Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[ESF 2008] "Malmö is voor ons een tussenstap in de mobilisatie"

[ESF 2008] "Malmö is voor ons een tussenstap in de mobilisatie"

Verschillende Belgische sociale bewegingen maken zich klaar om naar het Europees sociaal Forum (ESF) te gaan. Ook de vredesbeweging Vrede vzw is van de partij. George Spriet coördinator van Vrede heeft alvast hooggespannen verwachtingen.

Waarom gaan jullie naar het ESF?

"In tegenstelling tot andere jaren gaan we dit jaar naar het ESF met heel concrete doelstelling. We zijn mede-organisator van een bijeenkomst in Malmö rond 60 jaar NAVO. Waaraan een 500-tal mensen kunnen deelnemen. Een gedeelte van de bijeenkomst zal een inhoudelijke analyse zijn maar de bijeenkomst zal voornamelijk in functie staan van de voorbereidingen voor de Europese betoging in april 2009 in Straatsburg en in Kahl. Daar zullen naar aanleiding van 60 jaar NAVO allerlei verjaardagsevenementen georganiseerd worden.

De mobilisatie voor die betoging is een initiatief van de Franse en Duitse vredesbeweging. Maar er doen groepen uit verschillende landen mee, onder andere uit België, Zweden, Engeland,.... Het wordt een Europese bijeenkomst. De betoging is gericht tegen het bestaan van de NAVO die nu meer en meer een interventie alliantie is geworden in plaats van een zogenaamde defensie alliantie.

Onze tweede doelstelling is om in Malmö rond te kijken wat er aan voorstellen leeft rond het Europees leger. We gaan kijken welke groepen daarrond werken of willen werken. Misschien kunnen we gezamelijk dingen afspreken.

Ten slotte willen we in Malmö ook nagaan wat er leeft bij de vredesbewegingen over de jaarlijkse betoging van 19 maart tegen de inval in Irak."

Jullie gaan met heel concrete doelstellingen. Hebben jullie hoge verwachtingen?

"We hopen vooral zoveel mogelijk contacten te kunnen leggen met groepen uit gans Europa. We willen niet zomaar netwerken om elkaar te leren kennen maar we willen ook verder gaan en concrete afspraken proberen maken. Malmö is voor ons een tussenstap in de mobilisatie."

Keltoum

Gepost door Keltoum
05.09.2008