Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Actie tegen de F-16's van De Crem

Actie tegen de F-16's van De Crem

Brussel -- Afgelopen zaterdag was de Belgische F-16 operatie Guardian Falcon het doelwit van een actie aan de Beurs. De regering moet de gevechtsvliegtuigen meteen terugtrekken, was de boodschap. Op 7 oktober, zeven jaar nadat de oorlog in Afghanistan aanving, zal een petitie worden overhandigd aan Pieter De Crem om die eis kracht bij te zetten.

FOTO-2.JPG

Met het incident van vorige week nog vers in het geheugen -twee Belgische militairen raakten gewond bij een raketaanval in Afghanistan- kwamen zo'n hondertal vredesactivisten samen in Brussel. Hun boodschap was eenvoudig maar krachtig: Geen Belgische F-16's in Afghanistan. Op de trappen van de Beurs bouwden vrijwilligers van Intal, de ngo die het initiatief nam voor deze actie, een levensgrote mozaïek om de aandacht te vestigen de op betrokkenheid van ons land bij die oorlog.

Een medewerker van Intal, sprak de manifestanten en voorbijgangers toe: “De eerste Belgische bom is deze week gedropt. Een bom van 250kg. We weten niet of hierbij burgers getroffen werden. Maar we weten wel dat reeds honderden Afghanen gestorven zijn door deze bezetting van de NATO.”

Daarna werd aandacht gevraagd voor het economische aspect van de oorlog: “Een bom kost dertien duizend euro. Dat komt overeen met het jaarloon van zeventig Afghaanse verpleegsters. Er kunnen dus ook keuzes gemaakt worden waarmee we mensen op een positieve manier bereiken. Deze oorlog maakt alleen maar slachtoffers en dreigt ons mee te sleuren in de Amerikaanse oorlog tegen de terreur. Daarom zeggen we: Neen, Crembo, neen!”

Dienstweigeraars
Carla Goffi van het Europees Bureau voor Gewetensbezwaarden vindt dat we ook aan de gewetensbezwaarden moeten denken: “Het zijn Amerikaanse militairen die al in Afghanistan of in Irak hebben gevochten en inzien dat de oorlog tegen het terrorisme niet gaat om de bevrijding van mensen, zoals het hen werd voorgehouden. Deze jongens vragen asiel aan in het buitenland. Maar dat lukt niet langer. Canada, dat tijdens de Viëtnamoorlog Amerikaanse dienstweigeraars asiel verschafte, levert tegenwoordig militairen die weigeren naar Afghanistan of Irak te gaan, uit aan de VS. Daar wacht hen een proces. Het leven van die jongens is om zeep, omdat ze de moed hebben gehad om Neen te zeggen.”

“Ook ons land zou Neen moeten zeggen. Het argument dat we in de NATO zitten en dus moeten meegaan naar Afghanistan, houdt geen steek. Andere EU-landen, zoals Ierland, weigeren wel. Waarom zouden wij dat dan niet kunnen?”

7.000 handtekeningen
Willen Belgen wel dat ons land bommen werpt in Afghanistan? Bert De Belder van Intal denkt van niet: “Als je internetfora en lezersbrieven bekijkt, zie je toch dat de mensen niet akkoord gaan met de oorlog. Daarnaast is er de arrogante houding van De Crem. Hij is de grote vriend van de VS en de NATO-lover die elk parlementair debat of open discussie weigert. Dat stoot veel mensen tegen de borst.”

Om de eis van de terrugtrekking uit Afghanistan kracht bij te zetten, loopt er een petitie van een breed Anti-Oorlogsplatform dat alle vredesorganisaties, waaronder Intal, overkoepelt. “We hebben al zeven duizend handtekeningen verzameld. Dat toont toch aan hoe mensen hierover denken.” Op zeven oktober, zeven jaar nadat de oorlog in Afghanistan wordt de inzameling afgerond. “Dan gaan we de petitie overhandigen bij Defensie. We hebben een onderhoud met minister De Crem aangevraagd, maar het wordt afwachten of hij naar ons zal luisteren.”

De eerste slachtoffers
Afgelopen donderdag raakten twee Belgische militairen lichtgewond bij een raketaanval op de luchthaven van Kandahar. Voor Intal een bijkomende reden van bezorgdheid: “Wij betreuren dat ten zeerste en wij leven mee met die mensen en hun families. Dit incident sterkt onze overtuiging dat de Belgische troepen daar niets te zoeken hebben. Ze helpen de Afghaanse bevolking niet vooruit. Het is geen leuke opdracht voor de Belgische militairen,” aldus Bert De Belder van Intal.

Maar minister De Crem houdt voet bij stuk: “De missie in Afghanistan is nog steeds gegrond.” Aan de pers deelde hij mee: "De voltallige regering heeft beslist om vier F-16's naar daar te sturen en zowel wijzelf als onze troepen waren zich bewust van de risico's. Kandahar is geen vakantiebestemming en zal het ook nooit zijn.”

FOTO-1.JPG

Petitie ondertekenen

Wie de petitie wil ondertekenen kan dat doen tot 6 oktober op
http://www.11.be/index.php?option=content&task=view&id=104014

Petitie ondertekenen

actie in beeld

Enkele beelden van de actie aan de beurs via: http://www.intal.be/nl/node/6919 .