Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Al Jazeera-cameraman na zes jaar Guantanamo weer aan de slag

Al Jazeera-cameraman na zes jaar Guantanamo weer aan de slag

alhajj.jpg

(foto omar_chatriwala)

Sami al-Hajj, de cameraman die zes jaar lang gevangen zat in Guantanamo, is sinds kort terug aan de slag bij Al Jazeera. Al-Hajj werd gepromoveerd. Hij wordt niet langer als cameraman uitgestuurd naar de gevaarlijkste plaatsen op deze planeet, maar mag in het hoofdkwartier van Al Jazeera in Doha het nieuws over mensenrechten producen. Van schendingen van mensenrechten weet al-Hajj ondertussen alles.

Het horrorverhaal van al-Hajj begon in december 2001. Hij versloeg de oorlog in Afghanistan, maar werd door de Pakistaanse autoriteiten opgepakt toen hij de grens tussen Pakistan en Afghanistan wou oversteken. Kort daarna werd hij overgeleverd aan het Amerikaanse leger dat hem vasthield op haar basissen in Bagram en Kandahar. In het voorjaar van 2002 werd hij overgevlogen naar Guantanamo. Zes jaar lang werd hij daar psychologisch geterroriseerd. Hij werd er 120 keer ondervraagd over de werking van Al Jazeera. Een aanbod om als Amerikaanse spion bij de nieuwszender te werken wees hij af. Toen hij in januari 2007 in hongerstaking ging, werd hij na drie weken onder dwang voeding toegediend. Via een lange buis werd er langs zijn neusgat proteïnerijke vloeistof in zijn maag gespoten.

Op 1 mei 2008 werd hij vrijgelaten. Al-Hajj werd nooit officieel aangeklaagd en ook bij zijn vrijlating kwam er geen officiële commentaar. Volgens al-Hajj bewijst zijn gevangenschap dat Al Jazeera een doelwit is van het Amerikaanse leger.

Nu hij terug aan het werk is, rakelt de San Francisco Chronicle nog eens zijn verhaal op. Met ondermeer getuigenissen van zijn advocaat:
Journalist says US target was Al Jazeera

christophe

Gepost door christophe
19.08.2008