen op brandstof naar beneden halen. "

delijn.JPG

Said en Ismael werken bij de Lijn (vooraan op de foto). "Onze koopkracht daalt. Alles wordt duurder behalve onze lonen. Die stijgen niet. Vroeger kon je met 500 frank in de Aldi nog een karretje vol kopen, nu kost hetzelfde karretje bijna 50 euro. We willen meer loonopslag en onze werkgever moet ons beter behandelen. De hoge bazen krijgen 70 procent loonsverhoging. Wij vragen maar een fractie."

nonprofit.JPG

Veronique uit Aartselaar werkt in de non profitsector. "Mensen moeten meer betalen en krijgen weinig loon. We moeten er iets aan doen. Het is belangrijk dat de mensen op straat komen. Ik merk zeker zelf ook dat ik op het einde van de maand minder over hou. Ik zag daarnet iemand rondlopen in de betoging volgehangen met overschrijvingsformulieren. Heel herkenbaar. Je krijgt elke maand een hoop rekeningen die je maar moet betalen. Ze zeggen dat je moet sparen om een huis te kopen. Tegenwoordig is het met de huidige prijzen bijna onmogelijk om nog een huis te kopen. En sparen is er al zeker niet meer bij. Voeding, benzine alles is duurder geworden. Aan de opkomst van de mensen kan je toch zien dat het koopkrachtprobleem niet te ontkennen is. De regering moet iets doen want zoals het nu is kan het niet verder."

BW.JPG

Marcel uit Puurs is komen betogen met zijn collega's van de Beschutte Werkplaats (tweede van rechts op de foto). "Ik ben hier voor meer koopkracht. Ons geld is rapper op. Alles is opgeslagen behalve de lonen. Ik betaal nu meer aan voedingswaren dan vroeger. Ik ga meer naar de goedkope winkels als den Aldi. Ik zie nu ook veel meer mensen die naar het OCMW gaan in mijn omgeving. Ik zou graag willen wisselen met de pré van de bazen die zeggen dat er niets aan de hand is. Ook de overheid die zegt dat ze in juli met oplossingen gaan komen. Pfft zij voelen het niet in hun zakken. Kijk maar eens rond. Is er hier één minister die meeloopt? Het zijn allemaal gewone werkmensen."

generalmotors.JPG

Filip en Ronny werken voor General Motors. "Ik kom niet meer toe op het einde van de maand. Ik moet anders gaan winkelen. In plaats van een blikske coca cola gaan we een blikske River Cola van den Aldi kopen," zegt Ronny. "Vroeger ging ik naar een tankstation en ik tankte vol. Nu tank ik 20 liter en wacht af of de prijzen dalen. Maar het gaat nooit niet omlaag. De energieprijzen swingen de pan uit", aldus Ronny. "De bazen hebben geen last van de dalende koopkracht want zij krijgen van de regering belastingsvermindering. Onze belastingen gaan omhoog en de lonen blijven stabiel. Maar de regering geeft wel bonussen aan de bedrijven. Er moet iets gedaan worden maar wat... dat weet ik niet. Ik verwacht ook niet veel van onze regering. Leterme is een pannenkoek. Hij is de zwakste minister die we ooit hebben gehad in België", voegde zijn collega Filip eraan toe.

sigma.JPG

Ronny, Regina en Michael werken voor Sigma Deurne. (v.l.n.r.)

Ronny: "We zijn hier om onze koopkracht te beschermen. Het loopt echt de spuigaten uit. Een Olievat die op één dag twaalf à dertien dollar duurder wordt. Ik moet zelf tegenwoordig op allerlei dingen besparen. De auto blijft vaker staan. Naast energie en voeding neemt ook de gezondheidszorg een heel grote hap uit mijn budget. Ik heb een dochter die astmatisch is. Die kosten zijn op den duur niet meer te overzien. Als de bazen vinden dat de koopkrachtdaling maar een hysterie is wil ik ze wel mijn maandloon geven. Dat ze eens proberen om ermee rond te komen. Ik zie het in mijn omgeving ook. Mijn buren kwamen vroeger thuis met zakken van de Carrefour, nu zijn het zakken van de Lidl en de Aldi. Mensen besparen op alles wat ze maar kunnen. "

Michael "Ja de bazen verdienen miljoenen per jaar. Zij zullen niet gemakkelijk in de problemen komen. "

