Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[ESF Malmö] De Belgische avond in de Chocoladefabriek

[ESF Malmö] De Belgische avond in de Chocoladefabriek

Malmö -- Gisterenavond organiseerde het Belgische Sociaal Forum met de steun van de vakbonden een Belgische avond in de Chokladfabriken in Malmö. Het gebouw was vroeger een chocoladefabriek maar dient nu als cultureel centrum. De Belgische deelnemers aan het ESF konden van de gelegenheid gebruik maken om elkaar te ontmoeten en te netwerken over de sociale bewegingen heen. De avond was een succes, er daagden meer dan 200 Belgen op.

chocoladefabriek.JPG
belgen4.JPG
Belgen2.JPG
Belgen3.JPG
belgen6.JPG

Marijke Persoons, secretaris van het LBC

"We hebben vandaag een seminarie georganiseerd over Flexycurity. Ondanks de moeizame contacten bij de voorbereidingen vond ik het toch wel een boeiend debat. De film die een aantal van onze militanten hadden gemaakt illustreert kort en krachtig het probleem op het terrein. Vooral de concrete praktijken die naar voren zijn gebracht over de ervaringen van mensen die in flexibele statuten werken en hoe de vakbond daarrond acties probeert te voeren. Als je ziet dat ze er in sommige landen samen met hun jonge militanten in slagen om bepaalde praktijken tegen te gaan geeft het wel moed. We hoeven dit niet te ondergaan, dat was ook wel de toon tijdens de workshop.

Een concreet voorbeeld daarvan zijn de calllcenter. Er zijn mensen uit verschillende landen samengekomen om de slechte werkomstandigheden in de callcenters aan te klagen. De dienstenbond op Europees niveau heeft deze klachtenregen gebundeld en omgezet in een charter waar bijna alle vakbonden zich achtergezet hebben. Dat gebruiken ze nu als minimumstandaard in callcenters bij onderhandelingen met de werkgevers. Het is een goed voorbeeld om aan te tonen dat we niet te vaag en theoretisch moeten blijven maar concrete doelstellingen en acties formuleren in die sectoren waar er problemen zijn. Zo kunnen we betere om resultaten behalen. En natuurlijk moeten we ook gezamenlijke politieke eisen durven stellen.

We moeten ook vermijden hier enkel vrijblijvend te netwerken. Morgenmiddag hebben we een seminarie tegen de commercialisering van de gezondheidszorg die we mee organiseren. Het is één van de goede voorbeelden hoe we over de terreinen heen hebben gewerkt. We hebben na een aantal debatten en bijeenkomsten over de commercialisering in de gezondheidszorg besloten om met verschillende organisatie een platform Gezondheidszorg te organiseren. Dat is een meerwaarde van zo'n forum dat je verschillende types van organisaties bij elkaar ziet. Het dwingt jezelf om uit je vakbondsstructuren te stappen en kritisch naar je eigen organisatie te kijken."

belgen5.JPG

ACV-delegatie: (vrnl) An Vandevelde, Mohamed El Oualkadi, Van Leeuwen Johnny, Jessie Berghmans en Filip De Sutter

Johnny: "We hebben deze morgen geflyerd voor onze seminarie over flexycurity die we in de namiddag ook gevolgd hebben. Het seminarie was wel een succes. Er was rond de 150 deelnemers. Er was ook wat interactie met de zaal. We hebben gemerkt dat de situatie van de jongeren overal hetzelfde is. In al die landen worden jongeren misbruikt. Ze moeten alsmaar flexibeler zijn.

Filip: "Voor mij is het de eerste keer dat ik naar een Sociaal Forum kom . Het komt in het begin wel een beetje chaotisch over maar eigenlijk heeft het wel zijn charmes. Het is een heel toffe sfeer met al die alternatieve mensen.

An : "Het is voor mij ook de eerste keer, je weet niet zo goed wat je ervan moet verwachten hé."

belgen8.JPG

Eddy Van Lancker (rechts) en Lieven Vanhautt van het ABVV

Eddy: "Wij ondersteunen de Sociale Fora en het is ook een traditie van onze organisatie om aan deze Fora deel te nemen. We gaan trouwens ook naar het Wereld Sociaal Forum. Het geeft ons de kans om te netwerken met andere sociale bewegingen dan de vakbonden. Het is ook goed om de bewegingen uit de verschillende landen te ontmoeten en te vergelijken waarmee zij allemaal te maken hebben. We willen het ook niet meer laten bij louter netwerken maar zoeken naar manieren om gezamelijk plannen te maken. Een voorbeeld is de wereldwijde campagne rond "decent work, decent life". Daar werken zowel vakbonden als andere sociale bewegingen aan mee."

"De workshop migratie en sociale dumping georganiseerd door de Noren vond ik wel interessant. Het ging over cases en hoe de zij het concreet hebben aangepakt op de werkvloer. Een concreet voorbeeld daarvan was het tekort aan werkkrachten dat zij net als wij ook hebben in de bouw. De Noorse vakbonden hebben gezamelijk actie gevoerd om een collectieve regularisatie door te drukken in het kader van hun sector. Het is hen gelukt. Toch iets waar wij uit kunnen leren. "

Lieven: "We organiseren aan de vooravond van ons congres een internationaal seminarie over 'decent work, decent life'. Ik wam hier naartoe om te kijken of er nog invalshoeken zijn die ik over het hoofd heb gezien. En ja, ik ontdek hier dat ik o.a niet had gedacht aan de mensen zonder papieren. Bij ons benadert men hen totaal niet vanuit de arbeidsmarkt en vanuit de syndicale wereld. Ik heb hier vandaag gezien dat het in andere landen wel gebeurt en het wel mogelijk is. Je ontmoet hier mensen en je komt ook dingen te weten die je niet terugvindt op internet."

Lieven Vanhautte blogt ook over het Sociale Forum. Bekijk zijn blog hier http://blog.seniorennet.be/lieven1952/

belgen10.JPG

Vroni Lemeire van de vrouwenwerking van het ABVV

"We zijn hier om contacten te leggen en te mobiliseren voor de Wereldvrouwenmars in 2010. Doel van de marsen is strijden tegen armoede en tegen geweld op vrouwen. We willen een massabeweging van vrouwen creëren om meer te kunnen wegen op de politiek. We zijn ervan overtuigd als Wereldvrouwenmars dat we de vrouwen lokaal moeten organiseren en versterken om samen op straat te komen voor gelijke rechten, gelijk loon en tegen de uitbuiting van vrouwen."

belgen9.JPG

Fabrice Collignon van het BSF

"We zijn hier in Malmö met zeker meer dan 250 Belgen. Op onze bus waren ook mensen uit Frankrijk omdat ze in Frankrijk geen bussen hebben ingelegd naar het ESF. De groep is heel divers. Er zijn zowel mensen uit sociale bewegingen als studenten. Ook hier op de Belgische avond zie je zowel de belangrijke vertegenwoordigers van de vakbonden als activisten en vertegenwoordigers van kleinere sociale bewegingen. Ik ben vandaag al naar een seminarie geweest over de Europese mobilisatie. We willen mobiliseren om volgend jaar tijdens de lentetop van de EU-landen, een tegentop te organiseren voor een sociaal Europa. Zaterdag zullen we tijdens een tweede ontmoeting daarover concrete voorstellen verzamelen bij de sociale bewegingen."