Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Eerste Belg die Congo's nieuwe premier de hand schudt

Eerste Belg die Congo's nieuwe premier de hand schudt

Onderweg naar Goma in Oost-Congo, in opdracht van mijn baas IPIS, om er een paar zaakjes uit te zoeken. Daarover meer als er publiek licht op die zaakjes mag schijnen.
In en rond Goma spant het opnieuw. Er zijn Rwandese troepen gesignaleerd op Congolees grondgebied, om er hun mannetje Laurent Nkunda en zijn legertje te flankeren.
Aan de andere kant van het land, in Kinshasa wacht de bevolking op de aanstelling van de nieuwe premier. Congo is weer volop geschiedenis aan het schrijven.

Vrijdag ging ons vliegtuig 's ochtends weg uit Brussel. Albert, analyst van de Congolese politiek en daarom een regelmatige gast op de Congolese televisie, pikt me op aan de luchthaven Ndjili bij Kinshasa. Terwijl we naar de stad rijden, krijgt hij een telefoon: zijn vriend Adolphe Muzito is aangesteld tot de nieuwe eerste minister van Congo.
Een half uur later zijn we bij de eersten die zich aanmelden aan de residentie van de premier tegenover de Halles de la Gombe. Binnen worden stoelen aangesleept en glazen voor de feestdronk klaargezet, er zit amper een half dozijn mensen te wachten.

Dat Muzito is benoemd, is een duidelijk politiek signaal vanwege president Joseph Kabila. Toen eind september premier Antoine Gizenga ontslag nam, begonnen de speculaties. Wie zou hem opvolgen? Vital Kamerhe weerde zich als een duivel in een wijwatervat. Kamerhe is de voorzitter van de Assemblee Nationale, de Kamer van het Congolese parlement. Hij komt uit het Oosten van Congo en voerde aan dat zijn regio aan de beurt is voor de topjob in de politiek. Maar Kamerhe heeft ook zijn onbetrouwbare kanten. Hij voerde destijds de Jeunesse Mobutiste aan, de jeugdbeweging van Mobutu's dictatuur. En Kamerhe schurkt graag tegen het Westen aan. Bovendien zit hij aan de top in de PPRD, een politieke partij die in Kinshasa niet bijzonder populair is omdat ze een krabbenmand met talloze ambitieuze lui is waarvan een aantal bovendien een hoop boter op het hoofd heeft.

De ontslagnemende premier Gizenga is een boegbeeld van de PALU, die zich niet met Mobutu heeft gecompromitteerd. Strikt genomen komt het die partij toe de opvolger aan te duiden. President Kabila volgt nu die logica. Anders, aldus Albert, was er een regelrechte politieke crisis uitgebroken. En dat kan Congo op dit moment van oorlog in het Oosten missen als malaria.

De nieuwe premier Muzito was in Gizenga's regering de minister van Begroting, iemand - zo wordt gezegd - die de cijfers kent, technisch zeer bekwaam maar wel minder een politiek beest.

Op deze man zitten we dus te wachten in de tuin van wat voortaan zijn residentie is. Hoewel ik verneem dat de ordonnantie van zijn aanstelling op die vrijdagochtend 10 oktober is getekend, heeft Adolphe Muzito kennelijk al even zijn intrek genomen in de residentie. Ik zie twee go-karts van zijn kinderen, een rubberboot in het zwembad, een joggingmachine. Binnen hangen portretten van de familie Muzito aan de muur.

De tuin stroomt vol met echte en vermeende sympathisanten, met kennissen die de nieuwe premier gemeend komen feliciteren en vleiers die hopen op een postje. Dan, wanneer we daar zo anderhalf uur hebben gewacht, rijdt er een claxonerende stoet van auto's naar binnen en begint een aantal vrouwen van opwinding te gillen: Congo's nieuwe eerste minister komt thuis. Hij gaat zich even verfrissen en verschijnt dat opnieuw naast het zwembad om felicitaties in ontvangst te nemen. Ik schuif aan, als enige witte, de eerste Belg die de eerste minister sinds zijn aanstelling de hand schudt.

raf

Gepost door raf
12.10.2008

Tags