Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Redactie van De Morgen ziet gedwongen verhuis niet zitten

Redactie van De Morgen ziet gedwongen verhuis niet zitten

Sinds de zomer van 2003 is de redactie van De Morgen te vinden op de Arduinkaai achter de KVS. Vorige week kwam plots het bericht dat de redactie moet verhuizen naar de gebouwen van De Persgroep Publishing (DPP) in Kobbegem. De medewerkers van de Morgen leggen zich niet zomaar neer bij die verhuis en gaven donderdag een petitie af aan de hoofdredactie. De bijna voltallige redactie drukt haar vrees uit dat de verhuis de onafhankelijkheid van de krant in het gedrang zal brengen. "De aantasting van de identiteit van de krant, zowel in de feiten als in de perceptie, zal niet enkel de inhoudelijke onafhankelijkheid van de redactie, maar ook de levensvatbaarheid van het merk De Morgen in het gevaar brengen", staat in een persbericht van de redactie.

In Kobbegem zou De Morgen in het zelfde gebouw terecht komen als Het Laatste Nieuws. Nu al neemt De Morgen het gros van de sportberichtgeving over uit die krant. De economische berichtgeving komt dan weer uit De Tijd. De redactie vreest dat er nog meer synergieën zitten aan te komen. "Als voorbeeld werd de fotoredactie aangehaald", zei Bert Bultinck, voorzitter van de redactieraad aan Belga. De hoofdredactie zou ook bekend hebben gemaakt dat er gesneden zal worden in de cultuurberichtgeving. De redactie vraagt aan de hoofdredactie om alternatieven te onderzoeken “als het zo is dat de financiële toestand van het bedrijf structurele ingrepen noodzakelijk maakt”. De Morgen zou kampen met dalende inkomsten uit reclame.

Sinds enkele maanden wordt de krant geleid door twee VTM-boys. Algemeen hoofdredacteur Klaus Van Isacker was 15 jaar lang directeur informatie van de commerciële zender. Zijn oud-collega bij VTM Bart Van Doorne werd in juni de nieuwe hoofdredacteur. Hij was ondermeer hoofdredacteur van Telefacts.

Links liberale winderigheid...

Het zijn stilaan "de oudjes" die zich nog herinneren hoe De Morgen na het failliet van Volksgazet de harten van links Vlaanderen deedt bonzen. Eindelijk een onafhankelijke, progressieve krant die zou zeggen waarop het stond! Geen "partijkrant", niet aan het handje lopend van de aandeelhouders. Met een berichtgeving die "anders" was, niet gemanipuleerd en vervalst. Met een unieke vormgeving en journalistieke experimenten die een neus zetten naar het establischment.

RITUEEL DANSJE.

De Morgen, met als eerste hoofdredacteur Paul Goossens, leek inderdaad op zo'n krant. Ze zag er in die prille jaren wat grauw uit qua layout, rook naar "petrol" maar lag er wel iedere ochtend.Een wonder.Een alternatief medium waar velen vrijwillig aan meewerkten en poen in staken.Nadat ik bij de KP en De Rode Vaan na tien jaar de deur dichtsloeg, schreef ik enige tijd voor de Antwerpse De Morgen.Vrijwillig, zonder er één cent aan te verdienen.Dat was dik in orde.Internet bestond niet en de krant bracht een nieuw geluid voort,in de nasleep van de zestiger jaren.De Standaard pronkte nog met AVV/VVK op de voorpagina.

Maar eilaas,deze alternatieve krant werd gerecupereerd,gewurgd door "het kapitaal".Wat rest zijn desing,kleurjes,links liberale winderigheid,wat dat ook mag betekenen.Yves Desmet is de platte goeroe van deze vis noch vlees journalistiek.Hij meent een "stem" te zijn,terwijl hij een laf slaafje is.Nu en dan doet de redactie nog eens een pseudo verontwaardigd ritueel dansje rond de totum van haar zogenaamde onafhankelijkeid.Deze zou zelfs op papier staan!Een zielige vertoning die al lang niet meer in staat is te verbergen dat de krant -"kwaliteitskrant" beweert ze vooral zelf...- weinig meer werd dan een statussymbool voor de jups op de trein naar Brussel.Of de redactie nu op de schoot moet zitten van De Tijd of Het Laatste Nieuws,het kalf is verdronken.In mijn journalistieke jeugd zei men dat de krant van vandaag,slechts goed is om er morgen vis in te verpakken.Zelfs deze toekomst heeft De Morgen niet.Een normale visverkoper verpakt vis in de volkse "Frut".Of HLN.

VORM OF VENT?

Ondertussen zijn er Internet en Indymedia.be. Deze site zou "de luis in de pels" kunnen zijn van de reguliere media. Zou inhoudelijk de daver op het lijf moeten jagen van het establishment. Zou een journalistieke en politieke lijn moeten volgen die al die door het gezag, normen en waarden geregisseerde klonen die "de media" heten, naar de vuilnisbak verwijzen. Respectloos, met een grote bek, in het besef dat de dames/heren van welk "beleid" dan ook slechts die taal begrijpen.Doet Indymedia.be dat? Neen, dat doet ze niet. Dat de vernieuwde, schitterende, prachtige website mij wat angstig doet denken aan de layout van De Morgen, is het probleem niet. Bij Groen! zouden ze zeggen; het ziet er "leuk" uit. Het gaat evenwel niet om de vorm, maar om de "vent", weten de literaire évolué's onder ons. Een discussie tussen de twee wereldoorlogen in Nederland gevoerd.

(http://nl.wikipedia.org/wiki/Vorm_of_vent). Ter Braak en E.du Perron verweten "de tachtigers" en hun epigonen "slap humanisme". Dat is wat ik ook bij Indymedia.be ruik. Wil die "vent" bij Indymedia.be even opstaan!

http://luisinpels.wordpress.com

een lange doodsstrijd

als jonge gewetensbezwaarde (dienstweigeraar) heb ik nog "de morgen" meehelpen redden in 1986 (als de sp na de rakettenbocht van Van Miert,de kraan had dichtgedraaid).Via via is het dan toch in de handen van de VTM terechtgekomen.Jaren later heb ik als graficus op de redactie gewerkt en keer op keer als de grote baas Van Thillo (lees Berlusconi) langskwam waren al de redacteurs (in hun zondagskostuum) als kleine jongens aan het siddderen.Toen al werd de nadruk gelegd op shopping&cultuur en de artikels over bv de antiglobalisten bij de eindredactie zwaar gecensureerd op te 'linkse' inhoud.
Alles wat "de commerciele adverteerders" kon afschrikken werd er systematisch uitgehaald.Met de dalende verkoop (door bv de concurentie van Metro) werd ook toen al duidelijk dat de krant
langzaam maar zeker zou opgeslokt worden door zijn grote broer
Het laatste nieuws dat 6 keer zoveel verkoopt.

De rode Morgen is gestorven in 1986 en de veteranen hier zullen dat alleen maar kunnen beamen.

christophe

Gepost door christophe
30.10.2008