Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Blog / palestina

Mag een journalist zomaar leugens van geïnterviewde publiceren?

Mag een journalist zomaar leugens verspreiden die door een geïnterviewde worden opgedist? De regering Bush verspreidde in de aanloop naar de oorlog tegen Irak 935 manifeste leugens. Leugens die één voor één werden overgenomen in kranten en tv-journaals. Journalisten wassen hun handen in onschuld. Zij citeerden enkel een officiële bron.

Lees meer / 6 comment(s)

Telefoon voor Gaza / Un coup de fil pour Gaza

Via verscheidene media worden mensen aangespoord om de bevolking in Gaza een hart onder de riem te steken.
Zowel vanuit Frankrijk als vanuit België draaien mensen willekeurig een telefoonnummer in Gaza om ginds een onbekende Palestijnse familie in het Arabisch of het Engels enkele bemoedigende woorden mee te geven. De getuigenissen zijn interessant. De gesprekken zijn van korte duur, maar zeer intens.

Lees meer / 0 comment(s)

UM4P in Israël: Dag 6 Israël... en België dan?

Tijd is iets dat me niet zo gezind is op deze uitwisseling, ik tracht ervaringen te delen terwijl ik hier ben, maar dat is niet altijd zo evident. Zo heb ik alweer een dag moeten overslaan vooraleer ik hier iets kon neerpoten.
Vandaag 6 augustus is de zesde dag van onze uitwisseling in Israël en als mensen normaal zouden verwachten dat we het conflict stilaan zouden begrijpen, werkt dit net omgekeerd. Twee dagen terug hebben we Jeruzalem bezocht en het bezoek aan de muur (ook gekend als de ‘apartheidsmuur’) heeft me een eind stil gemaakt.

Lees meer / 42 comment(s)

UM4P in Israël: Dag 4, en we leven nog steeds!

Ik heb besloten deze blog over een andere boei te gooien ik kreeg de laatste dagen enkele bezorgde mailtjes van mensen die denken dat we, wegens gebrek aan nieuws, opgeblazen waren door de zoveelste zelfmoordaanslag. Een erg vreemd verschijnsel is dit niet, de meeste deelnemers aan deze uitwisseling kampen met hetzelfde probleem. Volgens ons stelt het probleem zich bij een gebrek aan informatie over het werkelijke conflict. Eén van de doelen dat ik me dan ook gesteld heb is om het conflict en de situatie als ‘toerist’ hier eens onder de loep te nemen.

Lees meer / 2 comment(s)

Uitwisseling UM4P Dag 2, 2augustus 2008

Vandaag begonnen we de dag om 8.30 met een uitgebreid ontbijt in de jeugdherberg. Snel erna vertrokken we naar ‘The Markaz’ een oude bomkelder die sadaka reut gebruikt voor workshops als de onze. Uitgerust met een degelijke airconditioning was het hier bijna hemels werken. Het programma startte met een workshop omtrent identiteit. Opgedeeld in twee groepen, gemixt Belgisch en Israëlisch/Palestijns spraken we in alle eerlijkheid over momenten dat we een conflict voelden met ons leven en dat we in actie getreden zijn, breekpunten die ons leven veranderd hebben.

Lees meer / 1 comment(s)

Uitwisseling UM4P: Dag 1: 1 augustus 2008

Het wakker worden vandaag was een directe confrontatie met de zon in Tel Aviv. Zelfs om 9 uur in de ochtend was het voor mij te warm om me in de zon te blijven zitten. Toen we geld hadden gaan wisselen konden we eindelijk aan de brunch beginnen, een eerste ontmoeting met het lokale eten, wat ons zeker heel erg beviel. Na de middag begon het echte werk en maakten we kennis met ‘Sammy’ een Palestijnse activist die aan groepen zoals ons rondleidingen geeft door Jaffa, wat ooit de hoofdstad van Palestina was.

Lees meer / 3 comment(s)

Uitwisseling UM4P in Israël: Het vertrek en aankomst

Op donderdag 31 augustus stapte ik samen met U Move For Peace (jongerenwerking Pax Christi Vlaanderen) op het vliegtuig naar Tel Aviv, Israel.
Jaarlijks vertrekt UM4P op internationale uitwisseling naar een conflictgebied, of zetten ze één op in België. Zo werd vorig jaar een grootschalig project georganiseerd waar jongeren-vredesorganisaties uit landen die met elkaar in conflict liggen bijeen gekomen zijn in Mesen, België. Te gast waren jongeren uit Israël en Palestina, Congo en Burundi, Rusland en Tsjetsjenië en natuurlijk Nederland en Palestina.

Lees meer / 4 comment(s)

John Pilger: "Is Israel a terroristic entity?"

Deel 1


Een heel verhelderende documentaire van de bekende journalist en documentairemaker Jonh Pilger waarin hij onderzoekt of Israel al dan niet een terroristische entiteit is.

Deel 2

Lees meer / 0 comment(s)

Oud-Brt-correspondent over vermoorde kinderen in Gaza: "Helaas maar onvermijdelijk"

080305-ilan-gaza.jpg

De 21 maanden oude Salsabeel Abu Jalhoumm stierf na een raketinslag vlakbij haar thuis (foto maanimages)

Oud-Vrt-correspondent Hans Knoop keek de afgelopen dagen met open mond naar de tv-beelden van het Israëlische militaire optreden in Gaza. Israël getuigt hier van een bewonderenswaardige zelfbeheersing, schrijft hij in een opiniestuk in De Standaard.

Lees meer / 4 comment(s)