Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Forum 2010 : "Wat moet Europa doen om de immigratie te beheren?"

Forum 2010 : "Wat moet Europa doen om de immigratie te beheren?"

Vanaf 1 juli 2010 is België zes maanden voorzitter van de Raad van de EU.
Op de website www.forum2010.belgium.be kan u mee discussiëren over "Europese thema’s die u na aan het hart liggen".

Want... gaat deze federale website verder...
"Uw mening is belangrijk! De federale regering en de gemeenschappen en gewesten krijgen zo een betere kijk op uw visie op Europa."

Een forum waar de burger rechtstreeks zijn mening kwijt kan aan de federale regering? Het internet is werkelijk fantastisch! Er zijn wel enkele randvoorwaarden, waar niemand over valt, natuurlijk. Eerst en vooral de gebruiksvoorwaarden, m.a.w. blijf beleefd etc.

Verder heeft de webmaster van de federale overheid voor u al een aantal thema's afgebakend. Geen paniek, die thema's zijn ruim genoeg: 1. Economie, werkgelegenheid en maatschappij (daar ligt iedereen van wakker) 2. Gezondheid, leefmilieu en energie (kwestie van de balans te houden) 3. Justitie en veiligheid (de core-bussiness van het staatsapparaat) 4. Burgerschap, cultuur en opleiding (kennis en ethiek) en tenslotte 5. Europa in de wereld (we zijn tenslotte geen Amerikanen)

Ook de vragen waarover u uw mening mag geven (nadat u eerst even uzelf registreert, formaliteitje) zijn alvast netjes aangemaakt. U kan eventueel ook zelf een suggestie voor een vraag indienen, maar dat leggen we straks wel verder uit.

Bij 4. Burgerschap krijgen we de slappe vraag voorgeschoteld: "Doet Europa genoeg om de culturele diversiteit te garanderen?" Waarop iemand die de moeite heeft gedaan om zich te registreren als 'Mikki' droogweg antwoord: "Neen."

Bij 5. Europa en de wereld is de belangrijkste vraag blijkbaar hoe we de wereld uit Europa kunnen houden. Dat wordt alsvolgt geformuleerd: "Wat moet Europa doen om de immigratie te beheren?" Vooral de woordkeuze 'beheren' vind ik akelig gruwelijk. In het Engels klinkt het niet veel beter: "What action should Europe take to manage immigration?" M.a.w. 'How will we 'deal' with it?'
Art77 schrijft: "Die grenzen dicht machen!" Laten we hopen dat het als grap bedoeld is.

Ene Frank Roberts doet wat meer moeite om een zinnige argumentatie op te bouwen. Hij zegt o.a.: "Europa moet de immgratie niet beheren, zij moeten de grenzen openmaken, maar ze moeten eerst en vooral een reëel beeld geven van Europa." U hoeft het natuurlijk niet eens te zijn met Frank, maar ik vind dat hij ergens wel een punt heeft: mensen die naar Europa komen hebben vaak onrealistische verwachtingen. Terecht, denk ik dan. Wij weten ook maar bitter weinig van plaatsen waar we nog nooit geweest zijn. "Een persoon komend van de derde wereld met de hoop in Europa geld te verdienen dient te worden onthaald als een mens, en dient niet opgesloten te worden als een gevangene." Ik neem nu de zinnen die mij het meest opvallen eruit. Als u zelf gaat lezen op het 'federale forum', dan merkt u dat Frank nog heel wat andere dingen schrijft.

http://www.forum2010.belgium.be/nl/content/what-action-should-europe-tak...

Misschien heeft u zin om zelf ook aan dat 'forum' deel te nemen? Probeer dan misschien eens of het echt werkt zoals ze ons voorhouden.

"U hebt ook de mogelijkheid om ons een vraag voor te leggen waarover de gebruikers kunnen discussiëren. Klik daarvoor op de knop "een vraag voorleggen" (handig!) die op elke pagina van het forum staat. Uw vraag wordt daarna bestudeerd (door wie, als ik vragen mag?) en als ze voldoet aan de algemene gebruiksvoorwaarden voegen we (wie zijn 'we'?) ze aan het forum toe.

BELANGRIJKE MEDEDELING:
het forum is een gespreksruimte tussen burgers. De overheid zal er in geen enkel geval in tussenkomen en zal dus op de eventuele gestelde vragen niet antwoorden."

Ahzo, dus het is eerder 'pro forma'? Of hoe moet ik dat verstaan? "De overheid zal er in geen enkel geval in tussenkomen". De overheid heeft wel de erg suggestieve vragen bedacht.

"Wat kan Europa nog doen om de financiële en economische crisissen te beheersen?" Niet veel meer, zeker? Zich een 'Hitchickers Guide to the Galaxy' aanschaffen? Het kapitalisme heruitvinden? Ik weet het niet hoor. Waren we eigenlijk niet bezig met een klimaatcrisis en een sociale crisis of zijn die al opgelost als sneeuw voor de zon?

'Oder Sanktionen gegen Banken', zoals art77 fijntjes opmerkt? "Erst mal die ganzen Steuerparadise und Off-Shore Handelsplätze dicht machen". Maar ja, de overheid zal er niet in tussenkomen, hebben ze ons gezegd ... Vraag het eens aan de webmaster. In de US of A zijn ze 700 miljard dollar subsidies aan de financiële sector kwijt. De toezichthoudende staatssecretaris is uit het oog verloren waar het geld naartoe is ... . Drommels.

Jo

Gepost door Jo
19.12.2008