Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Obama President "Yes he did "

Obama President "Yes he did "

The 44th president of the united states of America has finally a name: Obama. And this name in the ears of the whole world is full of hope. Last night, in the Volkshuis/Maison du Peuple in Bruxelles, a committee had organized a party in its name. An ambiance of fear and excitment was remarquable as the first polls were given but joy and a sentiment of relief will mainly remain of that night.

obama party night.jpg

Download: obamasavior.mov  (37.41 MB)

rainbow country

It looked real fun. Well, nothing for me to be there: too crowdy. But I'm happy as well the Americans elected Obama!

Wat heeft hij dan gedaan?

Hij heeft behoorlijk weinig gedaan en gaat nu wat beginnen doen, hopelijk niet al te slecht. Het is zij die gisteren gewonnen heeft. Een zwarte president is al een kleine cultuurschok voor de VS maar die zat er wel even aan te komen. Maar er heeft een ander fenomeen plaatsgevonden dat veel minder media aandacht krijgt.

Het is, of beter gezegd was, een sociologische regel dat een politiek leiding in handen lag van de mannelijke 40 generatie. Kon wat zakken in vredestijd en bij oorlog werd de leeftijd wat ouder. Obama is wat dat betreft zowat het meest denkbare typevoorbeeld. En als bonus vertegenwoordigd een groep die al enkele jaren doordringt tot het establischement. Tot daar dus niets bijzonder.

Zowel de verklaring als de motor achter dit was normaal dat de meestal blanke man van ca 40 diegene was die fungeerde als politiek centrum. Nog jong genoeg voor de benodigde ijver en oud genoeg voor inzicht en andere vermogens. En deze groep koos natuurlijk als leider iemand zoals zijzelf.

Maar nu is de situatie niet meer zo. Die 40j man kiezer had Mc Cain de meerderheid bezorgt. Er was een zware breuk tussen deze en een gemeenschappelijk front van vrouwen en jongeren. Deze verhouding is zelfs 3 keer meer dan de gepubliceerde verhouding. Zeker uitzonderlijk want het betekent een bijna werkelijke oorlog tussen de seksen. En de 'valsspeelsters' hebben nog zo gemeen geweest om niet een kloon van zichzelf te verkiezen maar de schijnzege nog aan de verliezer te laten.

Obama heeft wel een presidentszetel gewonnen maar tegelijkertijd is hij de grote nederlaag van de mannen zoals hem. De Russsische vergelijking met Gorbatsjov is zeker niet zo ver er naast; Het ideaalbeeld maar tegelijkertijd het einde van dat beeld. Hoe dit zich verder gaat vertalen in 'change' is nog toekomst kijken maar zeker is dat deze tendens verder gaat en systematisch een vervrouwelijkte politieke sfeer creeert. Geen manwijven of mooie babes die een excuus vormen voor een Man's world maar nu eens omgedraaid een man mag excuus zijn voor de wereld van vrouwen.

Het is even slikken na een paar millenia suprematie, wij mannen hebben zo hard gewerkt aan tanks, bommenwerpers, foltertuigen en alles mooi vol beton gegoten en nu worden we in alle stilte afgevoerd. Na al die verwezenlijkingen van ons ego heeft men nog niet eens geleerd om zo bescheiden te zijn als onszelf en enkel iemand die net als jezelf is te vertrouwen. Het is dat een man niet huilt anders hadden we zakdoeken te kort.

Maar misschien, het is bijna onzegbaar, is het beste wat de wereld kan overkomen om mannen nu eindelijk eens de minderheid te laten zijn die ze ook zijn. Nogmaals het is op het randje van het absurde, Al die mannen voor ons konden zich toch niet vergissen? Straks gaat men nog zeggen dat de aarde rond de zon draait.

Step

The real issue stirring the masses is not yet understood at all. There may be a beginning, but there is no reason to sink into oblivion or to follow the same trend that led to confrontation before. We ought to be very practical and precise in our perspective, and watch our step.

Tags