Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Foruminvest in Kortrijk: Wiens winst, wiens verlies?

[Opinie] Foruminvest in Kortrijk: Wiens winst, wiens verlies?

Al sinds enige tijd is centrum Kortrijk één grote bouwwerf. Het stadsbestuur besloot dan ook om pal in het centrum een winkelcentrum met 85 winkels te bouwen. Allemaal goed en wel, maar hoe zit het dan met de lokale handelaars? Hoe zit het dan met de buurtbewoners? Hoe zit het dan met de Kortijksaan? Wie heeft hier winst, en wie heeft hier verlies?

Bekijk ook de fotoreportage over Foruminvest

1.jpg

Als we het stadsbestuur van Kortrijk mogen geloven kent het project foruminvest enkel goeie kanten. De houding van stad Kortrijk ten opzichte van dit project lijkt dan ook op 1 grote reclamestunt. De stad wordt voorgesteld als een winkelstad, ‘Kortrijk winkelstad’ klinkt het. Hoe zit het dan met Kortrijk als woonstad? Hoe zit het met de Kortrijksaan, hoe zit het met de kleine zelfstandige wiens straat vol modder ligt waardoor zijn klanten wegblijven?

Wie door de winkelstraat loopt merkt niks op. Behalve dan misschien de kranen die wel eens boven de winkels durven uitsteken, of een uitloper van de werf. Wie zich daarentegen in de zijstraten waagt wordt geconfronteerd met een te smalle en vies ruikende straat. Kortrijk, winkelstad. Alvast niet in deze straten. Mensen die er voorbij komen willen er dan zo snel mogelijk ook terug uit. Als je het ongeluk hebt een winkel uit te baten in deze straat ben je dan ook ten dode opgeschreven.

Zo hebben we het verhaal van Marleen, wiens brief in mijn handen terecht gekomen was. Marleen is de modder beu, en het lawaai, het stof en de stank, de arrogantie van foruminvest en het stadsbestuur zoals ze in haar brief laat weten. Het verhaal van Marleen is een verhaal van falen, een verhaal van verdriet. Met hart en ziel baatte ze een winkel uit die moest wijken voor de werken. Niet door onteigening, maar door de modder, het lawaai en de stank, maar haar verhaal laat ik een andere keer aan bod komen.

Marleen is niet de enige, de winkel naast haar kent ook al een uitverkoop -70%. Zelfs dan komt er nog geen volk op af, eenvoudigweg omdat men het niet weet. Men komt er niet, het stinkt er, er ligt modder en laten we vooral zwijgen van het stof die de kranen veroorzaken. Enkele voorbijgangers wisten me te vertellen dat zij er ook niks aan konden doen, dat ze het ook liever niet zagen, maar dat het nu maar zo is. We moeten er ons bij neerleggen is de algemene consensus, als ‘klein volk’ kunnen we er niets aan doen.

Foruminvest valt inderdaad niet meer tegen te houden in Kortrijk, het is een feit dat het er zal komen, de werken zullen nu niet meer stoppen. Doch is het aan ons om mensen attent te maken van de manier waarop dit project er gekomen is. Is het maar niet normaal dat iemand de andere kant ervan in kaart wil brengen? Is het dan normaal dat de professionele media lekker meedoet aan de reclamecampagne van stad Kortrijk? Is het normaal dat iedere vorm van protest tegen dit project met de grond gelijk gemaakt wordt?