Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Mobiliseer mee voor de klimaatactiedag van 6 december!

Mobiliseer mee voor de klimaatactiedag van 6 december!

In het hele land wordt er gemobiliseerd voor de nieuwe klimaatactiedag van zaterdag 6 december in Brussel. Ook jij kan een steentje bijdragen. We hebben affiches en flyers voor handen die je in jouw school, in je wijk, aan het station of op je werk kan verspreiden. Contacteer ons en bestel het mobilisatiemateriaal! En wat staat er eigenlijk te gebeuren op 6 december?

Op zaterdag 6 december spreken we af om 14u. aan het Zuidstation. De actie start met de bouw van een grote houten klimaatboot, waarvan de romp volledig uit politieke boodschappen zal bestaan. Tijdens de komende twee weken vinden er een aantal lokale acties plaats waarop er al plankjes zullen beschilderd worden met slogans en ook op de dag zelf kan je tussen 14u. en 15u. mee bouwen aan deze klimaatactieboot. De boot staat symbool voor een reddingsboot, voor de hoogdringenheid waarmee het klimaatprobleem zou moeten aangepakt worden. Aan de start is er ook plaats voor stand, voor actiebands etc.

Om 15u. komt er beweging in de zaak. We trekken mét de boot op door de centrale laan van Brussel, de Lemonnierlaan, naar het centrum van de hoofdstad. Die optocht eindigt op het Muntplein. Daar zal er een podium opgesteld staan en tegen 16u. zullen daar vertegenwoordigers van de vakbonden, de milieubeweging, de Noord-Zuidbeweging en Klimaat en sociale rechtvaardigheid het woord nemen. Er wordt ook een concert van de bekende Franstalige folkmuzikant Didier Laloy & friends voorzien.

De actiedag van 6 december kadert in een mondiale klimaatactiedag van de Global Climate Campaign. Op datzelfde moment vindt in de Poolse stad Poznan immers opnieuw een VN-klimaattop plaats. Regeringsvertegenwoordigers van over de hele wereld buigen er zich over een nieuw klimaatakkoord, als opvolger van het Kyotoprotocol. Die onderhandelingen zouden moeten uitmonden in nieuw klimaatakkoord dat beklonken zou moeten worden in december 2009 in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Met deze actiedag wil de Global Climate Campaign dus de druk op de ketel opvoeren. Volgend jaar zullen de sociale bewegingen dan massaal naar Kopenhagen zelf trekken om daar een tegentop op de zetten en sterke acties op touw te zetten. Het feit dat die top –toevallig- precies samenvalt met de tiende verjaardag van de acties gericht tegen de WTO in Seattle in 1999 zorgt ervoor dat de actiebereidheid nog wat toeneemt. Ook Klimaat en sociale rechtvaardigheid zal in 2009 mobiliseren naar Kopenhagen.

Nu komt het erop aan om nog twee weken alles op alles te zetten om de actiedag van 6 december te doen slagen. De actie eist ondermeer een jaarlijkse vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met drie procent, investeringen in het openbaar vervoer, een nationaal en openbaar isolatieplan voor oude woningen en het recht op een koolstafarme ontwikkeling voor landen in het Zuiden. De mobilisatietijd is een stuk korter dan vorig jaar en het klimaatthema heeft zeker en vast wat aan aandacht moeten inboeten door de koopkrachtproblemen en de financiële crisis. Vandaar dat de doelstellingen ook wat aangepast werden. Maar desalniettemin hopen we opnieuw een pak volk op straat te brengen in Brussel op zaterdag 6 december voor een drastische, sociale en solidaire aanpak van het klimaatprobleem.

Bestel nu materiaal bij Klimaat en sociale rechtvaardigheid:
David Dessers
klimaatoproep@gmail.com
www.klimaatoproep.be
0486.69.69.27

Of via de klimaatcoalitie:
www.klimaatcoalitie.be