Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Wet bedreigt vrij internet in Wit-Rusland

Wet bedreigt vrij internet in Wit-Rusland

Het parlement van Wit-Rusland heeft dinsdag (17 juni 2008) een nieuwe mediawet goedgekeurd die voorziet in een streng toezicht op publicaties op internet, het laatste communicatiemiddel voor onafhankelijke media.

Volgens de nieuwe wet kan de regering per decreet gaan bepalen welke informatie via het internet mag worden verspreid. Alle media moeten zich (opnieuw) registreren bij de regering, die bepaalt of ze legaal zijn of niet. Van media op internet kan dat op enig moment in de toekomst ook worden geëist. In hoeverre bijvoorbeeld blogs onder media vallen, is onduidelijk.

In de ex-Sovjetstaat met de bijnaam ‘laatste dictatuur van Europa’, worden alle radio- en televisiekanalen door de staat gecontroleerd. De meeste onafhankelijke kranten werden jaren geleden verboden. Zij zochten hun toevlucht op het web. Voor de oppositie is het internet het enig overgebleven podium. „Dit is waarschijnlijk de meest repressieve wet in heel Europa”, verklaarde Zjanna Litvina, voorzitter van de Wit-Russische Vereniging voor Journalisten.

Het standpunt van de regering van de autoritaire president Aleksandr Loekasjenko, sinds 1994 aan de macht, is dat burgers recht hebben op „ongevaarlijk internet”, waarbij de bevolking wordt beschermd tegen buitenlandse propaganda. „Wit-Rusland kent een probleem met de toevoer van desinformatie van buitenlandse sites, die destructieve invloed uitoefenen op ons land”, zei staatssecretaris van Informatie Lilia Ananitsj. Zij wees voor mogelijke ‘oplossingen’ naar China, „dat al ervaring heeft met het afsluiten van sites op zijn territorium”. Peking heeft een zeer uitgebreid instrumentarium tot zijn beschikking om het web te censureren en internetgebruikers te controleren.

Op dit moment maakt nog maar een klein deel van de tien miljoen inwoners van Wit-Rusland dagelijks gebruik van het web, maar dat aantal groeit gestaag. Volgens Wit-Russische mediaexperts en bloggers is de wet dan ook vooral bedoeld voor de toekomst, als het internet een groter bereik krijgt.

Eind deze maand gaat de wet nogmaals door het parlement. Veel weerstand wordt niet verwacht. Gisteren werd zij met 93 stemmen tegen 1 goedgekeurd.

bron : NRC Handelsblad

Jo

Gepost door Jo
20.06.2008