Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Cadmiumworkshops in de Noorderkempen

Cadmiumworkshops in de Noorderkempen

NOORDERKEMPEN —- De Vlaamse overheid organiseert twee workshops in Overpelt en Mol-Wezel om samen met de lokale gemeenschap naar oplossingen te zoeken. In juni 2008 gaven de resultaten van een grootschalig blootstellingsonderzoek in de Noorderkempen nieuw inzicht in de mate waarin de huidige bewoners van de fabrieksomgeving worden blootgesteld aan zware metalen. De overheid wil nu met workshops te weten komen hoe de lokale huisartsen, overheden, middenveld- organisaties, buurtverenigingen, omwonenden, scholen en leden van lokale adviesraden, tegenover de aanbevelingen van de onderzoekers staan.

Projectgebied(1).jpg

(Afbeelding:medisch milieukundigen)Het projectgebied waarbinnen een grootschalig blootstellingsonderzoek gedaan werd

In Balen, Overpelt en Lommel is er sinds het begin van de 20ste eeuw non-ferro industrie gevestigd. Dat heeft geleid tot heel wat historische verontreiniging. De Umicore vestiging te Lommel werd begin jaren ’70 gesloten, de zinkfabrieken van Umicore in Balen en Overpelt zijn nog steeds actief. Net voor de zomervakantie gaven de resultaten van een grootschalig onderzoek nieuw inzicht in de mate waarin de huidige bewoners van de fabrieksomgeving worden blootgesteld aan zware metalen. Tijdens de eerste workshop zullen de deelnemers informatie krijgen over het recente onderzoek en de maatregelen die al werden genomen door het bedrijf en de Vlaamse overheid. Vervolgens gaat men in kleine werkgroepen op zoek naar praktische oplossingen.

Begin 2007 startte een grootschalig blootstellingsonderzoek in de Noorderkempen. In een eerste fase (september 2008) hebben een aantal wetenschappers uit Vlaanderen en Nederland aanbevelingen gedaan: de vorming, training en opleiding aan bepaalde beroepsgroepen over de gezondheidsrisico’s van cadmium. Nieuwkomers of mensen die al heel lang zijn blootgesteld moeten specifieke informatie krijgen. Schoolkinderen moeten extra aandacht krijgen en eventueel moeten men speelplaatsen saneren. Maatregelen die overheden en bewoners stimuleren om zelf de verontreiniging aan te pakken: subsidies voor filters, fiscale aftrek voor sanering gronden, opslagplaats op containerparken voor verontreinigd materiaal. Extra maatregelen voor het telen van groenten in eigen moestuinen of volksmoestuinen. Maatregelen om nieuwe bronnen van blootstelling te verhinderen: nieuwe bouwgronden, nieuwe recreatiezones, verkavelingen en extra maatregelen om zinkassen te verwijderen onder wegen en opritten.

Sinds het begin van de 20ste eeuw kwamen bij de productieprocessen in de non-ferro industrie grote hoeveelheden zware metalen vrij in de omgeving. Daarnaast werden vroeger de restproducten, namelijk assen, onder meer gebruikt voor de aanleg van wegen en opritten en het ophogen van percelen. In de jaren zeventig zorgde dat voor een eerste golf van ongerustheid bij de directe omwonenden. In de jaren ‘70, ‘80 en ’90 volgenden er bevolkingsonderzoeken, bodemonderzoeken en gewasstudies. Onder meer op basis van die onderzoeken werden de bedrijven door de overheid aangezet om bijkomende inspanningen te leveren om de uitstoot terug te brengen.

Begin 2007 startte het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, samen met het Departement leefmilieu, natuur en energie, OVAM en VMM met een grootschalig blootstellingsonderzoek in de Noorderkempen. De coördinatie van het project gebeurt door de Medisch Milieukundigen bij de Kempense en Limburgse Logo’s (Lokaal GezondheidsOverleg) en het wordt opgevolgd door het Instituut voor de Overheid. De workshops gaan door op 25 november 2008 in het Maria Ziekenhuis van Overpelt (19h-22h) en 13 december 2008 in de Basisschool Mol-Wezel (9h30-12h30). Inschrijving voor 10 november is verplicht. Meer info bij medisch milieukundigen, www.mmk.be