Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Asielzoekers bezetten Turtelb’HOME

Asielzoekers bezetten Turtelb’HOME

Sinds deze ochtend 7:30u bezetten zo’n 250 mensen zonder papieren een leegstaand gebouw van Electrabel aan de Elsense steenweg in Brussel. Het gebouw werd Turtelb’HOME gedoopt. Het is de bedoeling om van het gebouw een plaats te maken voor politieke dialoog, onthaal en ontmoeting tussen verschillende culturen.

IMGP0601.JPG

Politieke boodschap
De “UDEP”, Union de défense des personnes sans papiers, klagen met deze actie het wanbeleid van de regering aan. Vooral de “incompetentie” van Minister van Migratie- en Asielbeleid Annemie Turtelboom (Open Vld) wordt geviseerd. “De acties zullen doorgaan zolang de incompetente Minister Turtelboom niet is ontslaan, of de omzendbrief die de criteria voor de regularisatie van personen met duurzame banden in België vastlegt niet is gepubliceerd.”aldus het perscommuniqué.

IMGP0408.JPG

boven: een groep van 250 mensen komt in beweging in de buurt van de Naamse poort.

Positieve actie
Met deze actie slaat de UDEP twee vliegen in 1 klap slaan. Enerzijds willen ze op een positieve manier protesteren tegen het beleid. Anderzijds komen ze op voor hun elementaire rechten zoals huisvesting.” Door bezettingsplaatsen voor te stellen, regelen we zelf enkele problemen, zoals de huisvestingskwestie, die door de staat zouden moeten worden opgelost,” vertelt Gerardo Cornejo, woordvoorder van de UDEP. Het huis wordt dan ook “een onthaal in deze winterse periode, van mensen zonder woning, met en zonder papieren”.

IMGP0415.JPG

Boven: de meute begeeft zich richting Elsense steenweg.

Het gebouw is op dit moment eigendom van Electrabel, maar staat al een tijdje leeg. Volgens de UDEP zal het gebouw zeker nog een jaar leeg staan.

IMGP0419.JPG

Boven: File in de ochtendspits richting Turtel'HOME

In het perscommuniqué willen ze ons nog dit meegeven:
“Immigranten zijn een rijkdom, zeker in deze periode van crisis. Zij maken deel uit van de oplossing, en niet van het probleem, zoals de Verenigde Naties het verklaard hebben (Immigration en Europe, Kofi Annan, 29.01.04). Het is een kans die je moet grijpen en begeleiden in plaats van zotte geldsommen uit te geven om haar te onderdrukken.”

IMGP0452.JPG

Boven: Eerst even het uitzicht verkennen.

“Allen wie de toekomst van Europa en de menselijke waardigheid nauw aan het hart liggen moeten zich oprichten tegen de tendens om al het slecht van onze maatschappij toe te kennen aan de aanwezigheid van immigranten. De meerderheid van de immigranten zijn werklieden, moedig en vastbesloten. Ze willen niet van het systeem profiteren, ze vragen enkel dat we hen een kans geven. Hen en hun families. Het zijn geen criminelen of terroristen. Ze willen niet apart wonen, maar zich integreren zonder hun identiteit te verliezen.”

IMGP0459.JPG

Boven: Een aantal Zuid-Amerikaanse vrouwen begint onmiddellijk met het opruimen van de stoffige ruimte. Gender-afhankelijke genetische afwijking? ;-)

verklaring van de VN : http://sanspapiers.skynetblogs.be/post/6375412/en-memoire-de-josiane-nar...

Wordt vervolgd …

IMGP0478.JPG
IMGP0492.JPG

Boven: Er worden enkele instructies gegeven om de samenwerking te vergemakkelijken.

IMGP0515.JPG

Boven: Het is bijna 9 uur, de eerste journalisten beginnen toe te komen.

IMGP0529.JPG

Boven: De meeste mensen wachten rustig af, maar er zijn er sommigen die het zekere voor het onzekere nemen en zich alvast een kamer reserveren.

IMGP0533.JPG

Boven: Namelijk dit gezinnetje.

IMGP0582.JPG

Boven: De jongsten van de hoop.

IMGP0588.JPG
IMGP0593.JPG

Boven: Solidaire handen maken licht werk.

IMGP0596.JPG

Voor meer: Zoek Turtelb'HOME(2)

Gemakkelijk

Het is natuurlijk gemakkelijk om op Turtelboom te schieten: een rechtse, Vlaamse, harde tante; gaat er altijd in bij een bepaald soort links... een naiëf sloganesk soort links.

