Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Solden in de bankwereld: ze nemen u beet voor je het weet

[Opinie] Solden in de bankwereld: ze nemen u beet voor je het weet

BRUSSEL - De Franse president Nicolas Sarkozy wil op korte termijn topoverleg over "de kredietcrisis". Hij nodigt de leiders van Groot-Brittannië, Duitsland en Italië uit voor beraad in Parijs op een van de komende dagen. Hij vraagt om 300 miljard euro voor "de bankcrisis". Dat meldde een Europese regeringsbron woensdag. De Duitse regering liet direct weten niets te zien in het plan. Voordat we in paniek schieten is het misschien wijs deze analyse van de financiële situatie van professor Chossudovsky (CA) te onderzoeken .... U had toch ook het gevoel dat banken er warmpjes bij zaten, zeker hier in Europa...? Of zien we dat nu ineens verkeerd en zijn het plotsklaps noodlijdende instanties geworden? Er klopt iets niet.

banksyhunters.gif

Ze nemen u beet voor je het weet... www.banksy.co.uk

Er is iets verwarrends aan de Zwarte maandag instorting van Wall Street die volgde op de weigering van het Congres om de voorgestelde wet voor de redding van de financiële sector goed te keuren. Het bleef ook stil in de media.

Er was voorkennis over de uitkomst van de beslissing van het Congres. Er was ook een verwachting dat de markt zou inzakken als de voorgestelde 700 miljard dollar geweigerd zouden worden door het Congres. Speculanten hadden hun posities al ingenomen.

Op Black Monday 29 September, stortten de markten over heel de wereld in door het nieuws dat het Amerikaans Congres tegen de wet had gestemd. De Dow Jones zakte met 778 punten, een daling van bijna 7 percent, de gootste daling gezien op 24 uur sinds 17 september 2001, na de heropening na 9/11.

In percenten was het de 17de grootste daling op een dag van de DJIA. Degenen die speculeerden op deze daling door de weigering van het Congres hebben miljarden verdiend op Zwarte Maandag, veel meer dan de 700 miljard dollar. En dan op dinsdag opnieuw langs de kassa toen de marktwaarde weer steeg. De Dow Jones sprong op met 485 points, een stijging van 4.68%, een stevige compensatie voor de daling van maandag.

Degenen die voorkennis hadden of invloed konden uitoefenen op de beslissing van het Congres hebben miljarden verdiend aan de instorting van de markt.

Het is ironisch om te zien dat er op Zwarte maandag bijna twee keer zo veel geld is "weggeveegd" van de beurzen (1.2 biljoen dollar) dan het bedrag voorzien in de Paulson wet (700 miljard dollars). "Zelfs bij de opening van de beurs zag de dag er somber uit. Maar toen de bel de dag sloot, 7.5 hectische uren later was $1.2 trillion verdwenen."

Terwijl het publiek haar overwinning viert op de weigering van het Congres om de wet te stemmen, wat op zich een goede zaak is, gaat de speculatieve slachting verder op de beurs die eindigt met een nog hogere concentratie van de financiële macht.

De bittere ironie is dat speculanten profiteren van de onzekerheid en fluctuaties. Zo kocht JP Morgan Chase Manhattan bank (David Rockefeller) de grootste spaarbank van de VS op, de Washington Mutual. De aandelen stonden op één tiende van hun normale waarde. JP Morgan Chase betaalt een kleine 2 miljard dollar voor de Washington Mutual. Eerder dit jaar lijfde JP Morgan Chase de zakenbank Bear Stearns al in. Twee leuke koopjes dus.

Korte termijn speculatie
Er zijn verschillende zwarte maandagen geweest. Twee weken voor 29 september, op maandag 15 september ging het industrieel gemiddelde van de Dow Jones met 504 punten (4.4%) naar beneden. De financiële slipper had een 800 punten daling veroorzaakt in minder dan een week.

Dit soort felle stijgingen en dalingen zijn zeer lucratief voor speculanten. Degenen die op de hoogte waren van de besluiten van het Congres hebben veel verdiend op Zwarte Maandag. Was de beslissing van het Congres gerelateerd aan de slachting op de beurs?

"Black Mondays" zijn bronnen van inkomsten. De winst bij degene met voorkennis of inside informatie of ook de mogelijkheid om beslissingen te beïnvloeden zijn enorm. Waren deze up en down bewegingen het resultaat van manipulaties?

In de laatste twee weken heeft de U.S. Securities and Exchange Commissie een verbod gesteld op korte termijn verkopen. Hoeveel effect dit heeft gehad moet nog vast gesteld worden. Korte termijn verkopen zijn opties op aandelen die je niet bezit. Als de prijzen zakken kan je ze toch kopen.

"The SEC ordered traders, including hedge funds, to stop short selling nearly 800 financial stocks... The emergency measure also required large managers to disclose what stocks they are selling short, or betting on a price drop. The order is set to expire on Thursday at midnight unless SEC commissioners decide to extend it. (Reuters, 30 September 2008)

De markt ging terug omhoog bij de suggestie dat het Congres een amendement zou stemmen op de verworpen wet. Opnieuw blijkt er meer geld verdiend te worden met het speculeren dan wat het bedrag van de Bailout wet zelf zou zijn.

Er is een crisis maar er is geen neerwaartse trend. De markt gaat sterk op en neer. Waar verdienen de banken meer aan? Aan de beloofde centen van het Congres of aan de speculaties?

Je kan geld maken met inside informatie over de onderhandelingen achter gesloten deuren tussen de Fed en het Congres en de Dienst financiën. Veel meer dan de 700 miljard dollar.

In de komende weken zal deze Bailout wet nog veel reden tot speculaties geven. Vandaag de dag zijn speculaties gemeen goed bij de grote financiële instituten. Bij elke op en neerwaartse beweging wordt er verdiend. Degenen met de beste informatie die het dichtste bij de Treasury, het Congres en de Federal Reserve staan of die zelf het beleid mee vorm geven, zijn gepriviligeerd op de beurs.

Prof. Michel Chossudovski

Vertaling: Valentine Julien

http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=10397