Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Cartoon] Leterme premier

[Cartoon] Leterme premier

Leterme premier

Leterme-I-Indy.jpg

België behoort aan alle Belgen

Het was nooit de bedoeling van het kartel CD&V/N-VA om een serieuze federale regering tot staande te houden. Telkens weer koos CD&V voor het kartel en niet voor de Belgen. Ook al is minder dan 10% van de Vlamingen en dus slechts 5% van alle Belgen voor een onafhankelijk Vlaanderen, dit is het alternatief van CD&V.

Dit is ook kiezersbedrog, want Leterme heeft voor de verkiezingen van juni 2007 de belofte gedaan dat hij premier zou willen worden van alle Belgen. Daarvoor is hij op charme-offensief gegaan in Zuid-België. Daarvoor had hij graag veel voorkeurstemmen van de Vlamingen. Ik vraag me af hoeveel van die Vlamingen beseffen dat ze bedrogen zijn, want dat het scenario van een virtuele regering Leterme I met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk al vast lag bij de CD&V-top, nog vòòr de verkiezingen.

En nu? Weer een zomer van nep-onderhandelingen? Opnieuw een interimregering van lopende zaken? Of blijven de ministers op post tot er in het najaar vervroegde verkiezingen komen? Welke Vlaamse partij zal zich de meest 'Vlaamse', welke partij zal zich de meest progressieve, de meest sociale en de meest toekomstgerichte tonen? En welk argument zal de kiezers kunnen overtuigen?

Een Belgische nationale feestdag zonder nationale regering... 't is eens wat anders...

of... 'iedereen premier', misschien?