Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Mensen Zonder Papieren moeten Turtelb’HOME verlaten

Mensen Zonder Papieren moeten Turtelb’HOME verlaten

De 600 mensen zonder papieren die sinds 4 november in het kraakpand op de Elsense Steenweg 133 verblijven, moeten het gebouw verlaten. Dat heeft de rechtbank van Brussel donderdag in kort geding beslist. Electrabel was onverwacht naar de rechtbank gestapt en deze oordeelde dat de situatie uit veiligheidsredenen onhoudbaar is. Het vonnis werd gisteren door de gemeente Elsene bekend gemaakt.

Er was voor het gebouw een voorlopige verkoopsovereenkomst gesloten tussen Electrabel, de vorige eigenaar, en Immo Ixelles, de koper van het gebouw.
Was het niet te verwachten dat één van de partijen naar de rechter zou stappen?
Thomas van Udep: “ Eigenlijk niet. We hebben altijd heel goede contacten gehad met de toekomstige eigenaar van het gebouw. Ze hadden ons beloofd dat we zeker tot april volgend jaar mochten blijven.”

Wat is volgens jou dan de reden?
Thomas van Udep: “ Dat is moeilijk te zeggen. Het is uiteindelijk Electrabel die naar de rechter is gestapt. Misschien hadden ze schrik dat de verkoopsovereenkomst in gevaar zou komen. Dat de eigenaar plots gedraaid is met de wind, dat vinden we bizar.”

Is het brandje van vorige week vrijdag niet de echte oorzaak van deze nieuwe wending?
Thomas van Udep: “ Het is een feit dat er vorige week een klein incident was. Je kan echter moeilijk spreken van een brand. De brandweer is wel massaal afgekomen, maar vooraleer deze hier waren, was alles al lang opgelost. We hebben in eerste instantie wel schrik gehad. De brandweer heeft het gebouw gecontroleerd en een rapport opgesteld. Daarna zijn er ook nog experts ter plekke geweest om het gebouw grondig te controleren. Deze waren vrij positief. Er moesten extra brandblusapparaten komen, maar andere zaken zoals de nooduitgangen bleken best in orde. Na het incident zijn de gesprekken met de toekomstige eigenaar op een zeer positieve manier verder gegaan. We waren bijna klaar met het afronden van de conventie die we hebben opgesteld tussen ons en de toekomstige eigenaar. Allemaal dingen die gebeurd zijn na de brand.”

Toch is het gebrek aan veiligheid het grootste argument bij de uitspraak van de rechtbank.
Thomas van Udep: “ De veiligheid wordt gebruikt als alibi. Als er problemen zijn met de veiligheid, dan kunnen we proberen om die op te lossen. We hebben alle elektrische apparaten van de kamers gehaald, er wordt niet gerookt in het gebouw en we zullen meer brandblusapparaten plaatsen. Er staan trouwens fouten in het rapport waarop de rechtbank zich baseerde. We zullen het er dus ook niet bij laten. We hebben reeds de steun van advocate Armelle Philippe die onze belangen zal verdedigen.”

Als ik met de bewoners praat, dan hoor ik dat er geruchten zijn die zeggen dat de brand sabotage is.
Thomas van Udep: “Er zijn twee hypotheses voor de brand. Ofwel was het een accident. In dat geval moeten we maatregelen treffen die er voor zorgen dat dit niet meer gebeurt. Ofwel was het sabotage. Het is inderdaad wel bizar dat Electrabel of de toekomstige eigenaar geen klacht hebben ingediend. Brandstichting is bij mijn weten nog altijd een misdaad.”

Even later spreekt advocate Armelle Philippe de bewoners toe. Ze legt uit dat Electrabel de enige partij was die door de rechter werd gehoord. “We hebben dus recht op een antwoord. We hebben het recht om ook gehoord te worden,” aldus mevrouw Philippe. Ze vraagt iedereen om zo snel mogelijk een fiche in te vullen zodat de afzonderlijke situatie van iedereen duidelijk wordt. Er zijn natuurlijk veel mensen die geen andere plaats hebben om naar toe te gaan. Andere hebben hun vorige woonst verlaten om strijd te komen voeren.

