Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Foto's] 'Geef zuurstof aan je buurt' in Brussel

[Foto's] 'Geef zuurstof aan je buurt' in Brussel

Het wordt stilaan een traditie, midden september, de picnic op het Bloemenhofplein, in hartje Brussel. Deze middag hielden de werknemers, handelaars en bewoners uit de buurt van het bloemenhofplein, op een steenworp van de Pletinckxstraat, een mobiliteitspicnic. Broodjes, muziekoptredens, infostanden, toespraken, bloemetjes én de zon brachten de mensen uit de buurt samen.

bloemenDSC_0003.JPG

Bloemen en rustbanken
Met als slogan ‘Geef zuurstof aan je buurt’ eist de buurt van het bloemenhofplein het recht op gezonde lucht in het centrum van Brussel op. “Omdat bloemen, letterlijk en figuurlijk, voor meer zuurstof in de stad zorgen, verkopen we vandaag hier ook bloemetjes. Wij vragen meer groen in deze wijk en enkele stevige rustbanken” zei Myriam Gerard in haar toespraak.

Myriam Gerard, de gewestsecretaris van het ACV in Brussel, is de woordvoerder van het buurtcomité. De Brusselse zetel van het ACV is immers in de naburige Pletinckxstraat gevestigd.

Vijfhoek verkeersluwer
De buurt van het Bloemenhofplein heeft vooral nog een aantal verlangens en verwachtingen inzake mobiliteit. “Door het gewijzigde circulatieplan krijgen we nu veel minder sluipverkeer te verwerken dan vroeger en dat verdient een pluim” zei de woordvoerder aan de aanwezige Brusselse minister van mobiliteit Pascal Smet. “Maar we hebben nog een aantal vragen. Vooral ’s avonds wordt de buurt geteisterd door automobilisten die een parkeerplaats zoeken. Wij vragen een globaler circulatieplan zodat de gehele vijfhoek verkeersluwer wordt gemaakt.”

Fietspaden veilig en toegankelijk maken
De gewestsecretaris van het ACV keek ook verder dan het Bloemenhofplein en de vijfhoek: “Op het gebied van fietspaden laat het hele Brusselse gewest te wensen over. De auto is nog steeds koning in de stad en de rand. Zo moeten de fietspaden langs het kanaal naar Halle en naar Vilvoorde veilig en toegankelijk gemaakt worden.”

Herinrichting Moutstraat
Ook de leerlingen van de scholen Imelda en Mabo overhandigden aan Pascal Smet tijdens de mobiliteitspicnic hun verlangens. Zij vragen een herinrichting van de Moutstraat.

Voor de muzikale animatie zorgden het klassieke Larisakwartet en de jonge popgroep Simplicity.

Meer foto's op http://acwbrussel.blogspot.com

bloemenDSC_0004.JPG
bloemenDSC_0008.JPG
bloemenDSC_0010.JPG
bloemenDSC_0019.JPG
bloemenDSC_0043.JPG