Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Recensie] De verwoesting van Palestina

[Recensie] De verwoesting van Palestina

In de dagdagelijkse berichtgeving over de Palestijnse kwestie zijn "de kern van het probleem en daarmee de dynamiek van de strijd uit beeld verdwenen. Oorzaak en gevolg worden veelal door elkaar gehaald," schrijft Robert Soeterik in de inleiding van De verwoesting van Palestina. Dat lijvige boekwerk - uitgegeven door de Nederlandse Stichting Palestina Publikaties - is een indrukwekkende poging om dat scheve beeld wat bij te stellen. Ik denk niet dat er in het Nederlands ooit een omvattender werk over de kolonisatie van Palestina is verschenen.

palestina.jpg

Eigenlijk is De verwoesting van Palestina een soort encyclopedie. Het boek bevat meer dan tachtig artikels van bijna evenveel auteurs, over de meest uitéénlopende aspecten van het probleem. Zeer waardevol zijn ook de honderd bladzijden bijlagen, waarin je alle belangrijke officiële documenten verzameld vindt: van de Balfour Declaration (1917), waarmee Groot-Brittanië haar steun toezegde aan het zionistische project, over de talloze VN-resoluties sinds 1948, tot de Oslo-Akkoorden tussen Israël en de PLO (1993-1995), de 'routekaarten' van het Kwartet (2003), het Saoedische Vredesinitiatief (2002/2007), de slotverklaring van de onderhandelingen in Annapolis (2007),... je kan het allemaal zelf nalezen.

Vertaald
Slechts een handvol teksten werd voor deze bundel zelf geschreven. De uitgevers lieten vooral bestaande, veelal Engelstalige teksten vertalen die eerder zijn verschenen in tijdschriften zoals de New Left Review, de London Review of Books, Current History, Middle East International of Le monde diplomatique... Dat levert een bloemlezing op van hoog niveau maar met toegankelijke teksten, van o.m. de bekende auteurs Ilan Pappé, Norman Finkelstein, Perry Anderson, Jonathan Cook, Alain Gresh en Omar Barghouti.

Elk artikel schetst op enkele bladzijden een bepaalde deelproblematiek van het conflict: de historische wortels, de rol van de VS, de Israël-lobby, de nederzettingen, het lot van Jeruzalem, de situatie in Gaza, de rol van de media, de Muur, het Internationaal Recht, de Oslo-akkoorden, de interne Palestijnse verdeeldheid (Hamas-Fatah), de apartheid binnen Israël, de vraag 'Eén staat?', het nut van een boycot,...

De kolonisatie op scherp
Bewust werd niét gekozen voor de term 'Israëlisch-Palestijns conflict'. "Dat is een misleidende term," schrijft samensteller Robert Soeterik in de inleiding van het boek, "niet alleen omdat deze een symmetrie tussen de strijdende partijen suggereert - waarvan in militair, economisch, politiek en moreel opzicht geen sprake is - maar vooral omdat deze de kern van het probleem niet benoemt: de stelselmatige kolonisatie van Palestina door zionistische joden. Deze is ruim 100 jaar geleden begonnen en duurt tot de dag van vandaag voort."

Referenties
Robert Soeterik (red.), 'De verwoesting van Palestina', Stichting Palestina Publikaties (Amsterdam, 2008), 480 blz.

Je kan het boek (isbn 978-90-804293-2-1) bestellen door 25 euro over te maken op de rekening van Stichting Palestina Publikaties Amsterdam
Rekeningnummer 2047409 te Amsterdam
BIC : PSTBNL21
IBAN: NL70PSTB0002047409
onder vermelding van ' bestelling boek Verwoesting Palestina'.

Gemankeerde termen...

Gemankeerde termen...

Volgens Robert Soeterik, de redacteur van het boek 'De verwoesting van Palestina', is de aanduiding Israëlisch-Palestijns conflict geen juiste term. Vanwege de asymmetrie die er bestaat tussen enerzijds Israël en anderzijds Palestina. Een meer dan terechte verwijzing (door Soeterik), naar de manier van omgaan (met dit socio-maatschappelijk verschijnsel) die nmbm niet toevallig is. Dit omgaan wordt gevoed vanuit wishful thinking: Israël neemt een bijzondere relatie in, onder de volken op dit ondermaanse.

Dat deze manier van omgaan met Israël vooral voorkomt bij groeperingen die zich daarbij op godsdienstig geloof beroepen, is een open deur, maar als gevolg van de krankzinnige en apert criminele Holocaust die de Nazi's ontwikkelden -- een industriële vernietiging van complete bevolkingsgroepen; Joden en zigeuners en homosexuelen -- komt eenzelfde empathische attitude voor bij mensen die met godsdienstig geloof geen enkel affiniteit hebben. Een breed terrein aan gevoeligheden derhalve.

In de eerste zin van zijn inleiding tot dit boek, hanteert Marc Antoon de term 'Palestijnse kwestie' en het is mijn stellige overtuiging dat ook déze term er volstrekt naast zit.
Als gevolg van het verwisselen van oorzaak en gevolg met betrekking tot de turbulente maatschappelijke verwikkelingen in het voormalige Britse Mandaatgebied Palestina, zijn deze gemankeerde termen ontstaan, en bij sommige gebeurde dat niet eens toevallig.

Robert Soeterik formuleert zijn observatie als volgt: '... vooral omdat deze [term, symmetrie; e.t.] de kern van het probleem niet benoemt: de stelselmatige kolonisatie van Palestina door zionistische joden.'
Zelf zou ik het als volgt verwoord hebben: de stelselmatige kolonisatie van Palestina door de politiek-zionistische joden. Door het toevoegen van het kenmerk 'politiek' verkrijgt dít zionisme exact die betekenis, als gevolg waarvan er aan genoemde turbulente maatschappelijke verwikkelingen geen einde komt. Door de eeuwen heen zijn Joden vanuit de Diaspora teruggekeerd naar Palestina, zónder dat dit daar tot problemen van politieke aard voerde. Er moet dus iets extra's in het zionisme schuil gaan, waardoor problemen van politieke aard wél aan het daglicht traden en ... tréden.

In de derde alinea van zijn inleiding verwijst Robert Soeterik naar de bijdrage van Perry Anderson en schrijft hij, RS: '... het zionistische project in Palestina [wordt] neergezet als een koloniaal project, ...'. Maar zelf schrijft Perry Anderson: 'Joods nationalisme - in de vorm van het politieke zionisme -- dat ...' .

Zal er ooit een serieuze poging ondernomen gaan worden, een regeling te treffen voor de hardnekkige problemen tussen Israëliërs en Palestijnen, dan zal de term 'Palestijnse' bij kwestie van tafel moeten. Het is het politiek-zionistische project dat de oorzaak is van de problemen daar, en alles wat in maatschappelijke zin mét dit project verbonden is, zijn de gevólgen. Als instanties die het serieus menen bij hun zoektocht naar een regeling, bereid zijn díe sprong over eigen schaduw te maken, dan zal resultaat niet uitblijven. Door de oorzaak bij de verkeerde partij te leggen, een monstrueuze vorm van blaming the victim, blijft dit project dooretteren tot in lengte van járen...