Als ik aan de mensen vraag wat er gaat gebeuren als de politie komt, dan hoor ik verschillende geluiden. Sommige zijn vastberaden om weerstand te bieden. Andere beseffen dat ze weinig kunnen beginnen tegen de ordediensten. Een ding is duidelijk: zolang men niet manu militari het gebouw wordt uitgezet, gaat de strijd verder.

Sterfgeval

Turtelb'home is in rouw....
Gisteren werd er op een kamer een levenloze man gevonden. De oorzaak van overlijden is voorlopig nog onbekend, maar het lijdt geen twijfel dat deze gebeurtenis de druk op de bezetters zal verhogen. In eerste instantie leven we natuurlijk mee met de familie, vrienden en lotgenoten van de bewuste man. Solidariteit!!

Kom massaal naar de bezetting, we hebben jullie nu meer dan ooit nodig!!
Ik probeer zowat elke dag langs te gaan en het verbaast me dat er zo weinig steun en solidariteit komt vanuit de Belgische gemeenschap. Waar zijn de vakbonden, de vzw's, de organisaties die zich ontfermen over sans-papiers??
Steunen en solidair zijn is meer dan tijdens de werkuren met wat vlaggen te staan zwaaien!!!
Maar het is nog niet te laat!!
Nu maandag: soepbedeling vanaf 19u30

ontruiming dreigt voor

ontruiming dreigt voor Turtelb'home!
by devliegendehond Sunday, Nov. 16, 2008 at 9:12 PM
devliegendehond@gmail.com

dringende oproep! Het recent gekraakte aktiepand Turtelb'Home in Elsene (Ixelles) is met ontruiming bedreigt. Hou je klaar voor maandag en dinsdag.

ontruiming dreigt vo...
imgp0415.jpg, image/jpeg, 500x375

dringende oproep!

Het recent gekraakte aktiepand Turtelb'Home in Elsene (Ixelles) is met ontruiming bedreigt. Hou je klaar voor maandag en dinsdag.

Een vijftiental dagen geleden werd in de brusselse gemeente Elsene (Ixelles) een leegstaand kantoorgebouw gekraakt. Het gebouw, eigendom van Belgacom, werd Turtelb'home gedoopt, naar de minister van migratie Annemie Turtelboom.

Op dit ogenblik verblijven zo'n 400 mensen zonder papieren in het pand. Het pand heeft een industriële keuken, voldoende toiletten en genoeg plaats om iedereen te slapen te leggen.

Na enkele kleine incidenten (een klein brandje en enkele discussies tussen bewoners onderling en tussen bewoners en mensen die nog de aktie willen vervoegen) werd door de eigenaar van het gebouw een eenzijdig verzoekschrift afgeleverd voor de ontruiming. Dat verzoekschrift werd op vrijdag betekend aan de bewoners.

De ontruiming zou gepland zijn voor maandag of dinsdag, voorbijrijdende agenten wensten de bewoners reeds een goede ontruiming toe....We willen met zoveel mogelijk belgen het verzet tegen de ontruiming ondersteunen... daarom: stuur je e-mailadres en telefoonnummer door naar de vliegende hond met de vermelding: alarmlijn.(devliegendehond@gmail.com)

voor de dag van de ontruiming zelf: zo spoedig mogelijk vergaderen aan de 'place fernand cock'.

en s'avonds om 19 u (of de volgende dag om 19u indien de ontruiming s'avonds is) vertrekt zowieso een protestmanifestatie vanaf het Fernand Cock plein in Brussel.