Regina werkt ook bij Sigma: "We eten tegenwoordig minder vlees omdat het veel te duur is. We gaan ook veel minder vaak iets drinken. Een stomme kop koffie kost gemakkelijk 2.30 euro tot 2.50 euro. Ook de horeca is naar de vaantjes aan het gaan. Op alles wordt bezuinigd. Je moet met twee werken om het een beetje leefbaar te maken. Ook de huurprijzen zijn zo gestegen. Een brood was vroeger 1.20 euro, nu kost het tegen de 2.50 euro. Het is veel voor een groot huishouden. Ik heb vier kinderen. Hoelang zegt de regering al niet dat het beter gaat worden voor ons, maar er gebeurt niets. Als het loon met 10 cent omhoog gaat, gaat de levensduurte met 20 cent omhoog. We komen geen stap vooruit."

geen juist verhaal......

wat ik hier lees is maar de helft van het volledige verhaal.
het is zo dat we met zen allen teveel consumeren en dat zou moeten stoppen!!
het heeft weinig zin om de kooppracht te verhogen want het is dat we dankzij!!! onze koopkracht alles van aardse goederen en diensten aan het uitputten zijn en dat daardoor onze zogenoemde koopkracht naar beneden gaat.
ZOLANG WE NIET AAN DE GROND VAN HET PROBLEEM DURVEN RAKEN EN DE SCHULD DOORSCHUIVEN NAAR DE REGERINGEN EN ZIJN LEIDERS---->zolang zal er geen radicale positieve verandering komen in de wereld; integendeel----> het zal er nog materialistischer aan toe gaan op deze planeet en er zullen nog milioenen doden vallen door DE KOOPKRACHT... die nog altijd relatief hoog is in vergelijking met de armste landen (zoals bangladesh enz..... die het eerste slachtoffer zijn van de westerse consumptiegeest....)

IK VIND TROUWENS OOK DAT PVDA EN INDYMEDIA EN NOG EEN AANTAL LINKSE BEWEGINGEN..... HUN IDEALEN EN HUN VIZIE DRINGEND EENS ONDER DE LOEP MOETEN NEMEN EN ZICH AFVRAGEN OF ZE NOG WEL DEGELIJK HET VERSCHIL KUNNEN MAKEN.....

vlees

Ik heb drie jaar in een vleesverwerkingsbedrijf gewerkt en ben door alles wat ik daar zag vegetariër geworden, al twaalf jaar lang,

wordt vegetariër zou ik zo aanraden, is gezond, goed vr de niet menselijke dieren, goed voor minder soya die wordt overgevlogen vanuit o.a. Latijns-Amerika, beter vr het milieu dus, enz.

Echt wel gezond, al twaalf jaar niet bij een dokter moeten gaan :-)

luxepaardje tom

Beste Tom,
waar jij die ideeën vandaan haalt weet ik niet maar jij behoort blijkbaar tot de luxepaardjes van onze maatschappij.
Mijn dochter haalde op zes jaar tijd 3 master diploma's en vindt enkel een uitbuitingsjob van 1300 euro netto in de maand waarvoor ze minstens 50 uur per week moet werken. Hiervan moet ze 500 euro huur betalen, (jij mag altijd iets goedkopers proberen te vinden in Brussel). Van wat dan rest moet ze water, gas en electriciteit betalen. Telefoon, GSM en internet moet ze hebben voor haar werk en zelf betalen. Haar verplaatsingen doet ze te voet, per fiets of met het openbaar vervoer; Ze zou graag biogroeten kopen om ekologischer te leven, maar dat beste Tom, kan er echt niet af. Dit is het verhaal van een een prima opgeleidde, vijftalige, actieve en dynamische jonge vrouw.
Als zij al moet krabben om rond te komen. Wat moet het dan niet zijn voor mensen die met een uitkering of een levensminimum van 750 euro moeten toekomen. Ik stel voor dat jij dit eens een jaartje uitprobeert. Eens zien of je dan nog zoveel noten op je zang hebt?

@erik: leefloon

Sinds mei 2008 bedraagt het leefloon voor een alleenstaande 697,61 €/maand en 465,07 €/maand voor een samenwonende. (in kranten verschijnen ooit hogere bedragen, maar vraag me niet hoe dat precies zit en over wie zij het dan hebben)

luxepaardje?

