Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

UM4P in Israël: Dag 4, en we leven nog steeds!

UM4P in Israël: Dag 4, en we leven nog steeds!

Ik heb besloten deze blog over een andere boei te gooien ik kreeg de laatste dagen enkele bezorgde mailtjes van mensen die denken dat we, wegens gebrek aan nieuws, opgeblazen waren door de zoveelste zelfmoordaanslag. Een erg vreemd verschijnsel is dit niet, de meeste deelnemers aan deze uitwisseling kampen met hetzelfde probleem. Volgens ons stelt het probleem zich bij een gebrek aan informatie over het werkelijke conflict. Eén van de doelen dat ik me dan ook gesteld heb is om het conflict en de situatie als ‘toerist’ hier eens onder de loep te nemen.

Laat me beginnen met duidelijk te stellen dat sinds we hier zijn er in Israël geen enkele (zelfmoord)aanslag heeft plaatsgevonden. De kans is ook maar miniem dat er een aanslag zou gebeuren, het enige dat we hier weten is dat we afgeraden worden om Hebron te bezoeken. Omdat daar wel enkele incidenten gemeld zijn van (pogingen tot) aanslagen op toeristische bussen in de laatste maanden. Dus een eerste tip voor wie zich hier begeeft is natuurlijk het zorgvuldig plannen van zijn/haar bezoeken.

Vandaag hebben we een bezoek gebracht aan Jeruzalem en zoals onze gids in de voormiddag het stelde hadden we 2 realistische mogelijkheden om de trip niet te overleven. De eerste zijnde een ernstig auto(bus) ongeluk en de tweede te lang in de zon blijven staan. Wel krijgen we op bepaalde opmerkingen van mensen als we bijvoorbeeld per gids door een exclusieve Joodse buurt met privébewaking wandelen. Dit is een voorbeeld van twee dagen geleden waar een vrouw ons toeriep dat we van het domein moesten of ze de politie zou bellen.

Een korte geschiedenis bij het domein: oorspronkelijk was het een luxeoord voor rijke Israëlische Joden. Wegens veel protest van Arabisch/Palestijnse kant is dan besloten om de doorweg ook vrij te maken voor Palestijnen, maar die mogen dit enkel als doorgang gebruiken, ze mogen er nog steeds niet ‘rondhangen’. Toen we er (toegegeven met opzet) tien minuten naar wat meer uitleg van de gids zaten te luisteren riep een bewoonster ons al toe dat we moesten ‘opkrassen’. Onze gids ‘Sammy’ is daar een geen onbekende.

Als afsluiter wil ik nog eens een oproep lanceren naar mensen die vragen hebben over het conflict, de uitwisseling, of zaken waar ze iets over willen lezen me te mailen op dries@claerhout.org die ik zal trachten elke avond te lezen.
Morgen zal u ‘verwennen’ met een verslag van ons bezoek aan Jeruzalem en u een beeld geven van enkele mensen die aanwezig zijn op de uitwisseling.

oorlog om het Heilige Land

Waar ik mij aan stoor is de anti-Joodse toon van al wat Dries vertelt, hetgeen nu ietwat begrijpelijker wordt. Zijn gids is kennelijk geen Jood maar behoort tot hen die zeer vijandig tegenover de Joden staan. Hij is geen onbekende in Joodse wijken waar "de rijke Joden wonen" - antisemitische opmerking, blijk gevend van vooroordelen en totale onbekendheid met het Joodse volk - die kennelijk woedend op hem zijn. En deze (verre van rijke) mensen (is Dries rijk of arm, nu we het daar toch over hebben) zijn van nature goedig en zeer gastvrij.
Voorts stoor ik mij aan het omkeren van geheel het probleem. Israel wordt aangevallen door een gigantische natie,die een geweldige hap van de wereldbol in bezit heeft (meer dan 50 landen) en Israel beschuldigen van een aanval op een gebied dat 500 malen Israel beslaat is even bespottelijk als een muisje beschuldigen dat het een leeuw opvrat.
Dries geeft ook blijk niet van onwetendheid voornamelijk maar van een diepe afkeer om feiten te bestuderen, zelfs maar aandacht te geven. Hij is "in Palestina". Een land dat nimmer bestond, noch bestaat. Dat het land Israels lid is van de VN, een bona fide land dus, dat schijnt deze jongeman niet belangrijk te vinden. Om gelijksoortige hersenspoeling werden vele miljoenen Joden vermoord. Ik zie niets, maar dan ook niets van "vrede" in deze missie van hem. Ik zie meer een kruistocht. En wat de kruistochten betekenden voor de Joden dat vertelt ons de Europese en wereldgeschiedenis.

bluh

Ik ben er laat bij, maar kan niet laten om te reageren.
De bedoeling van die 'kruistocht' was om even een tegenstelling te bieden aan de professionele media.

Tijdens de kruistocht ben ik op stap geweest met joden en moslims en christenen en 'vrijzinnigen' en zelfs heksen.

Anti Joods in jou ogen is alles dat kritiek geeft op het Jodendom. Hetgeen dat ik kritiek op geef is op de situatie in Israël, niet zomaar het Jodendom. Omringd met Joden die zelf ook kritiek geven op deze situatie, dat het Jodendom een land verdient is misschien een feit, maar de manier waarop dit gebeurd is zodanig in strijd met de waarden van de religie dat hier helemaal geen sprake meer is van godsdienst.

Wat ik gezien heb in Israël was een ware shock, erger dan ik het me ooit kon voorstellen. Nooit heb ik gedacht dat er zoveel discriminatie kon te vinden zijn op één plek, en dan spreek ik ook over de discriminatie onder Joden.

Over de algemene gastvrijheid van de Joden? Ik heb er weinig van gemerkt, in de meeste winkels waar ik binnenstapte ben ik teveel aangerekend, tenzij ik onder begeleiding was van Joden. Negatieve reacties op straat, uitgescholden worden als je met wat palestijnen te dicht komt in een 'Joodse zone'.
Sorry maar als je denkt dat dat de bedoeling is van een godsdienst heb je de woorden van God toch ietwat fout geïnterpreteerd.

Zowel het Jodendom als de Islam zijn godsdiensten die bewust willen leren over andere godsdiensten en duidelijk maken dat die niet slecht zijn, maar eigenlijk dezelfde waarden te bieden hebben. Doch gaat in beide godsdiensten het verhaal soms wat anders, men ziet elkaar als vijand, indringer. Gaat vechten om vermeende 'heilige plaatsen', die kennelijk vol bloed hangen, soms zelfs letterlijk.

Als dat de bedoeling is van een Joodse staat, dan mag je het hebben hoor Wiesje. Ik ga er nog steeds van uit dat God er is voor de mensen en niet voor één volk of één groep, God doet niet aan discriminatie, niet op basis van religie, afkomst, ethniciteit, seksuele oriëntatie, ... Hij kijkt enkel naar wat wij als mens doen en gaat ons daarop beoordelen, meer niet.