En ondertussen lacht Arena in haar vuistje, want dubbele winst voor haar: de aandacht voor haar verantwoordelijkheid, die ze ontloopt, wordt afgeleid; het is nl. zij die verantwoordelijk is voor de organisatie van de opvang van asielzoekers of erkende vluchtelingen. Maar mevrouw Arena weigert iets te doen aan dit nijpend probleem. De politieke druk opvoeren (op Turtelboom, bon, we zullen zeggen de VLD) heet dat dan ... op de kap van de asielzoekers of erkende vluchtelingen, dat wel welteverstaan.

Echt, een voorwaar linkse reflex van het machtsbelust politiek creatuur Marie 'Golden Shower' Arena.

Dubbele winst, want door de indruk te wekken dat enkel Turtelboom verantwoordelijk is en / of boter op het hoofd heeft in deze crisis in het vluchtelingenbeleid (is er eigenlijk wel één), zullen al die asielzoekers achteraf zeker stemmen op de … PS. Het is een bewuste strategie van deze machtspartij.

Het ergste is dat bepaalde organisaties zich dan nog eens voor de kar laten spannen van dit cynische machtsspelletje ( tussen de PS en VLD).

Think about it: de voorzitter van CIRé (Franstalige tegenhanger van Vluchtelingenwerk) is gewoonweg een PS-figuur; onafhankelijk hoor! En diezelfde CIRé zou dan de belangen van de asielzoekers en vluchtelingen moeten verdedigen?!

Het doet me dus kotsen.

Om ziek van te worden, inderdaad

Ik kan mijn ogen niet geloven.

Er zijn dus mensen die ook van het leed, de angst, en onzekerheid, ... van duizenden mensen een communautair spelletje maken.

Natuurlijk speelt de PS een vals spelletje. Als ze de kwestie belangrijk vinden, dat ze dan uit de regering stappen. Denkt bovenstaande commentaarschrijver dat de actie voerders dat niet doorhebben? Ik raad hem/haar aan eens te gaan praten met de mensen in kwestie.

Als deze mensen actie voeren is het om duidelijk te maken dat ze het niet pikken dat deze regering verstoppertje blijft spelen en duizenden mensen in de onzekerheid houd.

En dan zijn er natuurlijk altijd mensen die er in slagen om van de slachtoffers de daders te lmaken (en omgekeerd).

Ik begrijp niet zo goed

Ik begrijp niet zo goed waarom het een naieve -linkse- reflex zou zijn om op mevrouw Turtelboom te schieten. Het zou net naief en dom zijn om dit niét te doen. Want als eerste volwaardige minister van migratie is het verbijsterend te merken dat ze haar eigen beloftes weigert waar te maken. Terwijl ze er wél in slaagt een akkoord te bereiken over enkele repressieve maatregelen (strengere gezinshereniging, nationaliteitsverwerving,...) en rustig verder gaat met het uitwerken van nog meer repressieve maatregelen (verstrengd toezicht op mensen -Belg en 'illegale partner'- met een samenlevingscontract) weigert ze werk te maken van dat ene puntje in het regeerakoord -omzendbrief met duidelijke regularisatiecriteria- waar de Mensen Zonder Papieren in ons land al 3 jaar voor vechten en op zitten te wachten. Met alle respect, maar dat die omzendbrief er niet komt valt Arena, Milquet en de hele CDh en PS niet te verwijten. Sterker nog, zonder de Waalse partijen was de omzendbrief simpelweg niet in het regeeakkoord beland. De SPa -bijvoorbeeld- valt op dat vlak weinig engagement/luidruchtige oppositie te verwijten. En de uitspraken van Turtelboom dat ze zich niet wil laten 'chanteren' en zich niet op deadlines wil laten vastpinnen beginnen stilaan toch wel behoorlijk afgezaagd te klinken. Het verwijt aan het adres van de PS ('Die partij wil een regularisatie van ALLE Mensen Zonder Papieren') is zelfs een groffe leugen. De afgesproken criteria binnen de omzendbrief waren duidelijk omlijnd en hadden min of meer het akkoord van alle partijen. Met een beetje goede wil had Turtelboom ook op dat punt al lang tot een akkoord kunnen komen. Dat dat akkoord er niet is, en dat een minister niet in staat is zijn/haar eigen beleid uit te voeren valt in dit geval wel degelijk de minister zelf te verwijten. Laat je aub niet vangen aan de holle communautaire retoriek die zo gretig wordt opgevangen en weerkaatst door de Vlaamse media.
Hoewel niet te ontkennen valt dat Arena ook een verantwoordelijkheid heeft in de overvolle centra, denk ik dat de kern van het probleem wel degelijk gezocht mag worden bij de minister van migratie die momenteel duizenden mensen gijzelt en in onduidelijkheid laat. Dat deze mensen blijven zitten waar ze zitten (oa in de volle asielcentra) valt ze dan ook niet te verwijten...