Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Flexibele arbeidstijdenrichtlijn onder druk van vakbonden verworpen

Flexibele arbeidstijdenrichtlijn onder druk van vakbonden verworpen

Een overweldigende meerderheid van het Europees parlement stemde tegen richtlijn die de arbeidstijd veel flexibeler moest maken. De stemming kwam er een dag nadat 15.000 militanten van het Europees Vakverbond in Straatsburg hadden betoogd.

straatsburgdec.jpg

(foto ETUC)

In het voorstel van de ministers van Sociale Zaken van de lidstaten zouden landen de mogelijkheid krijgen om te ontsnappen aan de maximale arbeidstijd van 48 uur per week en om slapende wachten niet langer aan te rekenen als arbeidstijd. Dat kan niet vonden de vakbonden en zij trokken dinsdag vanuit alle Europese landen richting Straatsburg om te betogen. Ook het ABVV en het ACV stuurden honderden betogers naar de Franse stad.

Met succes want een overgrote meerderheid van het Europees parlement ging lijnrecht in tegen het voorstel van de lidstaten. Het Europees parlement wil niet weten van de zogenaamde 'opt-outs' (de mogelijkheid dat bepaalde landen zich onttrekken aan de regels) en verwerpt ook de stelling dat slapende wachten geen arbeidstijd zijn.

offensief

een opsteker inderdaad dat men deze richtlijn heeft kunnen tegen houden
en misschien ook een richtingaanwijzer hoe door vakbonden en sociale bewegingen standpunt moeten worden ingenomen en geageerd, voor een meer duurzame en rechtvaardige samenleving
en dit niet alleen defensief (richtlijnen tegenhouden) maar vooral preventief en offensief
de kapitalistische dictatuur heeft al meer dan genoeg verwoestingen aangericht
Europees en wereldwijd