Ik heb een leefloon en geef Tom vr 100% gelijk.

top 25 rijkste beroemdheden (forbes.com)

1 Oprah Winfrey 275 2 5 1 (de cijfers zijn geen telefoonnummers)
2 Tiger Woods 115 12 1 3
3 Angelina Jolie 14 1 9 15
4 Beyonce Knowles 80 3 32 14
5 David Beckham 50 10 3 18
6 Johnny Depp 72 17 19 36
7 Jay-Z 82 6 43 41
8 The Police 115 15 20 51
9 J.K. Rowling 300 23 27 64
10 Brad Pitt 20 4 8 7
11 Will Smith 80 26 39 32
12 Justin Timberlake 44 5 24 17
13 Steven Spielberg 130 34 23 60
14 Cameron Diaz 50 13 50 45
15 David Letterman 45 42 34 10
16 LeBron James 38 32 13 13
17 Jennifer Aniston 27 21 67 49
18 Michael Jordan 45 38 45 29
19 Kobe Bryant 39 28 18 24
20 Phil Mickelson 45 87 12 23
21 Madonna 40 15 20 67
22 Simon Cowell 72 65 47 40
23 Roger Federer 35 40 2 26
24 Alex Rodriguez 34 51 7 6
25 Jerry Seinfeld 85 79 72 38

ok reportage, Keltoum (as usual)
@eric: het probleem van de hoger opgeleiden die in België moeilijk aan een fatsoenlijke job kunnen geraken is niet alleen voor henzelf (en de ouders)een probleem, zoals je schrijft, maar ook voor de belastingbetaler die meestal (met alle respect)toch de meeste kosten van de opleiding betaalt. Een probleem waarvoor denk ik dus inderdaad dringend een oplossing moet gezocht worden.

100 %?

Ik wil niks zeggen, maar de koopkracht verhogen betekent de koek wat eerlijker verdelen (liefst dan nog op mondiaal niveau). Dat betekent dus een beetje terugpakken van de multimiljardairs.

Ik denk niet dat je de ecologische problemen oplost door iedereen maar wat minder te laten verdienen en Warren Buffet en co nog wat rijker te laten worden.

koekske of spekske?

Beste koekske,

ik denk eigenlijk dat ge u beter spekske zou noemen. Rondkomen van een leefloon, heelder en u dan nog een dure (zelfs 2dehandse) computer en internetverbinding kunnen permiteren en daarmee heelder dagen op indymedia hangen, "faut le faire". Ik heb verschillende uitkeringstrekkers allerhande in mijn omgeving, en geeneen kan zich dat veroorloven. Mag ik ze op cursus sturen bij jou?

goh

@ Eric: Had zo'n platte reactie verwacht, meer woorden maak ik er niet aan vuil.

@ Christophe:

"Ik denk niet dat je de ecologische problemen oplost door iedereen maar wat minder te laten verdienen en Warren Buffet en co nog wat rijker te laten worden."

Heb ik ook niet geschreven.

Inbev wordt niet armer als men bier blijft consumeren bv. (Ipv echte cola en river cola kan men ook kraantjeswater drinken)

@ Eric

Je mag ze gerust ook op cursus komen sturen bij mij,ik leef van een invaliditeitsuitkering en betaal 300 euro per maand huur,toch slaag ik erin om maandelijks rond te komen, en ja,ik heb ook een computer,en ik zit 's avonds ook op het internet,en ik betaal mijn rekeningen netjes,en ik heb de chance dat ik op mijn stageplaats verse biologische groenten kan meenemen en melk vers van de tapkranen.

En ja ik duik regelmatig ook in de containers van grootwarenhuizen,om daar uit te halen wat men allemaal wegwerpt in onze maatschappij qau voeding , compleet in verpakking,niets aan,enkel 1 dag over datum of een bluts in de conserven,...en ja ik ben vergetariër en nee,ik ben geen marginaal...

Ik heb prioriteiten gesteld van wat belangrijk is om rond te kunnen komen, en deze zijn nog steeds eten en drinken hebben,mijn studies en rekeningen kunnen betalen,zien dat mijn hond niets te kort komt,...In combinatie met steeds na gebruik alle stekkers uit het stopcontact te trekken, niet kwistig te zijn met water,de verwarming zo min mogelijk opzetten,lichtten uitdoen indien niet nodig...en dat lukt,...

Wat ik niet doe is: uitgaan,op café zitten,naar de bioscoop gaan,auto rijden (heb ik niet en wil ik niet)want dat zijn voor mij enkel bijkomstige zaken,....

En ja ik ben een gelukkige mens en ik ben bereid om U en anderen directement (misschien samen met Koekske) een cursus te geven,...;-)