solidariteit

Beste Daan, je probeert elke dag langs te gaan? Goed zo! Je steunt daarmee een geweldig initiatief. Realiseer je echter goed dat duizenden gewone mensen sinds vele jaren, dag in dag uit, belangeloos zorgen voor tienduizenden mensen met en zonder papieren, iedereen in zijn gemeente of stad of provincie. Ik ben 1 van die gewone mensen. Ik heb geen tijd of middelen om ook nog eens in Elsene langs te gaan. Dat vakbonden, vzw's en andere grote organisaties hun nek uitsteken en volk op de been brengen om tijdens de werkuren en daarbuiten, met vlaggen en plakaten te zwaaien, vind ik fantastisch! Zij maken dat het lijden van de sans papiers èn ons werk en onze acties, politiek op de agenda komen en blijven. Iedereen moet doen waar hij goed in is, en met de mogelijkheden van zijn maatschappelijke positie. En alle soorten hulp en steun, groot en klein, zijn even hard nodig en evenwaardig.

Aan iedereen, veel sterkte gewenst!

Christine

14 december

hallo christine en daan
ik denk dat er momenteel zeer velen werken in onze contreiën werken aan deze "schandvlek"
(het knagen aan de muren van Fort Europa)
ieder op zijn manier
niet altijd het plezantste werk, zeker als j'er zo weinig van hoort (want niet interessant om verkoopcijfers van de media mee op te smukken)
maar wel zeer nuttig (al was het maar om het racisme en de onverschilligheid in eigen tuin tegen te gaan)
op de eerste plaats om solidariteit met alle mensen te realiseren (hier en ginder)
tot 14 december in Antwerpen zeker ?

Te grote versnippering

Leidt tot vermindering van slagkracht.
het zou goed zijn moesten de organisaties die "bezig" zijn.
Want bezig zijn ze allemaal;vraag dat maar eens.
Maar;waar ligt het speerpunt.
Dat is me na al die jaren van samenwerken met;en opvolgen van de vluchtelingen(mensen)rechten nog steeds niet duidelijk.
Als er voor de keuze word gesteld rond een stevig platform,krijg je geen eenheid.
Zuilen en politieke formaties drukken hun stempel.
Institutionalisering en subsidieregelingen maken makke schapen;gemakkelijk te manipuleren.
En inderdaad"ik schreeuw het van de daken";vandaag.
Dat is onvoldoende.
Onrechtvaardigheid in de wereld,armoede,oorlog,voedselonzekerheid,Fort Europa zijn de motor van bestaansonzekerheid.
En dan kom je op het terrein van overschrijding;de specialisatie maakt het hokjes denken zeer scherp.
"Wij zijn goed op ons terrein;onze handen meer dan vol".
We leven globaal(denken we);de bekrompenheid waarmee we met grensoverschrijdende problemen bezig zijn is kleinburgelijk.
Ja ,Daens waardig.
Dan is lam slaan echt niet moeilijk.
Marginaliseren door de bevoegde overheden is dan het gevolg.
Het lijkt aldus een onoverkomelijk probleem,niet op te lossen door de "kleine man".
Proffessionaliseren is nodig;speerpunt daarbij is de geglobaliseerde visie.
Ik zou zeggen de internationale solidariteit.
Anders zal het nooit wat worden.
Tenzij verankert aan protectionistische regeltjes,instituten die kanaliseren en het menselijk karakter inpakken.
Het worden dan asielzoekers,illegalen,kansengroepen,"armoedebestrijding,duurzame ontwikkelingen".
Verpakt in serieuze organen,knappe tijdschriften.
Lege dozen,praatbarakken,maar, en dat kan ik beamen,keurig verpakt en vooral respectabel.
Maar wat koop je met"een cent die geen cent meer is,de slaapplaats waarop het regent en het werk dat je morgen kwijt bent?"
Juist een respectabele wereldwijde crisis veroorzaakt door het systeem zelf.
"De straat op;strijd,om te wachten is het nu te laat."
Een andere wereld is mogelijk.

Leo