Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Luc Cortebeeck (ACV): "Actiedag is waarschuwing aan regering en werkgevers"

Luc Cortebeeck (ACV): "Actiedag is waarschuwing aan regering en werkgevers"

BRUSSEL - "Onze eisen zijn redelijk. Het is tijd dat ze worden ernstig genomen. Dit is een oproep om snel het overleg en de onderhandelingen te hervatten," aldus ACV-voorzitter Luc Cortebeeck op een persconferentie vanmiddag.

acvvergadering.jpg

(foto Gianni)

"Al 15 maand voeren we acties en discussies over de dalende koopkracht, maar er komt geen beweging. We hopen dat de regering nu snel dezelfde daadkracht aan de dag zal leggen als in het dossier van de financiële crisis. Er moeten nu onmiddellijk maatregelen komen, om de brug te maken naar de onderhandelingen voor een nieuw interprofessioneel akkoord," zei Cortebeeck.

De ACV-voorzitter is niet te spreken over de houding van de werkgevers. "Hun reactie is totaal onbegrijpelijk en schandalig. Ze weigeren de minimumlonen op te trekken, hoewel dat twee jaar geleden al is afgesproken. Ook de oproepen van de VLD-voorzitter en van VOKA helpen ons niet vooruit."

Overleg
"Wij willen het overleg alle kansen geven. We kennen de economische toestand heel goed. We moeten op zoek naar een evenwicht tussen het versterken van de koopkracht en het verzekeren van de werkgelegenheid. En in de context van de begroting valt er misschien niet veel uit te delen, maar onze eisen zijn ook niet onredelijk," aldus Cortebeeck.

Algemeen secretaris Claude Rolin merkte op dat er in de zoektocht naar middelen ook gewerkt kan worden aan maatregelen tegen de fiscale fraude.

Financiële crisis
Cortebeeck toonde zich tot slot ook ontgoocheld over het uitblijven van maatregelen, op Europees niveau, tegen de crisis in de banksector. "Je voelt dat men terug tot de orde van de dag wil overgaan, zonder te komen tot de regulering die zo nodig is. Zonder regulering maakt de vrije markt zichzelf kapot."