Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[ESF- Malmo] " We willen zowel netwerken als informatie zoeken om samen te bouwen aan een sociaal Europa"

[ESF- Malmo] " We willen zowel netwerken als informatie zoeken om samen te bouwen aan een sociaal Europa"

Verschillende Belgische sociale bewegingen maken zich klaar om naar het Europees sociaal Forum (ESF) te gaan. We spraken met Annick De Ruyver van het ACV, dat een delegatie van 80 werknemers en militanten naar het ESF stuurt. Waarom gaan ze er naartoe en wat verwachten ze?

Waarom gaan jullie naar het ESF?
"Wij participeren aan verschillende Sociale Fora omdat we graag willen meebouwen aan een andere wereld. We denken dat een alternatief mogelijk is en we zien de Sociale Fora als een goede plaats om het te vinden. De centrales van het ACV kiezen zelf wie ze willen sturen. Momenteel zijn er 80 militanten. Er is dus nog veel enthousiasme en de verbonden om de handen uit de mouwen te steken. Vooral met het ESF hopen onze deelnemers contacten te kunnen leggen met andere Europese organisaties."

Wat gaan jullie daar doen?
"We gaan deelnemen aan verschillende conferenties en workshops maar we geven zelf ook een aantal workshops, onder meer over flexicurity, waardig werk, de commercialisering van de gezondheidszorg en het Europees sociaal model. Daarnaast zullen we zeker ook iets doen rond de uitspraken van het Europees Hof tegen de vakbondsacties."

Waarom de workshop flexicurity
"Het ACV is daar vrij actief mee bezig. We hopen meer mensen te betrekken om alternatieven te zoeken binnen Europa, want tot nu toe gaat het in de meeste Europese landen meer in de richting van Flexibility dan van Security. De workshop organiseren we samen met mensen uit Spanje, de Scandinavische landen, Oost- en Centraal-Europa. We kijken hoe andere landen het zelf ervaren. We willen samen zoeken naar 'Europese' strategieën."

Wat zijn de verwachtingen?
"We willen zowel netwerken als informatie zoeken om samen te bouwen aan een sociaal Europa. Volgend jaar zijn er Europese verkiezingen. We hopen met het ESF Europa dichter bij de mensen te brengen. Als je een sociale Europa wil opbouwen moet je er nu aan werken en naar de Europese verkiezingen gaan met een sociaal programma. We willen zowel netwerken met andere vakbonden als sociale bewegingen. Het is altijd interessant om de standpunten van anderen te kennen, ook al heb je niet noodzakelijk dezelfde mening.

We werken onder andere heel nauw samen met het netwerk Neighbour en Globalisation. Er zitten zowel NGO's als vakbonden in. We proberen binnen dat netwerk samen te werken rond bepaalde thema's als flexicurity, duurzame ontwikkeling, precaire arbeid,.. We moeten meer uitwisseling doen met NGO's in het buitenland. In België verloopt de samenwerking met de NGO's al vlot, maar op Europees vlak is dat anders. Daarnaast gaan we ook samen mobiliseren voor het Europees Sociaal Forum in 2010 in Turkije."

Keltoum

Gepost door Keltoum
02.09.2008