Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Overwinning Obama opsteker voor minderheden

Overwinning Obama opsteker voor minderheden

De verpletterende overwinning van Barack Obama in de Amerikaanse presidentsverkiezingen is ook voor etnisch-culturele minderheden in ons land een opsteker van formaat.

Dat een zoon van een migrant het zo ver kan schoppen in 's werelds machtigste land smaakt ook voor de migranten en hun nakomelingen in België als een symbolische overwinning. Dat Obama de zware taak wacht om te bewijzen dat hij dit massale vertrouwen waard was, kan de pret niet bederven.

De klinkende overwinning van Obama in de VS contrasteert des te bitterder met het debat enkele weken geleden in de Vlaamse media. Naar aanleiding van de aanstelling van Aboutaleb als burgemeester van Rotterdam, was de hamvraag of ook Vlaanderen klaar was voor een allochtone burgemeester. Het leek in elk geval nog verre toekomstmuziek. Het is ook nog steeds wachten op een eerste Vlaamse minister van allochtone origine.

Dit is geen toeval. Dit contrast zegt iets over de manier waarop Vlaanderen met zijn etnisch-culturele minderheden omgaat. Onze samenleving slaagt er nog steeds niet in om de talenten van etnisch-culturele minderheden tot op de hoogste niveaus te benutten. Het mantra 'alleen competenties tellen' geldt alleen zolang minderheden hun ambities temperen.

Nu Obama verkozen is, klinken de felicitaties en bewondering alom. Hopelijk zet het mensen ook aan het denken. Want er lopen ontelbare kleine en grotere Obama's rond in Vlaanderen. Of ze het even ver schoppen als hun voorganger in de VS, hangt voor een groot stuk af van de kansen die deze samenleving hen biedt.

Naima Charkaoui is coördinator van het Minderhedenforum.

Moment driven majorities.

De verkiezing van een Afro-Amerikaanse president heeft een grote betekenis voor de Verenigde Staten en een enorme uitstraling in de rest van de wereld.

Maar tegelijk zagen we in de Amerikaanse verkiezingen een fenomeen dat democratie op zijn kop zet. In Californië is een wet die het homo-huwelijk verbiedt aangenomen met een meerderheid van 52%. Dat is een enorme opdoffer voor een minderheid.

In de 11.11.11. campagne hoor je dat 3 miljard mensen moeten rondkomen met minder dan 2 dollar per dag. Op wereldvlak is dat een meerderheid, maar welke wereldleider luistert naar hen?