Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Men mag de basis niet vergeten!"

"Men mag de basis niet vergeten!"

KORTRIJK -- Peter Geerolf is sinds het laatste congres van 'Algemene Centrale' ABVV Kortrijk' de kersverse voorzitter. Hij werkt bij de Waregemse firma Buildingplastics (PVC en aluminium rolluiken,...).

DSC_4834 [].JPG

Proficiat met uw verkiezing als voorzitter van de Kortrijkse AC. Tijdens uw dagtaak werk je in een firma. Wat is uw functie in Buildingplastics?

"Dank u , ik ben magazijnarbeider. Ik sta in voor de werkverdeling van een 15-tal collega’s en verder hou ik me ook nog bezig met de bestelling van werkkledij, schoenen,..."

Erik De Bruyn, Sp.a en woordvoerder van Sp.a-Rood, heeft kritiek dat de 'gewone man' te weinig aan de bak komt binnen de Sp.a. Heb je dit gevoel ook bij de vakbond?

"Neen! zeker niet . Ten eerste wil ik daarop antwoorden als de Sp.a dat vindt dan moeten zij daar iets aan doen en lessen trekken uit het verleden. Wat de vakbond betreft kan ik zeggen dat er een gezonde mix moet zijn,... het geheel is zo complex geworden dat er nood is aan specialisten, aan hoog opgeleiden. Maar men mag de basis niet vergeten! De délégués worden gerekruteerd van op de werkvloer en de mensen voor wie we het eigenlijk doen, de leden. Wij worden dagdagelijks geconfronteerd met de "gewone man “ omdat we het zelf zijn en we lopen ertussen."

De vakbond wordt gepest door de werkgevers... bij piketten sturen ze een resem deurwaarders. Wat zou erdaar tegen moeten gebeuren?

"We zullen moeten inventief en creatief zijn. De werkgevers beroepen zich op wetteksten, voornamelijk op hun eigendomsrecht. Kunnen we de zaak omdraaien? In plaats van op dat vlak in een defensieve houding gedwongen te worden, moeten we misschien het wetboek in ons voordeel gaan gebruiken en ook deurwaarders en rechtbanken gaan aanspreken om bvb. het recht op waardig arbeid te vrijwaren."

Vandaag is er staking in de Antwerpse hospitalen. De directie aldaar wil het keuken- en onderhoudspersoneel in een minder voordelig statuut laten werken. Bij Carrefour hetzelfde. Gebeurt dit ook bij werkgevers die moeten onderhandelen met de 'Algemene Centrale'?

"Laat ons eerlijk zijn, ik denk dat dit bij elke werkgever, vanuit om het even welke centrale kan gezegd worden. Ze zijn zeker niet heiliger dan de rest. Ik denk nu spontaan aan het afstoten van sommige diensten die vroeger door eigen mensen gedaan werden (zoals de schoonmaaksters bvb.) maar er zijn er nog..."

Bij vele grote bouwfirma's werken er nu Polen, Portugezen,... In het Kortrijkse werken er veel Franse grensarbeiders. Geeft dit geen problemen op de werkvloer?

"Dit brengt zeker wrijvingen met zich mee , maar niet alleen op de werkvloer. Ik ben er als vakbondsafgevaardigde tot voor kort ook mee geconfronteerd geweest. Het zijn collega’s, maar door de fiscale afspraken houden de grensarbeiders voor hetzelfde werk, iets meer over op het einde van de maand. Bij sommige mensen zorgt dit voor wrijvingen. Als vakbond staan wij voor gelijk loon voor gelijk werk. Dus dit ligt zeker heel moeilijk. Van mij mag iedereen werken maar aan dezelfde voorwaarden! Het gaat niet op dat er bouwvakkers werkloos zijn en dat er op dat moment mensen , gehaald uit den vreemde, aan het werk zijn voor een appel en ei, in barre omstandigheden en meestal onveilig! Dit is de nieuwe slavernij, en bij mijn weten is dit afgeschaft en niet nodig om opnieuw in het leven te roepen!"

DSC_4812 [].JPG
DSC_4822 [].JPG
DSC_4863 [].JPG
Kopie (2) van DSC_4817 [].JPG
Kopie van DSC_4872 [].JPG
Kopie van DSC_4892 [].JPG
Kopie van DSC_4897 [].JPG