Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

It's official: we doen wel mee aan de Amerikaanse oorlogen in Irak en Afghanistan

It's official: we doen wel mee aan de Amerikaanse oorlogen in Irak en Afghanistan

Hoe schakel je een “high valued target” uit in een Afghaans of Iraaks dorp? Belgische en Amerikaanse troepen oefenden er begin november vrolijk op los in het Duitse Hohenfels. Allied Strike II heet de oefening officieel. Volgens het Amerikaans leger bereidt die oefening de troepen voor op “de ontplooiing ter ondersteuning van Operation Iraqi Freedom en Operation Enduring Freedom”.

hohenfels.jpg

Amerikanen en Belgen oefenen in Duitsland (foto The Tension)

Op de website van de Amerikaanse luchtmacht staat een plastisch verslag van de oefening. Belgische Forward Air Controllers (dat zijn militairen die vanaf de grond per radio aanwijzingen geven aan vliegtuigen over de precieze locatie van de aan te vallen gronddoelen) trokken samen met een Amerikaans team een fictief dorp binnen. Zij moesten een “high-valued target” uitschakelen dat zich in het centrum van het dorpje bevond. De Belgen en Amerikanen werden onder vuur genomen en verloren het contact met de straaljagers die boven hen cirkelden.

Het Amerikaans leger maakt er geen geheim van. Deze oefening moet de Amerikaanse luchtmacht en Navo-soldaten voorbereiden op de Amerikaanse oorlog in Irak en Afghanistan. “Allied Strike II is a combine U.S. and coalition forces exercise that trains joint terminal attack control members in preparation for deployments in support of Operation Iraqi Freedom and Operation Enduring Freedom.”

Liegt De Crem?
Dat is vreemd want de Belgische troepen in Afghanistan worden ingezet binnen de Navo-operatie ISAF. Minister van Defensie Pieter De Crem antwoordde in juni van dit jaar op een schriftelijke vraag van senator Paul Wille (Open VLD): “Onze Belgische F-16's zullen uitsluitend ingezet worden in het kader van de ISAF opdracht. Het ISAF mandaat voorziet als dusdanig geen deelname aan de Operatie «Enduring Freedom» (OEF) in de strijd tegen het terrorisme, die gevoerd wordt door de strijdkrachten van een coalitie, waar België overigens geen deel van uitmaakt.”

De Belgische F-16's kunnen echter wel in noodgevallen betrokken raken bij de Amerikaanse 'Operation Enduring Freedom'. De Crem: “Wij beschikken over de garantie dat onze F-16's in geen enkel geval zullen ingezet worden bij offensieve opdrachten in steun van de Operatie «Enduring Freedom». Onze F-16's zullen hoogstens gevraagd kunnen worden voor bijstand aan coalitietroepen die zich in levensbedreigende situaties bevinden en voor zover er geen ander gelijkaardig middel (organiek aan OEF) beschikbaar zou zijn.”

De oefening in Duitsland en ook de bewoording van het Amerikaanse leger lijken in tegenspraak met die “garantie” van De Crem. In Hohenfels ging het wel degelijk om een offensieve opdracht in de strijd tegen het terrorisme zowel in Irak als Afghanistan.

Afgaan

Het werkgelegenheidsprogramma Afgaan-istan is nu eenmaal in trek voor tal van werkloze milities.

Garantie?

Wanneer zal er een garantie zijn dat de bevolking ministers die hen (herhaaldelijk) voorliegen uit hun ambt kunnen ontzetten? Desnoods met een referendum?
Ik heb namelijk de indruk dat het steeds erger wordt: pak hem ook alvast maar zijn parlementaire onschendbaarheid af.
Wie in België het woord "democratie" durft uitspreken maakt zich hopeloos belachelijk.

"Wie in België het woord

"Wie in België het woord "democratie" durft uitspreken maakt zich hopeloos belachelijk."

Ja en neen. Als je een vergelijking maakt met bepaalde landen dan leven we in een "democratie". Ga je echter dieper graven dan zie je dat er serieuze gaten zitten in die democratie. Zo kan je je de vraag stellen wat het woord democratie dezer dagen nog betekent?