Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Kletst Van de Weghe maar wat uit z'n nek?

[Opinie] Kletst Van de Weghe maar wat uit z'n nek?

Alle speelgoedproductie in China samen is goed voor 2,1% van alle export uit China. De gehele Belgische export samen is 38% van deze van China. Hoe klopt dit met het beeld dat Van de Weghe schetst dat 60.000 fabrieken zullen sluiten en 20 miljoen Chinezen op straat zullen staan omdat de export (van speelgoed e.a.) in elkaar stort. Of klopt iets niet bij Van de Weghe?

Moeten ze in Peking of in Brussel in hun haar krabben?
In een land met 124 keer meer inwoners dan België voelt Van de Weghe zich als een vis buiten het water. “Duizenden arbeiders haasten zich overladen met hun koffers richting trein. Ze lijken te gehaast om voor de camera of de radiomicrofoon uit te leggen waarom …Voorlopig lijkt in Guangzhou alles rustig, maar je hoort tot hier de heren in Peking in het haar krabben.” zie: http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/buitenland/1.427923 over de één-reportage "De fabriek van sinterklaas kreunt, deel 1". Want, zo klinkt de commentaar, er gaan 60.000 fabrieken sluiten en 20.000.000 Chinezen zullen op straat belanden want de speelgoedfabriek van de wereld gaat dicht en de export valt stil in het gebied dat door Deng Xiaoping 30 jaar geleden geopend werd voor buitenlandse investeringen.

Is de impact van de export voor China zoveel groter dan in België, dat met haar exportvolume de helft van de voetafdruk heeft van alle export van China samen, zoals in Bug 101 (zie http://www.npdata.be/BuG/103-Voetafdruk ) berekend werd. Voldoende reden om eens na te gaan wat het echte exportvolume is van China in vergelijking met dat van België en wat het aandeel is van ‘speelgoed’ in deze export. Of gaat Van de Weghe met de natte vinger door China en plakt hij er op goed geluk een paar tienduizend fabriekjes op en enkele tientallen miljoenen ontslagen? Kletst Van de Weghe maar wat uit z’n nek zonder enige journalistieke schroom?

Belgisch exportvolume is 38,1% van dat van China
De totale Belgische export is goed voor 369.256,0 miljoen US-dollar of 38,1% van dit van China dat 968.935,6 US dollar vertegenwoordigt. Ter vergelijking, het volume in Nederland is met 370.209,5 gelijk aan dat van België, in de USA is de export goed voor 1.037.029,2 miljoen US-dollar. Het volume export wordt eerst berekend aan de inlandse munt en daarna volgens de financiële geëigende sleutels omgezet in US-dollars zodat het internationaal vergelijkbaar wordt. Alle gegevens slaan terug op 2005 en komen uit de (alweer prachtige) database van de Verenigde Naties: http://comtrade.un.org/pb/CountryPages.aspx?y=2005

Zoals in België fabrieken sluiten of afslanken zal dat in China ook gebeuren maar of het in China, rekening gehouden met 124x meer inwoners maar met uiteindelijk maar voor 2,5x het exportvolume van België zo de pan uit swingt als Van de Weghe wil doen geloven, is maar de vraag. Als je België in verhouding stelt tot China zouden 20 miljoen ontslagen in China overeenkomen met 161.000 in België (124 x minder)en dat zou de werkloosheid met bijna 50% doen stijgen in België. Maar de impact van de export in België is in verhouding met China 40 x groter, zodat in België een veelvoud van die 161.000 ontslagen zouden vallen alleen maar omwille van de impact van de crisis op de export. Misschien dat Van de Weghe of de VRT er toch eens een ‘specialist’ moeten bijhalen.

Speelgoedproductie in China is 2,1% van de totale export uit China
De totale export van speelgoed in China, zijn de categorie 894 in de SITC-code (Standard International Trade Classification) is 20.637,3 miljoen US-dollar of 2,1% van de totale export van China. Tot de categorie 894 behoren alle speel- en amusementsgoederen in hun brede betekenis: Children Toys (8942), Articles for funfair, table or parlour games (8943), Carnival or other entertainement articles (8944) en Sport goods (8947). Een aantal van deze fabrieken zullen wel in bepaalde gebieden geconcentreerd zijn, maar om de speelgoedproductie als beeld van de gehele exportgerichte industrie uit te vergroten is misleidend of minstens eenzijdig. De indruk wordt niet een klein beetje dat een goed deel van die 60.000 fabrieken en 20.000.000 miljoen toekomstige werklozen in de Sinterklaasproductie werken, een beeld dat wat verregende kartonnen barbiedozen achter een leeg fabriekspand illustreren. Hier zijn alle verhoudingen evenwel zoek. Of biedt het 2de deel van de reprotage op 4/12/08 uitkomst?

Vraag is of Van de Weghe wel beseft welk de omvang is van het land waarin hij van hot naar her gaat, wat de elementaire data zijn en standaarden die in zulk een land gelden. Het wordt misschien tijd dat Van de Weghe in Peking enkele VRT-bazen in het haar hoort krabben.

Jan Hertogen Socioloog

Gegevens export 2006

Bij nazicht slaan de door ons gebruikte geven over de algemene cijfers van export terug op 2006. Link naar de VN gegevens 2006: http://comtrade.un.org/pb/CountryPages.aspx?y=2006

Voor de export speelgoed werden evenwel de cijfers van 2005 genomen. De export van speelgoed e.d. bedraagt 24.403 miljoen US-dollar in 2006. Berekend op 968.935,6 miljoen US-dollar totale Chinese export voor 2006 is dat 2,5% in plaats van de 2,1% in de berekening hierboven.

Voor de vastellingen en vragen maakt dit geen enkel verschil.

export versus tewerkstelling

U schrijft: "De totale Belgische export is goed voor 369.256,0 miljoen US-dollar of 38,1% van dit van China dat 968.935,6 US dollar vertegenwoordigt."
Maar hoeveel chinezen werken voor die export? Ik veronderstel dat voor 1 miljoen US-dollar export veel meer Chinezen tewerkgesteld worden dan Belgen.
Als je die exportcijfers vergelijkt, en als socioloog daar conclusies uit wil trekken in verband met tewerkstelling, vergelijk je dan niet appelen met citroenen?

De Belgische export lijkt

De Belgische export lijkt gigantisch hoog (vergeleken met die van de VS en China), maar dit is slechts schijn.

België is een klein, centraal gelegen land, met veel havens en wegen. Veel van die import en export zijn gewoon goederen die bijvooreeld in Duitsland worden geproduceerd en dan via de haven van Zeebrugge naar het Verenigd Koninkrijk worden verscheept. Interne transacties binnen de EU dus.

Een vergelijking maken tussen grote landen met een gigantische interne binnenmarkt en België is dus appelen met citroenen vergelijken.

(als je Amerikaanse staten of Chinese provincies als land zou behandelen, zou je regelmatig import- en exportcijfers vinden die relatief gezien veel groter zijn).

Een tweede zaak die hier speelt is de koers van de yuan die door de Chinese overheid kunstmatig laag wordt gehouden, en het feit dat de prijsindex in China lager staat dan in de VS of België (met één dollar koop je in China meer dan in België).

Het effect op de Chinese tewerkstelling van een dalende export zal dus veel groter zijn dan wat Jan Hertogen suggereert.

Spreekwoordelijk

Heb nooit verstaan uit verslag van de VRT-correspondent dat de crisis enkel speelgoedsector zou treffen. Is enkel als vb gebruikt denk ik. Dat cijfer van 20 miljoen en 60.000 werd trouwens in Terzake door een AMerikaanse prof Arbeid verteld.