Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Ontwapeningsactie bij Zweedse Wapenbedrijven

Ontwapeningsactie bij Zweedse Wapenbedrijven

Half oktober 2008 kregen de Zweedse wapenproducenten SAAB Bofors Dynamics en BAE Bofors bezoek van ontwapeningsteams. Uitgerust met hamers en kniptangen drongen vredesactivisten binnen op de fabrieksterreinen, waar ze verschillende wapensystemen onklaar maakten; wapens die gebruikt worden in de Amerikaanse oorlog in Irak en militair materiaal dat bestemd is voor Indië.

ofog_solidariteitsactie.JPG

Ontwapeningsteam in actie

De vredesactivisten werden verschillende malen gearresteerd, maar bleven terugkeren naar de fabriekterreinen om hun actie uit te voeren. Uiteindelijk slaagden ze erin om, met behulp van eenvoudig huishoudelijk gereedschap, 20 Carl Gustaf anti tank lanceerders en ander militair materiaal onbruikbaar te maken.

Twee van de vijf arrestanten zaten een tijd in voorhechtenis. Hun zaak komt in november voor. De aanklacht luidt 'severe criminal damage', waarop een maximum gevangenisstraf van 4 jaar staat. Verder hant hen een schadeclaim minstens 50.000 Euro boven het hoofd. Pelle en Catherina, die nu moeten voor de rechter komen, kijken aan tegen jarenlang loonbeslag ten gevolge van hun actie. De andere drie beklaagden zullen waarschijnlijk in de loop van de komende twee jaar worden berecht.

Ontwapen

Het doel van de Avrusta campagne (Avrusta is Zweeds voor 'ontwapen') is om de Zweedse wapenexport te stoppen. De campagne komt voort uit het werk van de Zweeds actiegroep Ofog (www.ofog.org), die werkt aan een wereld zonder militarisme.

Ofog: “De naam van de campagne -ontwapen- is tweevoudig op te vatten. Het is een uitnodiging aan iedereen om fysiek de Zweedse militaire producten voor export te ontwapenen, met behulp van eenvoudig gereedschap, zoals een hamer. We geloven dat het belangrijk is dat mensen actief tussenkomen om dodelijke wapenhandel te stoppen, maar we realiseren ons ook dat er bredere politieke veranderingen nodig zijn om de Zweedse wapenexport een halt toe te roepen. Daarom is deze campagne meteen ook een uitnodiging om te werken aan politieke beslissingen die zullen leiden tot een volledige ontwapening van de Zweedse wapenuitvoer en uiteindelijk tot het stopzetten van wapenproductie in Zweden.”

Internationale steun

Om de campagne een zo breed mogelijke internationale ondersteuning te geven, roept Ofog op om de 'oproep tot ontwapening' (http://www.ofog.org/i-support-peaceful-disarmament-swedish-arms-exports) te onderschrijven. Bij 'oproep' (http://www.ofog.org/node/1247 ) kan je bovendien een ondersteunende verklaring, een geluidsfragment, muziek of een korte video posten. Je kan je naam en adres invullen, commentaar geven over waarom je de actie ondersteunt, en je bestand uploaden. Dit onderdeel van de site is in het Zweeds, maar het invulformulier wijst zichzelf uit (zorg er voor dat je materiaal in het engels is).

Videos: http://www.ofog.org/avrusta_aktionsvideo

Foto's: http://www.ofog.org/avrusta_bilder

Contact: avrusta@ofog.org