Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Goma houdt me op afstand

Goma houdt me op afstand

Het was een korte nacht, na het geimproviseerde feestje in de residentie van Congo's nieuwe premier Muzito. Ik sta op de passagierslijst voor de MONUC-vlucht van Kinshasa naar Goma. De vlucht gaat om 8u op zaterdagochtend, twee uur eerder word ik aan de MONUC-terminal op de luchthaven van Ndjili verwacht om in te checken. MONUC is de verzamelnaam van de VN-Blauwhelmen in Congo, de grootste VN-troepenmacht in een buitenlandse operatie.

Ik mag van geluk spreken dat ik meemag. Je zou verwachten dat er op dit moment veel reizigers met MONUC naar Goma in Oost-Congo zouden gaan. Daar is de situatie opnieuw bijzonder kritiek. In de omgeving van Goma doet de rebellerende generaal Nkunda de gevechten opflakkeren. Er zijn bewijzen dat hij in Congo steun krijgt van het leger van de buurstaat Rwanda.

Maar we vliegen eerst met amper een dozijn passagiers van Kinshasa naar Kisangani. Ook de BBC-correspondent in Kinshasa, Arno Zajtman, zit op deze vlucht. Hij stapt in Kisangani af. Mogelijk gaat hij later door naar Goma. Met niet eens tien passagiers zetten we dan de trip naar Goma voort, nu aan boord van een charmante Antonov-24 met twee propellermotoren en een interieur uit de disco-tijd van de 80-ies.

Het ging allemaal iets te vlot. Na twee uur vliegen, zet de Russische bemanning de Antonov aan de grond op de zandpiste van het vliegveld van Beni, een heel eind ten Noorden van Goma. Het weer in Goma is te slecht om daar naartoe te vliegen. Dan begint een lang palaver met de vluchtoverheden bij MONUC in Kinshasa. Uiteindelijk wordt daar beslist dat we niet naar Goma gaan, maar naar Entebbe in Uganda.

MONUC dumpt ons in Entebbe. Er is niet voor transport gezorgd, niet voor logies: Messieurs Dames, Tirez Votre Plan. Ik wist het, zegt een Oostenrijkse directeur van het World Food Program die ook op de Antonov zat. Volgens hem wil de Russische bemanning gewoon een weekendlang de bloemen komen buitenzetten, in Entebbe of de nabijgelegen Ugandese hoofdstad Kampala. Twee onfortuinlijke medereizigers uit Senegal zijn verontwaardigd: als MONUC zijn eigen personeel al zo in de steek laat, hoe kan je dan verwachten dat ze de Congolese bevolking helpen in de oorlog!

raf

Gepost door raf
12.10.2008

Tags