Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Wannes vaarwel

Wannes vaarwel

Vandaag stierf Wannes Van de Velde, een kleine hommage...

Vandaag is Wannes Van de Velde, 71 jaar oud, gestorven aan een slepende ziekte...

De volkszanger uit Antwerpen, gekend van zijn dialectliedjes over 'Mijn mansarde', 'Ik wil deze nacht in de straten verdwalen', 'De brug van Willebroek' en ook 'De lichtjes van de Schelde', was een man van zijn stad. Altijd het hart op de tong. Wannes was geen zanger van de grote woorden, maar aarzelde nooit te spreken over wat hij zag.

Het opkomende racisme, de vergrijsde houding en de onverdraagzaamheid, het stoorde Wannes mateloos. Dag aan dag vocht hij de laatste 3 jaar tegen zijn ziekte en de veroudering, maar vooral tegen de verzuring. Samen met Tom Barman stond hij mee achter de grote concerten tegen racisme en vanuit zijn ziekbed herrees hij vorig jaar op de podia van de steden. Met een boodschap van hoop en warmte, met de harde rauwe realiteit, bezongen met zijn typische stem. Wannes zal nu niet meer zingen, zijn boodschap zal blijven klinken. De liedjes van Wannes zijn erfgoed, Wannes hield van het verleden en wou er zo graag het mooiste van maken... Nu is hij een mooi stukje van ons erfgoed.
Wannes ... Vaarwel.