Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Dringend aandacht voor slachtoffers van economische werkloosheid"

"Dringend aandacht voor slachtoffers van economische werkloosheid"

Het ACV vraagt dringend aandacht voor ontslagen werknemers en tijdelijke werklozen. “Zij zijn de echte slachtoffers van de crisis,” aldus het ACV.

1.JPG

Met driehonderd betogers trok het ACV naar het kabinet van minister van Werk Joëlle Milquet. Zij vragen aandacht voor het probleem van de werknemers die te kampen krijgen met economische werkloosheid. “Het probleem begint serieuze vormen aan te nemen. Alleen al bij het ACV zagen wij de voorbije twee maanden 3500 bijkomende gevallen van tijdelijke werklozen”, zegt Marc Leemans, nationaal secretaris van het ACV. “Er zijn gezinnen die enorm veel verliezen. Een gezinshoofd dat normaal 2200 euro bruto verdient, houdt daar bij tijdelijke werkloosheid nog 1239 euro van over. Bruto wel te verstaan. Dat is onaanvaardbaar. En het gaat om een sneeuwbal effect want ook de ploegenpremies vallen weg, er is minder eindejaarspremie en volgend jaar ook minder vakantiegeld.”

Volvo en Arcelor-Mittal in Gent, Opel in Antwerpen, Ford in Genk en Duferco in La Louvière. Het zijn één voor één grote bedrijven waar duizenden werknemers tijdelijk werkloos worden. Ook veel kleine bedrijven raken in de problemen. In het Gentse chemisch bedrijf Amcor Flexibles moeten de 400 werknemers één dag per week stempelen. “Normaal is dit de drukste periode van het jaar maar nu staan de vijf nieuwe machines er werkloos bij”, zegt hoofddelegee Johan De Kimpe. “Vijftien interimwerknemers moesten al vertrekken. Voor de werknemers die bijven betekent de tijdelijke werkloosheid een loonverlies van 250 euro per maand. Omdat het maar om één dag gaat is er nog geen paniek, maar aan de andere kant is december wel een dure maand. En voor werknemers die een huis moeten afbetalen is dit niet plezant. Als dit maanden aansleept, denk ik dat we als vakbond toch eens serieus rond de tafel zullen moeten zitten.”

“De regering kan wel degelijk iets doen”, meent Marc Leemans. “Er is bijvoorbeeld een plafond aan het loon waarop de uitkering berekend wordt. Dat moet omhoog. Ook het percentage waarop een werkloze terugvalt moet omhoog. Wij vinden niet dat de werknemers het gelag moeten betalen.” Volgens Leemans leek minister Milquet wel oor te hebben naar de verzuchtingen van de vakbond. “Zij moet nu zo dringend mogelijk maatregelen nemen. Ze ging vandaag al haar collega Reynders met het probleem confronteren.”

3.JPG
2.JPG
4.JPG
6.JPG
5.JPG
7.JPG