Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Banken mijden schadelijke investeringen

Banken mijden schadelijke investeringen

Vandaag lanceert Netwerk Vlaanderen, samen met de internationale organisatie BankTrack, het rapport ‘Ending Harmful Investments’. Het rapport bespreekt grenzen aan investeringen voor vier schadelijke praktijken: het ondersteunen van dictaturen, het schenden van arbeidsrechten, het vernietigen van onze leefomgeving en het produceren van wapens. Het rapport bevat voorbeelden van pionierende financiële instellingen. Koplopers zijn de Algemene Spaarbank voor Nederland (ASN), het Italiaanse Banca Etica, The Co-operative Bank uit Engeland en Triodos Bank. Enkele klassieke banken en pensioenfondsen volgen, zij het schoorvoetend.

Wapenindustrie
Het rapport stelt vast dat ASN Bank, Banca Ethica en Triodos Bank geen euro wensen te investeren in de wapenindustrie. Ook Dexia sluit, wat betreft de investeringen voor eigen rekening, een groot deel van de wapenindustrie uit. Andere financiële instellingen als ING, Fortis, Rabobank en KBC stellen enkel grenzen aan investeringen in bedrijven die betrokken zijn bij controversiële wapens zoals anti-persoonsmijnen, clustermunitie en nucleaire wapens. KBC sluit producenten van anti-persoonsmijnen, clustermunitie en producenten van wapens met verarmd uranium uit voor alle producten die ze aanbieden.

Birma
Voor ASN Bank en Triodos Bank is het onmogelijk om zaken te doen in Birma zonder betrokken te raken bij mensenrechtenschendingen. Ook de Co-operative Bank heeft een aparte benadering voor investeringen in bedrijven actief in Birma. ASN Bank, Triodos Bank en The Co-operative Bank sluiten investeringen in bedrijven die actief in zijn in Birma uit. Ook een aantal grote pensioenfondsen is terughoudend ten aanzien van bedrijven actief in Birma. Ze investeren derhalve niet in de ergste foeriers van het regime. Grootbanken als Fortis, ING en Rabobank stellen dat ze zelf niet actief zijn in Birma en dat ze geen projecten in Birma financieren. Investeren in bedrijven die actief zijn in Birma, is voor hen evenwel geen probleem.

Schade aanbrengen aan onze leefomgeving
ASN Bank stelt dat olie en gas al te veel negatieve sociale en ecologische bijwerkingen hebben en geen duurzame oplossing op termijn bieden. ASN Bank richt zijn investeringen dan ook op alternatieve energiebronnen. Ook The Co-operative Bank, Banca Ethica en Tridos Bank zijn zeer terughoudend. Banca Ethica investeert niet in olie en gas. The Co-operative bank financiert geen olie, gas of kolenbedrijven wiens hoofdactiviteiten bijdragen tot de klimaatverandering. Allen vermijden investeringen in bedrijven betrokken bij ernstige milieuschade. Ook het beleid van HSBC, de verzekeringen van Dexia en van het Norwegian Government Pension Fund sluit investeringen in bedrijven betrokken bij sommige ernstige vormen van milieuschade uit.

Schending van arbeidsrechten
Het beleid van banken als ASN en Triodos sluit ook investeringen uit in bedrijven die een loopje nemen met de arbeidsrechten. Uitbuiting en kinderarbeid zijn niet in overeenstemming met hun ondernemingsprincipes. Bedrijven of projecten die in tegenspraak met deze principes zijn, willen ze niet financieren. Hetzelfde geldt trouwens voor een aantal grootbanken en pensioenfondsen. Het rapport toont evenwel aan dat deze laatstgenoemden hun beleid vager en minder vergaand uitwerken.

Vorige week publiceerde Netwerk Vlaanderen een waarschuwing voor Belgische bankklanten. De klant werd er op attent gemaakt dat zijn spaar- of beleggingsgeld een groot risico loopt om betrokken te raken bij schadelijke investeringen. Dit rapport reikt de betrokken financiële instellingen kapstokken aan om een minder risicovol beleid uit te werken: het reikt motivaties aan en geeft voorbeelden van financiële instellingen die een grenzenstellend beleid uitwerkten. Het rapport geeft ook voorbeelden van financiële instellingen die inzage geven in hun financieringsbeleid. ASN Bank, Banca Ethica en het Noors pensioenfonds bijvoorbeeld maken al hun investeringen publiek bekend maken. Ze bieden de klant zicht op wat er met zijn geld gebeurt.

Meer informatie:
Download volledige rapport ‘Ending Harmful Investments’:
http://www.netwerkvlaanderen.be/nl/index.php?option=com_content&task=vie...

Perswoordvoerder:
Luc Weyn – Netwerk Vlaanderen
E-mail: luc.weyn@netwerkvlaanderen.be