Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Groen! trekt kaart van 'ecologische economie'

Groen! trekt kaart van 'ecologische economie'

BRUSSEL - Welke alternatieven heeft Groen! voor de wereld in petto nu het kapitalisme economisch, sociaal en ecologisch op haar grenzen botst? Dat is de vraag van het 'Horizoncongres', dit weekend in Blankenberge. De partij kiest voluit voor de 'ecologische economie', maar definitieve duidelijkheid over de details is er pas na het weekend. Eerst moet de basisdemocratie haar werk doen.

Groen! wil naar eigen zeggen naar de toekomst kijken, voorbij de dagjespolitiek. De vraag is: hoe moet de wereld eruit zien binnen 20 jaar?

“We hebben altijd al standpunten verdedigd die eerst heel gedurfd leken en die veel mensen aanvankelijk irriteerden, maar die later gemeengoed zijn geworden. Dat is een rode draad door de geschiedenis van onze partij,” zegt Groen!-ondervoorzitter Wouter Van Besien, die het afgelopen jaar de voorbereidingen van het congres leidde.

“Een andere rode draad is al 30 jaar de nadruk op basisdemocratie. Vandaar dat de leden de kans kregen om moties aan te vallen en thema's naar voor te schuiven. De basis heeft – lang voor in de VS de financiële crisis uitbrak – het thema economie hoog op de agenda gezet,” vertelt Van Besien.

Crisis aangrijpen
“Naomi Klein beschrijft in The Shock Doctrine hoe crisissen worden aangewend om overal de vrije markt in te voeren. Wij stellen het omgekeerde voor: de huidige crisis aangrijpen om het systeem om te vormen tot een ecologische economie,” zegt Van Besien.

Over een aantal zaken bestaat er na een jaar consultatie alvast consensus:

- Het Bruto Binnenlands Product (BBP) is geen goed instrument om welvaart te meten. Het moet vervangen worden door de Index of Sustainable Economic Welfare (ISEW).

- We hebben een sterke overheid nodig die via regelgeving, productnormering en fiscaliteit de markt kan sturen in ecologische en sociale zin. Zo moet er op het vlak van de belastingen een verschuiving komen: weg van arbeid naar kapitaal en milieubelastende activiteiten.

- De ketens moeten korter: lokale productie en consumptie moeten gestimuleerd worden, en de resterende internationale handel moet gereorganiseerd worden volgens de principes van de fair trade.

Discussie
Andere ideeën moeten op het Horizoncongres nog worden bediscussieerd:

- Een groene New Deal. “Dat is een groot investeringsprogramma dat aan de economie een duidelijk groene richting geeft, zoals uitgewerkt door de New Economics Foundation. Het idee vindt steeds meer weerklank, bvb. bij de VN. En het is een deal, een pact, waarbij alle sociale partners betrokken worden,” verduidelijkt Van Besien.

- Het concept 'groene groei'. “Dat is een kwalitatieve invulling van groei, waarmee we de pure tegenstelling tussen 'krimpen' en 'groeien' (cfr. 'er zijn grenzen aan de groei') willen overstijgen. Sommige economische sectoren mogen groeien, andere moeten krimpen,” aldus Van Besien.

- Een openbare bank. “Ons 21-puntenprogramma voor de financiële sector werd door de basis aangevuld met het pleidooi voor de heroprichting van een publieke bank, zoals de vroegere ASLK.”

enkele vragen

Even enkele vragen....

What the hell is "Groene Groei?". De dubbelzinnige praat van de centrum partijen is blijkbaar ook deze partij binnen geslopen. Misschien nog enkele tips als aanvulling op deze trend, mocht men nog soortgelijke begrippen zoeken: "inclusief kapitalisme" en "marktdemocratisering"... Als men toch die kant op gaat, kan met het beter goed doen! En dan nog een mooi groen schaamlapje erover samen met enkele 'goede' multinationals...Samen werken aan een groene groei? En dat terwijl er in januari een conferentie is van VODO over “de-growth”: "De Omslag - Groeien tot de laatste druppel ... ?", http://www.economischegroei.net/.

Kijk eens wat bijvoorbeeld op onderstaande link staat: http://www.tijd.be/nieuws/binnenland/Groen!_start_tweede_fase_horizondebat.6950878-438.art. “Vogels liet ook weten dat de visie van Groen! op technologische vernieuwing en groene markteconomie de kritiek doorstaat van eminente vertegenwoordigers uit het traditionele bedrijfsleven, zoals de voorzitter van de Vlaamse Confederatie Bouw, Marc Dillen en Agoria Vlaanderen-topman Wilson De Pril. "Investeren in groene technologie en groene producten zorgt voor de rijkdom en de jobs van morgen", aldus Vogels.”. De kritiek van Groen! op deze vragen zal zijn dat “groene groei” waarschijnlijk ook échte alternatieven veronderstelt, maar net de vaagheid ervan is problematisch! Ook Kris Peeters (Slimme groei en Verstandig Groen) en Geert Noels zijn ondertussen overgestapt naar het eco-kapitalisme. Wat onderscheidt de Groenen eigenlijk, met hun begrip “groene groei” van dit rechts-economisch ecologisme dat zo populair is in rechtse kringen? Als we ten eerste niet gaan dematerialiseren en “grenzen aan de groei” bepalen, en ten tweede binnen die grenzen een radicaal gelijke verdeling gaan maken, welke kant gaan we dan eigenlijk op? Gaat “groene groei” dan eigenlijk om een sociaal-ecologische rechtvaardigheid binnen de biofysische grenzen of mikt het net op de vaagheid om het economisch-rechtse spectrum van eco-kapitalisme te paaien? Het afgooien van oude gedachten en gewaden brengt weinig helderheid.

Nu we bezig zijn, nog enkele vragen over de agenda van dit horizondebat: Op de agenda staat blijkbaar ook de invoering van het "rechten en plichtendiscours" in een "volwaardig burgerschapsmodel"? Wat betekent dit eigenlijk? Stapt ook Groen! mee in de terdoodverklaring van het multiculturalisme samen met de rest van de centrumpartijen? En 'volwaardig' is dan dat achtergestelde groepen het plichtendiscours erbij krijgen?

En nog een laatste weggevertje op de agenda: "sociale mix" als armoedebestrijdingsstrategie in achtergestelde wijken? De armen moeten 'empowered' worden door de kapitaalkrachtige middenklasseburger!

Trouwens, vreemd hoe "tijdens" een basisdemocratisch proces al zoveel gelost wordt in de media (zoals bvb. in Knack) voor er nog iets beslist is? Twistpunten komen hier, en ook op andere media, naar voor als vanzelfsprekende trends die de Groene partij gaat volgen. Het roept toch allemaal heel veel vragen op.