Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vakbonden en journalistenbond gaan deloyale concurrentie in audiovisuele sector te lijf

Vakbonden en journalistenbond gaan deloyale concurrentie in audiovisuele sector te lijf

VILVOORDE -- De Journalistenbond en de vakbonden gaan samen de werkomstandigheden in de audiovisuele sector aanpakken. “De scherpe concurrentie in de audiovisuele markt en de ontwikkelingen in de technologie zetten de verloning, de arbeidsvoorwaarden en de flexibiliteit onder druk”, klinkt het in een gezamenlijke verklaring.

Historisch, zo noemen de vakbonden en de Vlaamse Vereniging voor Journalisten de ontmoeting in Vilvoorde. “Voor het eerst hebben vertegenwoordigers van de vakbonden en Vlaamse Vereniging voor Journalisten uit zowel de openbare als de privésector en over alle beroeps- en communautaire grenzen heen de koppen bij elkaar gezeten”, zegt Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging voor Journalisten.

De loononderhandelingen in de audiovisuele sector verlopen zeer stroef. De vakbonden en de journalistenbond eisen barema's op het niveau van de openbare omroepen of de kranten, maar daar willen de werkgevers niet van weten. Met hun bijeenkomst willen de bonden de druk opvoeren en de onderhandelingen deblokkeren.

Maar de ambities reiken verder. “Er is een toenemende werkdruk in de sector. Er zijn meer journaals dan vroeger en door de invoering van nieuwe technologieën hebben journalisten ook bijkomende taken gekregen”, zegt Pol Deltour. De vakbonden en de Journalistenbond willen daarover afspraken maken met de werkgevers.

Hoewel de werkomstandigheden bij de openbare omroepen vaak beter zijn dan bij de kleinere productiehuizen, schoven ook vakbondsvertegenwoordigers van de VRT en RTBF mee aan tafel. “Overal in Europa staan openbare omroepen onder druk. Wij willen het grootste productiehuis van Vlaanderen blijven. Maar dumpingprijzen kunnen ons daarbij parten spelen. We tillen de arbeidsvoorwaarden bij de private productiehuizen liever op tot ons niveau dan dat we gedwongen worden in hun richting op te schuiven”, zegt Marc Kerki van de socialistische vakbond ACOD bij de VRT.

In die productiehuizen staan de vakbonden niet zo sterk. Ook de voorbije sociale verkiezingen konden daar geen verandering in brengen. “Onze aanwezigheid is daar quasi nihil. Alleen Videohouse (dat ondermeer 10 televisiestudio’s beheert, nvdr) en Studio A (producent van ondermeer Familie, nvdr) hebben een syndicale werking. Sommige productiehuizen weigerden elke medewerking aan de sociale verkiezingen. Enkele hebben zelfs echt obstructie gepleegd”, zegt LBC-secretaris Lode Verschingel.

Op 20 juni komt het paritair comité 227 van de audiovisuele sector opnieuw samen. De journalistenbond en de vakbonden hebben beslist een stuurgroep op te richten die het werk moet coördineren. Na de vakantie hopen de werknemers van de audiovisuele elkaar opnieuw te ontmoeten.