Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

ABVV Aalst trekt naar Gent

ABVV Aalst trekt naar Gent

8u30: het Aalsterse volkshuis loopt vol. Ook al is de betoging in Gent straks in de eerste plaats uit solidariteit met 2.000 ontslagen in de textielsector er zijn militanten van nagenoeg alle centrales van het ABVV aanwezig. Rond 9u vertrekken we met 4 bussen richting Gent.

001_dsc3786_600.jpg

Bij Gates in Erembodegem is 2/3 van het bedrijf in staking. "Omdat onze portemonnee te plat wordt." Bij Gates zijn ze ook helemaal niet onder de indruk van de oproep van Bart Somers. "Die geven alles aan de patroons, nu mag er ook wel eens iets voor af voor ons."
Een delegee van La Lorraine valt bij: "Als ge niet probeert hebt ge niets".
Het gesprek gaat al snel over de miljoenen euro's ontslag vergoedingen die de top van Fortis en Dexxia de laatste dagen kregen toegestopt als ontslagvergoeding. "Als wij een fout maken dan vliegen we op straat zonder veel complimenten."
"Voor de werknemers is er nooit geen geld, maar de patroons die krijgen als maar cadeaus, dat is nu wel eens goed geweest zeker" valt iemand anders bij.

"Ik vind vooral de BTW verlaging op energie belangrijk en een reden om actie te voeren" zegt een delegee van DUCAJU printing. "We zijn nu 15 maand verder en ze hebben nog steeds niets gedaan voor de werkende mensen. Hunne communautaire zever, daar hebben we echt wel de buik van vol. En nu laat de regering ons nog betalen voor ons eigen spaargeld." Waarmee het gesprek alweer verspringt naar de financiële crisis.
Als ik vraag of de mensen dan geen angst hebben, om te staken gezien het klimaat van crisis en alle alarm signalen is antwoord redelijk verdeeld.
"Vooral in de kleinere bedrijven hebben de mensen het moeilijk om te mobiliseren, de druk is daar ook veel groter. Op veel bedrijven heeft de koopkracht ook een directe impact op ons werk. Wij drukken verpakkingen voor voeding. Er wordt minder verkocht dus hebben wij minder werk. Op ons bedrijf vangen ze dat op door uit te wijken naar andere verpakkingen maar soms gaat dat niet en dan zijn de mensen technisch werkloos."

Opvallend is dat iedereen het er over eens is dat we elkaar de komende weken en maanden nog wel opnieuw zullen zien.
"Nu is niet zo gemakkelijk om te mobiliseren omdat het nog niet concreet wordt, maar als de onderhandelingen beginnen en de patroons blijven even harde taal hanteren dan zou dat snel kunnen veranderen" voorspellen verschillenden mensen op de bus naar huis.
"Maar ge gaat zeker terug mogen komen. Deze regering geeft graag cadeaus aan de banken en patroons dat ziet er dus niet goed uit voor onze portemonnee. Ik vrees dat nog serieus actie zullen moeten voeren om iets gedaan te krijgen van deze regering." aldus Guy.

001_dsc3787_600.jpg
001_dsc3814_600.jpg
001_dsc3817_600.jpg